БОДИЛАКС – хранителна добавка срещу запек и излишни килограми

Без слухов апарат: иновативна операция връща слуха

Специалистите от отделението по уши, нос и гърло в УМБАЛ Бургас върнаха слуха на мъж и жена с помощта на нов оперативен метод. Това им да чуват отново на 100 процента

слуха
Слухов имплант връща слуха на 100 процента

Операцията представлява слухово протезиране – слага се имплант, който замества увредените костици на средното ухо. Тази интервенция дава възможност на пациентите да чуват отново, без да е необходимо да ползват слухов апарат. Макар да е облекчение за нечуващите, носенето на слухов апарат не е удобно. То често причинява допълнителни проблем, освен липсата на комфорт:

– натрупване на прекомерно количество ушна кал;
– живот на батерия;
– опасения от влага;
– главоболие и др.

От голямо значение е и факта, че с помощта на този съвременен метод слухът се връща на 100 процента.

Освен в Бургас, такава операция се прави на още няколко места в България. Протезата е от специална биосъвместима сплав. Д-р Даниел Петков, шеф на отделението по уши, нос и гърло в УМБАЛ Бургас поясни, че методиката ограничава използването на слухов имплант само от възрастни. На този етап слуховото протезиране не се прави на деца.

В рамките на месец лекарите от морския град са направили две такива операции – на 40-годишен мъж и на 70-годишна жена. Резултатите и при двамата са отлични.

Д-р Даниел Петков

Кой може да се подложи на операция за слухово протезиране?

На операцията могат да се подложат хора, чиято загуба на слуха е следствие от чести инфекции. Липсата на лечение на ушните инфекции разрушава костиците на средното ухо, което причинява намаляване на слуха. Имплантът замества тези костици и пациентът отново може да чува. Разбира се, преди хирурзите да направят операцията, инфекцията трябва да бъде излекувана, обяснява д-р Петков.

„Хроничните възпаления водят до костни нарушения, затова е много важно инфекцията да не хронифицира, а да бъде излекувана навреме. Това важи особено за децата – ако в детска възраст отитите са чести и проблемът се неглижира, това дете може да се превърне във възрастен с хронична инфекция, от която да загуби слуха си“, обяснява д-р Петков.

Инфекциите в средното ухо освен влошаване на слуха, могат да доведат до тежки усложнения – менингит, пареза на лицевите нерви. Затова колкото по-рано такъв човек се обърне към лекар, толкова по-малки ще бъдат рисковете за неговото здраве.

Информация и контакти

Д-р Даниел Петков е специалист – УНГ болести. Той е началник на отделението по УНГ болести – МБАЛ Бургас. Завършил е „Медицина“ в МУ – гр. Варна. Придобил е специалност в Медицинския Университет в гр. София.

Адрес: гр. Бургас,
бул. „Ст. Стамболов“ № 73
(УМБАЛ „Бургас“)

Телефони: 0888 453993 и 056 894-791

Източник: mbalburgas.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *