Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Как сами разболяваме гръбначния стълб: причини и съвети от остеопат

Всеки ден гръбнакът ни изпитва огромен стрес и често му помагаме да се умори още повече. Какво и как да направите за подобряване на стойката и укрепване на гърба, казва остеопатът Владимир Животов

 гръбначния стълб
Как сами разболяваме гръбначния стълб?

Функциите на гръбначния стълб са: да издържа натоварвания и едновременно с това да е гъвкав. Затова неговата анатомия е специална. Състои се от стабилни компоненти (прешлени) и гъвкави компоненти (междупрешленни дискове и гръбначни стави). Комбинацията им осигурява стабилност, гъвкавост и добро разпределение на натоварването. Има и капсули, връзки, сухожилия, мускули и нерви, които свързват отделните прешлени и големи части на гръбначния стълб.

Ако на някакво ниво по дължината на гръбначния стълб се появят патологични промени, тогава това веднага ще се отрази на здравето, мобилността и следователно – на човешкия живот. И още, нарушенията могат да бъдат причинени от всевъзможни причини – възраст, болест, наднормено тегло, липса на физически упражнения, прекомерен ентусиазъм за спорт или елементарна умора.

Ето как сами увреждаме гръбначния стълб, причинявайки си по този начин не само болка, но и затруднено придвижване.

Какво носите?

Краката ни са „работохолици“, които носят товара на цялото тяло. И като истински „работохолици“ често изпитват голямо напрежение. Тъй като тялото е единна система, не можем да говорим за здравето на гръбначния стълб и да не обръщаме внимание на състоянието на краката. Затова е много важно обувките да са удобни и направени, по възможност, от естествени материали. Токът на обувките не трябва да е прекалено твърд, защото той е непосредствено под петата, а нейната задача е да смекчи натоварването. Идеалната височина на тока е не повече от 6 сантиметра. Той не бива да бъде и по-нисък от 2-3 сантиметра.

Владимир Животов

Остеопатът Владимир Животов съветва да се внимава при избора на маратонки, да не се носят т.н. балетни обувки, ниски чехли и ботуши тип „Ugg“.

Отделно си струва да се обърне внимание на ортопедичните обувки и стелки, които се употребяват при плоски крака. Факт е, че този дефект не се образува само в областта на стъпалата. Това е резултат от кривини, които засягат цялото човешко тяло и преминават отгоре надолу: от костите на черепа, деформирани поради стара травма, през всички части на гръбначния стълб до краката и стъпалата.

Плоското стъпало е опит на тялото да се приспособи към кривината, произтичаща от раждането или придобита заради наранявания, и да преразпредели натоварването от жизненоважните части към стъпалата. Ортопедичните стелки подпомагат здравето на краката (болката и дискомфортът отминават), но натоварването се връща в горните участъци – предимно към лумбалната област на гръбначния стълб, и може да причини междупрешленни хернии.

Как седите?

Не е възможно да контролирате стойката през цялото време, това е извън вашия контрол. Но ваша пряка отговорност е да я наблюдавате, дори и да се чувствате удобно на бюрото си. Прекарвате много време в тази позиция: докато учите или работите. И всеки ден претоварвате вече изкривения гръбнак заради неподходящи условия. Ярък пример е, когато седите на стол и се подпирате само на задните части, с гръб на облегалката на стола, и оставяте долната част на гърба да провисва. По същия начин често седите в колата, в градския транспорт, във влака и самолета. Когато работите пред компютър, често усложнявате тази ситуация, като неправилно накланяте седалката, провисвате ръката с мишката, навеждате се и т.н.

Как да седим правилно и в същото време удобно?

Запомнете: много е важно мониторът, телефонът и книгата да са на нивото на очите, за да не се налага да накланяте глава, докато напрягате врата си. Гърбът на стола трябва да е леко издаден напред в долната част, там където е гърбът (около 4 градуса), ръката, която работи с компютърната мишка, трябва да лежи на масата, включително лакътя и китката. Също така, не забравяйте да регулирате височината на стола, за да седите изправено и да не се навеждате. Оптимално, височината на масата също може да бъде коригирана, за по-голямо удобство.

И още един важен момент: както знаете, в седнало положение гръбначният стълб изпитва по-силно натоварване, отколкото в изправено положение. И често седим повече, отколкото ходим. Имайте това предвид и, ако е възможно, започнете да практикувате различни видове дейност, за да редувате позициите на тялото. Имате свободна минута? Изправете се, разходете се и направете няколко елементарни упражнения за разкършване.

Ето един пример:

Изходна позиция – изправена. Ръцете са протегнати, дръжте ги хоризонтално успоредно на пода, дланите гледат надолу, лактите са леко огънати. Съберете дланите в молитвена позиция. Започнете да ги притискате една в друга, все едно между тях има орех, който трябва да счупите. Правете това упражнение поне веднъж на ден, докато не почувствате умора в мускулите. Това упражнение перфектно укрепва гърба.

Колко се движите?

Ходете колкото е възможно по-често. Поне 10 000 стъпки на ден. Правете йога, но само под ръководството и надзора на опитен инструктор. И, разбира се, практикувайте редовно физически упражнения. Дори у дома можете ефективно да се справите, ако изберете правилния комплекс и го практикувате постоянно. Правейки това, ще направите на тялото си безценна услуга.

Как разпределяте товара?

Децата, юношите и възрастните често носят раници. И почти винаги ги носят на едно рамо. Това се отразява негативно на гръбначния стълб. Натоварването на двете половини на тялото трябва да е симетрично. Затова носете раници само на двете рамена и ходете на плуване! Този вид дейност осигурява симетрично натоварване, и е една от най-полезните практики. Можете също така да помогнете на гърба си с различни упражнения.

Ето едно упражнение, което ще ви бъде от полза. Седнете на пода и кръстосайте краката „по турски“. Отново съберете дланите като за молитва, но над главата. Лактите са сгънати и издърпани колкото е възможно по-назад. Започнете да спускате събраните длани зад главата, възможно по-назад зад гърба. В същото време започнете да въртите главата, първо в едната посока, после в другата. След това бавно върнете ръцете пред гърдите. Разтръскайте ги, за да релаксирате мускулите. Повторете няколко пъти. Това просто упражнение ще подобри позата и ще укрепи мускулите на гърба.

Източник: kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *