ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

За черния дроб при стеатоза и хепатомегалия: 4 рецепти от диетоложката Кели ЛеВек

Фитоелементът сулфорафан, съдържащ се в листата на кръстоцветните зеленчуци, допринася за метаболитните процеси на прочистване, които протичат в черния дроб

черния дроб
Зелените смутита и пюрета са лечебен балсам за черния дроб

Ежедневната консумация на пюре или сок от пресни зеленчуци (като краставици, зеле, целина или спанак) може да има положителен ефект върху функционирането на черния дроб и на други системи в човешкото тяло. В това число влизат имунната, храносмилателната и ендокринната система.

Знаете ли, че витаминната терапия и многобройните хранителни добавки по същество се основават на същите принципи като лечението с лечебни сокове? Как да помогнем на черния дроб да работи по-добре и да си спестим усложнения като стеатоза, хепатомегалия (уголемяване на черния дроб) и появата на кисти и тумори, научаваме от диетоложката, която се грижи за здравето и добрата форма на известните.

Кели ЛеВек e холистичен диетолог на холивудски звезди от ранга на Джесика Алба, Дженифър Гарнър, Челси Хендърър и Еми Росъм. Издала е няколко книги, посветени на здравословното хранене, превърнали се в бестсейлъри.

Последната книга на Кели ЛаВек, издадена през 2019-та година

Смути и сокове от зеленолистни зеленчуци могат успешно да служат за целите на детоксикацията на организма. Прочистващите процеси са необходими за нормалното му функциониране и са неразделна част от много уелнес програми (включително загуба на тегло). Например, известно е, че фито елементът сулфорафан, съдържащ се в листата на кръстоцветните растения, насърчава метаболитните процеси на прочистване, които протичат в черния дроб. В същото време се неутрализират както токсините, които влизат в тялото отвън (от околната среда), така и тези, които се образуват по време на неговото функциониране. Сулфорафанът играе важна роля за последващото отстраняване на продуктите за неутрализиране на токсините от тялото. И още едно предимство – установено е, че защитният ефект на сулфорафана може да продължи до няколко дни!

Кели ЛеВек

Няколко съвета преди да започнете да правите здравословните напитки, препоръчани от Кели ЛеВек

1. Ще бъде по-добре, ако първо пасирате зелето с малко количество течност в блендера. Едва след това добавете замразените съставки и ги смилайте до получаване на хомогенна консистенция.

2. Можете предварително да замразите нарязаното зеле във фризера. Тази стъпка, според известната диетоложка, елиминира острия аромат на този популярен зеленчук. Същото важи и ако ползвате кейл, карфиол, броколи и т.н.

3. Препоръчва се също да не забравяте за маскиращия ефект на боровинките. Ако ги добавите към вашите зелени напитки, те не само ще предадат един интересен нюанс на напитката, но и ще направят вкуса с две идеи по-приятен. Освен всичко друго, боровинките са и най-силния природен антиоксидант.

Както сами се досещате, рецептите се състоят само от необходимите продукти. За приготвянето на напитките се използва блендер или пасатор.

Класическо (тръпчиво) пюре от зеле

Продукти за 2 порции, всяка от които е 120 калории.

– 2 чаши сурово нарязани броколи;
– 1/2 чаша нарязано зеле;
– 1/4 чаша нарязан стрък целина;
– 1/2 чаша ябълков сок или 2 зелени ябълки;
– кубчета лед и (или) вода (ако е необходимо).

Броколи и грозде

Продукти за 1 порция – 125 калории.

– 1 чаша сурово нарязани броколи;
– 1 чаша грозде без семена (за предпочитане е гроздето да не е бяло);
– кубчета лед и (или) вода (ако е необходимо).

Ледено цвекло

1 порция – 88 калории.

Тази рецепта е особено добра за спортисти, които имат нужда от повишена издръжливост. Тайната е в комбинацията на цвекло със спанак.

– 1 средно голямо сурово цвекло, нарязано на кубчета;
– 1 червена чушка, обелена и нарязана на ситно;
– 1 чаша листа спанак (или зеле);
– 1 ч.л. нарязан корен от джинджифил;
– ½ ч.л. лимонов сок;
– сол и черен пипер на вкус;
– кубчета лед и (или) вода (ако е необходимо).

Зеле плюс плодове

Продукти за 2 порции, всяка от които е 150 калории.

– 4 чаши зеле;
– 1 банан, предварително замразен (минимум 1 час);
– 1 чаша замразени ягоди или боровинки;
– стевия (на вкус) или портокалов сок (около ¼ чаша);
– 4 кубчета лед;
– 1-1,5 чаши вода.

Първо се слага зелето в блендера, заедно с малко вода. След това добавете другите съставки и пасирайте всичко до еднородна консистенция.

Източник: harpersbazaar.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *