ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Непоносимост към лактоза: 7 симптома

Непоносимост към лактоза е често срещано състояние. До 65% от населението има намалена способност да усвоява лактозата в зряла възраст

непоносимост към лактоза
Непоносимост към лактоза – какви са симптомите и как може да се преодолее?

Когато е налице непоносимост към лактоза, това невинаги означава алергия към млякото. Това е по-скоро дискомфорт, отколкото реакция на имунната система.

Какви са признаците на непоносимост към лактоза?

Симптомите обикновено са подуване на корема, образуване на газове, разстроен стомах и диария.

Докато основните признати симптоми на непоносимост към лактоза имат стомашно-чревен характер, някои пациенти съобщават за други симптоми, включително :

– Главоболие;
– Умора;
– Загуба на концентрация;
– Болки в мускулите и ставите;
– Язви в устата;
– Проблеми с уринирането;
– Екзема.

Симптомите на алергия към мляко включват:

– Обриви и екземи;
– Повръщане, диария и болки в стомаха;
– Астма;
– Анафилаксия.

Как да се справите с това състояние?

Специална диета и терапия при непоносимост към лактоза ще помогне за намаляване (и дори елиминиране) на различните проявления на този проблем.

Симптоми на непоносимост към лактоза и начини да се отървете от нея

Лактозата е захар в млякото и млечните продукти. За да усвоят захарта, тънките черва трябва да произвежда ензима лактаза.

Същност на лактозната непоносимост (ЛН)

Лактозната непоносимост е патологично състояние, при което има храносмилателни патологии след консумация на храни / напитки с присъствието на лактоза.

Лактозата присъства в млякото, суроватката, изварата и млякото на прах.

Защо възниква непоносимост към лактоза?

Основните причини са:

– Наследствена предразположеност;
– Стареене на тялото;
– Болест или стрес.

Кога се появяват симптоми на лактозната непоносимост?

Признаците на ЛН могат да се появят от половин час до 2 часа след консумация на млечни продукти. Типичните реакции са предизвикани от факта, че в организма липсват ензими за усвояване на лактозната захар, което води до влошена работа на червата. Феноменът на ЛН е по-често срещан сред хората в напреднала възраст, но може да се появи и при по-младите.

Терапия и диета при непоносимост към лактоза

Към днешна дата няма лекарства срещу ЛН, тъй като терапията не е в състояние да увеличи съдържанието на лактаза, произведена в тънките черва. Но е напълно възможно да се контролират проявите на лактозната непоносимост.

Оптималните млечни продукти при непоносимост към лактоза са тези, произведени от термично необработено краве/козе мляко, които ферментират през деня.

Как да управлявате лактозната непоносимост?

1. Използвайте органични ферментирали млечни продукти

Те повишават усвояемостта на лактозата в млечните продукти. Пробиотиците са наситени с витамини, микроелементи, ценни аминокиселини.

2. Козе мляко

Козето мляко може да бъде по-лесно смилаемо от кравето мляко. Съдържа мастни киселини и се усвоява по-лесно. Мастните фракции в козето мляко имат по-малко лактоза.

Козето мляко съдържа следните микроелементи: калций, фосфор, йод, калий, както и биотин и пантотенова киселина. То има и по-малко казеин.

3. Храносмилателни ензими, съдържащи лактаза

Лактазата е ензим, който липсва в стомашно-чревния тракт на пациенти с лактозна непоносимост. Въвеждането на храносмилателни ензими ще подобри разграждането на мазнини, въглехидрати и други вещества, като по този начин ще подобри храносмилателната функция.

4. Пробиотици

Живите култури, присъстващи в киселото мляко, кефира, киселото зеле и хранителните добавки оптимизират храносмилателните функции. Високата концентрация на ценни бактерии в храносмилателния тракт помага да се ускори производството на лактаза.

5. Храни с високо съдържание на калций

Продуктите, богати на калций, засилват кардиологичното здраве и нормализират телесното тегло. Те са важни за диетата, която се спазва при ЛН. Сред тях са киселото мляко, кефирът, тъмнозелените зеленчуци, сирена, броколи.

6. Храни с високо съдържание на витамин К

Витамин К подобрява мозъчната функция и инсулиновата резистентност. Хората с ЛН обикновено имат дефицит на този витамин. Храни с високо съдържание на витамин К: листни и нелистни зелени зеленчуци, босилек.

7. Костен бульон

От голямо значение за възстановяването на храносмилането е костният бульон. Допринася за борбата срещу хранителната непоносимост, алергиите, нормализира състоянието на ставите и укрепва имунитета.

8. GAPS диета или Чревен и Психологически Синдром (ЧИПС)

Тази диета е предназначена за намаляване на възпалението. Препоръчва се при лечението на автоимунни заболявания, засилване на неврологичните функции и побеждаване на патологията на храносмилането. Диетата включва: определени млечни продукти, плодове, зеленчуци, с висока концентрация на витамини и минерали, ядки и бобови растения, риба, говеждо месо, пилешко месо.

9. Кокосово масло

Кокосовото масло подобрява функцията на стомашно-чревния тракт, насърчава изгарянето на мазнини, бори се с патогенната микрофлора. Използва се за пържене на храна, служи като алтернатива на млечните продукти в кафето и чая. Кокосовото масло побеждава възпалението, засилва имунния отговор.

Източник: www.healthline.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *