Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Защо се чувствате замаяни, когато ставате от стол или легло?

Някои хора се чувстват замаяни, когато трябва да преминат от легнало в седнало или изправено положение

замаяни
Чувствате ли се замаяни след ставане от стол или от легло?

Защо се случва това? Има много ситуации, при които е възможно да се почувствате замаяни. По-специално, хората се сблъскват с подобен проблем, когато рязко сменят позицията на тялото. Например, когато стават от легло или стол. И тук същите тези хора си задават въпроси от рода на: защо това се случва и възможно ли е този световъртеж да е симптом на някаква патология?

Тези и други проблеми, свързани със замайването, ще обясни Елена Михтарян, доцент, лекар-невролог и ръководител на лабораторията по неврогериатрия и когнитивно увреждане. Д-р Елена Михтарян е автор на наръчник за лекари, които лекуват деменция и преподавател в РНИМУ „Н.И.Пирогов“, Москва.

Д-р Елена Михтарян

Виенето на свят е симптом, който може да се появи при много заболявания. Затова не бива да се лекува световъртежа, а болестите довели до него. Трябва да се има предвид, че това са повече от 80 заболявания и състояния.

Главата се върти в напреднала възраст

Ако вземем за пример възрастните хора, тогава една от причините да се почувства замаяност, когато положението на тялото драстично се промени (от легнало и седнало положение следва рязко изправяне) е така наречената ортостатична хипотония. В този случай налягането рязко спада, в мозъка се образува липса на кислород и се появява замаяност.

При възрастните хора причината за световъртеж в такава ситуация може да бъде анемия, сърдечни проблеми или други заболявания на кръвта – има много и различни варианти.

Замайване и световъртеж в по-млада възраст

Най-честата причина за виене на свят при младите хора е така нареченото доброкачествено позиционно виене на свят, когато проблемът се отбелязва при резки промени в позицията на главата.

Доброкачественото позиционно замайване е състояние, което възниква при проблем в периферната част на вестибуларния апарат. Периферната част е разположена след т.н. охлюв – спираловидна част от вестибуларния апарат, и представлява три последователно подредени сфери. В тези сфери има малки парченца отолит – това е натрупване на калций под формата на малки камъчета или кристалчета. Понякога тези кристалчета могат да напуснат местоположението си и да попаднат в задните тубули. И когато човек завърти глава, кристалите се раздвижват и се получава рязко виене на свят. Ако има световъртеж само при завъртане в която и да е посока, и е налице позиция, при която изобщо не се усеща замайване, тогава най-вероятно това е доброкачествено позиционно замайване, а не началото на инсулт, както повечето хора си мислят.

Устройство на вестибуларния апарат

Какво може да причини доброкачествено позиционно замайване?

– Мигренозно главоболие;
– Наранявания на главата, като например сътресение;
– Време, прекарано в една и съща позиция на главата (най-често силно наклонена назад или по време на операция);
– Увреждане на вътрешното ухо;
– Хирургични процедури вътре в ухото;
– Течност в ухото;
– Възпаление;
– Движение на калциевите кристали в ушните канали;
Болест на Мениер.

Кога да отидете на лекар?

Ако имате замайване, консултирайте се с лекар. Консултация с какъв специалист трябва да търсите? Всичко зависи от причината за замаяността. Ако говорим за по-възрастни хора, тогава в ситуации, когато главата им се върти след изправяне от легнало или седнало положение, те трябва да посетят невролог. Първо, трябва да се провери за наличието на ортостатична хипотония. След това вече трябва да бъдат назначени прегледи и изследвания за проблеми със сърцето, анемия и т.н.

Ако виенето на свят се придружава от загуба на слуха, трябва да се консултирате с УНГ лекар, тъй като това може да алармира за Болест на Миниер.

Не на последно място е добре да се посети отоневролог. Тези специалисти са отлично запознати с проблемите, които може да създаде вестибуларния апарат.

Трябва да разберете: това истинско виене на свят или залитане при ходене? Замайването е усещане за движението на собственото ви тяло в пространството или усещане за илюзорното движение на обектите в зрителното поле. Най-често се придружава от гадене и повръщане.

И в заключение: преди да търсите начини да се отървете от виенето на свят, потърсете причината. Само така ще можете да елиминирате това неприятно усещане и да се радвате на добро благосъстояние.

Източник: medportal.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *