БОДИЛАКС – хранителна добавка срещу запек и излишни килограми

Във ВМА оперират черен дроб с апаратура от най-висок клас

Проф. Никола Владов, ръководител на клиниката по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология във ВМА, представи първата ултразвукова хирургична аспирационна система, предназначена за чернодробни операции

ВМА
Новата система за чернодробни операции CUSA вече работи във ВМА

Пациентите, на които им предстои чернодробна операция, е добре да знаят, че в България вече могат да се правят операции, които са едно стъпало над обичайните безкръвни интервенции. От началото на месец юни в Клиниката по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология вече работи апаратура от най-висок клас. Тя ще осигури на специалистите прецизен контрол на работа, по-ефективни и щадящи манипулации върху черния дроб.

Кое различава тази апаратура от онова, с което родните болници разполагат в момента? Става въпрос за първата ултразвукова хирургична аспирационна система, която се използва за чернодробни операции. Системата CUSA ограничава кървенето, като запазва съдовете и другата здрава тъкан, поясни проф. Никола Владов, ръководител на клиниката. Тя работи ограничено там, където има увреждане на черния дроб.

Системата CUSA ограничава кръвозагубата по време на операцията. Друго нейно предимство е, че прецизно поддържа целостта на кръвоносните съдове, без да ги уврежда. Операцията с CUSA преминава безопасно, като не е необходимо да се удължава времето.

Най-същественото предимство на новата апаратура е, че може да се използва и при отворени операции

Известно е, че по време на отворените операции съществува опасност от загуба на голямо количество кръв, както и от инфекция на раната. Употребата на ултразвуковата хирургична аспирационна система прави възможно оперативната рана при този вид операции да е по-малка. Това улеснява както работата на хирурзите, така и възстановяването на пациента.

Проф. Никола Владов, източник на снимката Nova TV

Много са ползите за самия пациент при различните оперативни процедури и те съвсем не се ограничават само до бързото възстановяване. По време на операция с новата система се редуцира нуждата от кръвопреливане, намалява броя на усложненията и продължителността на болничния престой, поясни още проф. Владов.

Тази система е създадена за прецизна и атравматична чернодробна хирургия

Използва се и за отстраняване на доброкачествени и злокачествени тумори, отстраняване на други нежелани тъкани, при чернодробни трансплантации и при детски оперативни интервенции. Оптимизира отстраняването на тъканите с мощна аспирация. Функцията Tissue Select® е проектирана да подобри селективността и безопасността на тъканите. Технологията ShearTip™ е предназначена за лесно отстраняване на фиброзна или циротична тъкан. Позволява прецизна обработка на чернодробната повърхност и възможности за своевременно кръвоспиране. Дава възможност за специален режим на работа по време на операции при циротично преустроен черен дроб.

[box type=“shadow“ ]МБАЛ-София – Военномедицинска академия

Адрес: София ул. „св. Георги Софийски“ 3

Телефони за връзка:

Централа: 02/ 92 26 000;

Бърза помощ 02/92 25 543;

Спешна регистратура 02/92 25 835;

Поликлинична регистратура 02/92 26 114;

Професор д-р Никола Владов, д.м.н.

Телефони:

02/92 25 188

02/92 25 174

02/92 25 001

E-mail: info@liversurgery.bg[/box]

Източник: www.vma.bg

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *