Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Как умът трупа излишни килограми?

Има ли хапче за наднормено тегло? Кои са основните причини за преяждане? Как психологията влияе на излишните килограми?

килограми
Трупането на излишни килограми започва първо на емоционално ниво

Отговорите на тези и други въпроси ще намерите в днешната статия. В нея ще разгледаме напълняването като психологически и емоционален пробблем.

Ако в света се появи вълшебно хапче, което би помогнало на хората да се отърват от излишните килограми, неговият изобретател ще стане приказно богат човек за броени минути. Търсенето на „вълшебни начини за отслабване“ или вярата, че „специален колан“ ще помогне в борбата с излишното тегло, е проява на вяра в чудесата, което е по-характерно за малките деца или дивите племена. И най-вече – за хората, които искат да отслабнат.

Психология на излишъка

Някъде вътре, затрупано с излишни килограми, се крие „дете“, което не иска да използва методите на възрастните за решаване на възникващите проблеми. Да, понякога можем да обвиним генетиката и „широката кост“. Извинения от рода на „нищо не ям“, „лепи ми се“ и т.н. са просто параван, зад който се крие мързел или неспособността да се предприемат действия.

В 95 процента от случаите наднорменото тегло е следствие от нездравословен начин на живот: преяждане и обездвижване. Това е един вид признак на психологическа незрялост, когато само тялото расте с възрастта и, става високо и широко, но психиката и съзнанието не са готови да приемат и да се справя с нарастващите натоварвания.

Според Световната здравна организация проблемът с наднорменото тегло е глобален проблем. Среща се при хора от цял ​​свят. Наднорменото тегло е първопричина за повечето смъртоносни заболявания. Заради излишните килограми хората по-често страдат от хронични заболявания. Няма нужда от уточнение дали това е диабет, високо кръвно, коронарна болест на сърцето или някакво онкологично заболяване. Достатъчно е да запомните следното: ако не отслабнете, ще си скъсите живота наполовина. Ако не отслабнете, ще умрете. Дали по-бързо или по-бавно – няма значение. Важното е, че ще се случи не тогава, когато ви е „писано“.

Зависимост и стрес

Първият човек в историята, който използва някакъв вид диета, е Уилям Завоевателят (херцог на Нормандия и крал на Англия, живял някъде през 10-ти век). Разбира се, неговото трудно може да се нарече режим на отслабване, защото той е заменил храненето с вино. Въпреки това е умрял заради наднорменото тегло, което е натрупал. Съществува теория, според която всяка зависимост: храна, лекарства, наркотици, алкохол или хазарт е следствие от орален дефицит.

За да се успокои, бебето се нуждае от храна, без значение дали то ще е от гърдата на майката или адаптирано мляко от шише. Малко след това идват бонбоните и после са хамбургерите, пиците, тортите, сладоледа, газираните напитки, алкохола. Тоест, най-вероятно човек, който е склонен към хранителна зависимост, е в състояние на стрес.
Стресът е най-прекия път към зависимости от всякакво естество – запомнете това!

Мъжете, жените и тяхното наднормено тегло

Наднорменото тегло може да причини безплодие както при мъжете, така и при жените. Психологическата незрялост утежнява това следствие от затлъстяването. Обикновено такова поведение стои зад детските страхове и неудовлетвореното его. При мъжете нежеланието да пораснат се крие зад бирено коремче, а при жените e страх от собствената им сексуалност.

Несъзнателно самоунищожение

Друга причина за появата на излишното тегло и преяждането е несъзнателното желание на човека да навреди на себе си. По природа наднорменото тегло е сравнимо с бавното самоубийство, тъй като болестите, които съпътстват преяждането и затлъстяването, заемат водещо място в класацията на причините за преждевременната смърт. Мнозина, поради собствената си психологическа незрялост, не са готови да поемат отговорността за натрупването и справянето с излишните килограми.

Ваксина против наднормено тегло

Кое е по-добре: да намерите вълшебно хапче или да си осигурите психологическа защита от наднорменото тегло? Очевидно е, че няма вълшебни хапчета и те едва ли ще бъдат създадени някога. Причината за излишните килограми не е само липсата на баланс между консумираните калории и техния разход. Лъвският дял на причините за преяждането и последствията от него са богат набор от психологически проблеми. С помощта на храната мнозина се опитват да компенсират липсата на любов и се „бронират“ срещу опасностите и предизвикателствата на външния свят с наднормено тегло. Такива хора не искат да пораснат и да поемат отговорност. Именно поради тези причини да се отърве човек от омразните килограми чрез изтощителни диети и липосукция е доста трудно, а често е и вредно.

Ако свалите килограмите изкуствено – с помощта на скалпел, без да работите на психологическо ниво, тогава в душата се създава вакуум и рано или късно ще се запълни отново, вероятно с по-опасни неща: алкохол или наркотици. Следователно, тялото реагира недвусмислено на такива „хапчета“: чрез връщане на загубените килограми и емоционално страдание поради несъвършенството на външния вид.

Но ето ги и добрите новини! Трябва да спрете да лекувате наддаването на теглото само като външен проблем. Ваксинацията срещу преяждане трябва да бъде психологическата работа върху себе си – в края на краищата 95 процента от причините за наднорменото тегло е чист мързел. Необходимо е да се запълни нуждата от любов с комуникация, а не с храна, както и да се осигури чувство на сигурност с адекватно самочувствие и способността на човек да обича себе си.

Източник: weightmatters.co.uk

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *