Ставни, кожни и нервни болести лекува водата край село Варвара

На път за Велинград е разположено село Варвара. Там се намира вторият най-горещ извор в България (след извора в Сапарева Баня) – 92°C

Варвара
Топлите басейни във Варвара през зимата

Изворът край пазарджишкото село Варвара е открит през 50-те години на миналия век чрез сондаж на 500 метра дълбочина. Басейните с минерална вода се намират на 4 километра след селото и работят целогодишно и денонощно. Водата от общо седемте минерални извора е подходяща за рехабилитация, спорт и отдих. Особено атрактивно е използването на минералните басейни през зимата.

Входът за басейните е символичен, за разлика от цените на лъскавите СПА-комплекси, разположени наоколо. До басейните има малки бунгала, които буквално са на една ръка до горещата вода. Селото е разположено в Родопската яка, заради което има спокоен климат, без резки колебания в температурите.

Водата в село Варвара наистина е уникална. Естествените термални извори предлагат много ползи за здравето, не само заради температурата, но и заради нейния състав.

Лечебните свойства на водата са направили селцето сравнително популярно, но далеч не толкова комерсиално

Повечето хора, които пристигат в този район подминават Варварските минерални извори на път за Велинград, без да знаят, че водата във Варвара има полза за здравето, не по-малка от водата на по-големия и популярен курортен град.

За разлика от велинградската вода, водата в край Варвара не е много приятна за пиене, заради прекалено високото съдържание на сяра. Точно заради сярата и силиция тази вода е много лековита, когато се използва за обливане на тялото.

Сярата е с намалено съдържание при хората със ставни заболявания. Тя оказва влияние и върху пигментната обмяна. Серните води прочистват организма от така наречените градски отрови, които се вдишват заедно с мръсния въздух в големите градове – олово, бисмут, живак и други.

Водата в село Варвара има добър противовъзпалителен ефект. Редовните бани подобряват сърдечната дейност, което се отразява на кръвообращението. Това спомага за намаляване на артериалното налягане и се подобрява кръвооросяването на крайниците.

Кой има ползва от водата в село Варвара? Какви заболявания се повлияват добре от нея

Минералните извори край Варвара са полезни за хора с възпалителни, травматични и дегенеративни заболявания на опорно-двигателния апарат. Къпането в басейните е добро за пациенти с травматични и възпалителни заболявания на нервната система. От богатата на сяра вода може да се възползват и болни от подагра, затлъстяване, диабет, кожни болести и други.

Водата във Варвара е богата и на метасилициева киселина, която има детоксикиращо действие

Лечебно-профилактичните свойства на варвáрската вода са подсилени от синергичното взаимодействие на различните й компоненти.

Освен че детоксикира, метасилициева киселина се използва и за забавяне процесите на стареене. Заради това водата в село Варвара има невероятно добро действие върху кожата, която става по-еластична и млада.

Силицият е структурен, изграждащ елемент. Високото съдържание на силиций във варвáрската вода я прави със силно изразен благоприятен ефект при заболявания, които засягат гъвкавостта на ставите и здравината на костите. Силициевите води активират клетъчната протоплазма и повишават жизнеността на важни органи на човешкото тяло (мозък, мускули, сърце).

Баните в топлите минерални басейни край Варвара засилват имунитета. Особено когато се комбинира студения зимен въздух с топлата вода от басейна. Минералната вода е полезна и при доказано наличие на различни болестотворни патогенни микроорганизми, бактерии, вируси и гъбички, които успешно извежда извън организма.

Лечебните свойства на водата в село Варвара край Пазарджик са много добри. Те са оценени не само от българските граждани, които я посещават, но и от чужденците. Топла прегръдка на минералния извор успокоява болните, но и зарежда с енергия здравите хора, които предпочитат село Варвара като дестинация за почивка и отмора.

Село Варвара се намира край Пазарджик, по пътя за Велинград, на 107 км. от София и на около 70 километра от Пловдив.

Източник: bg.wikipedia.org, tbmagazine.net

Изглед на опаковката на продукта Артромин
АРТРОМИН – чешкото чудо за ставите

Оценете статията
Оценка 4.8 от 16 гласували

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

От 2 до “Ставни, кожни и нервни болести лекува водата край село Варвара

  1. Субие Зиберова каза:

    Много ме интересуват подробности за това лечебно място. Има ли санаториум или нещо подобно? Квартири? Лекарски персонал?!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Разглеждайки този уебсайт, вие се съгласявате с използването на бисквитки.