ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Самодиагностика на белите дробове: Как да проверите здравето им у дома?

Белите дробове са важен орган в човешкото тяло. Те осигуряват нормално дишане, помагат на целия организъм да работи добре

белите дробове
Състоянието на белите дробове може да се провери и у дома

Освен това, белите дробове са деликатен орган и може лесно да се разболеят в резултат на различни фактори.

Първата стъпка при изучаване състоянието на белите дробове, ако има наличие на някои смущаващи състояния, обикновено е преслушването със стетоскоп.

Втората стъпка е използването на технически средства: рентгенов апарат и компютърна томография (КТ), както и редица специални процедури за оценка на обема и газообменните процеси в белите дробове. Само такива методи дават най-надеждната представа за случващото се в дихателната система. Чрез тях става ясно наличието на увреждане на белодробната тъкан. Те правят възможно да се оцени колко сериозни са уврежданията.

Професор Александър Карабиненко

Въпреки това, много хора се притесняват за състоянието на белите дробове. Често това се случва дори и в ситуации, в които, изглежда, няма предпоставки за здравен проблем. Тоест, човек се чувства здрав, няма кашлица и други симптоми. В същото време, обаче усещанията му са все едно неизвестно какъв патологичен процес не се е развил докрай в белите му дробове. И това не е непременно някаква нова опасност, като
коронавирус, например. Можем да говорим за огромен брой други ситуации, при които белите дробове не работят с пълна сила.

В този случай е възможно да се използват импровизирани и прости средства за самодиагностика, които ще ви позволят да забележите евентуални проблеми в по-ранен етап.

Дишай, не дишай!

Обемът на белите дробове е един от важните параметри. Той е отговорен за правилното функциониране на органа. Размерът на вътрешните органи на човека трябва да съответства на параметрите на тялото му. Средно обемът на белите дробове при мъж е 3-3,5 литра, а при жена – 2,5-3 литра.

Има няколко сравнително прости метода, които ви позволяват да определите белодробния обем и правилната функция на белите дробове у дома.

Например, можете да вземете един най-обикновен балон. Първоначално той трябва да бъде надут и спаднат няколко пъти, за да стане материала по-еластичен. След това трябва да изпълните възможно най-добре белите дробове. Това може да стане по време на възможно най-дълбокото вдишване, на което сте способни. Веднага след като си поемете дъх, надуйте балона с едно издишване. В резултат на това ще бъде ясно какъв е обемът на белите дробове, като се види до каква степен е издут балона.

Освен балон, и обикновените свещи за рожден ден са подходящи за проверка. Съвсем просто е, както на празник. Наредете по подходящ начин толкова свещи, на колкото години сте. Те трябва да бъдат издухани от първи опит. Разстоянието между вас и свещите трябва да е 70-80 см. Ясно е, че има нюанси – например, някои свещи се различават като степен на изгаряне. Други са труднодостъпни. Ето защо, ако не може да изгасите всички веднага, не трябва да изпадате в паника. Важно е да запомните, че това е просто експеримент. Ще е добре да сте изгасили колкото е възможно повече свещи.

Индиректно оценявайте здравословното състояние на белите дробове чрез физическа активност

Дори при използването на сила, например по време на домашна тренировка, не трябва да има сериозни проблеми като задух или кашлица. При почистване на къщата – също. Най-добре може да се направи преценка на състоянието като се изкачват стълби. Стигате ли без да спирате до четвъртия етаж, значи всичко е наред.

Надежден начин

По-надежден начин за проверка на белодробната функция, който дори се препоръчва от лекарите, е пулсовата оксиметрия. Напълно възможно да се извърши у дома.

Импулсен оксиметър

Импулсните оксиметри днес са много търсени, тъй като лесно подсказват че нещо не е наред с белите дробове. Те са един вид „домашен тест за коронавирус“. Показателите от това устройство служат като аларма, че нещо не е наред, не и за точна диагоноза, разбира се. Цената на един импулсен оксиметър е около 100 лева.

Нека разберем какво е и мнението на специалиста.

„Ако е възможно, струва си да купите импулсен оксиметър. Това преносимо устройство се слага на върха на пръста. Най-често се използва средния или безименен пръст. Включва се и се изчаква да се появяват цифри на екрана.

Импулсния оксиметър показва сърдечната честота и съдържанието на кислород (SPO2). Обикновено човек трябва да има пулс от 60-90 удара в минута. Кислородният индекс е 94-99 процента, като тъканно насищане. Ако е по-малко, това означава, че е налице някаква степен нарушение на дихателната функция.

Трябва да се има предвид, че няма строги показатели, няма и норма, която точно да определя колко да е кислородния индекс. При всеки може да има отклонения – както при здрав човек, така и при болен. И не е задължително да е патология колебанието в индекса. Що се отнася до оксиметрията, лекарите придават значение, когато този показател падне под 90 процента – тогава вече е притеснително.

Най-сигурно е да се правят няколко измервания на ден. Ако индикаторът е по-нисък през цялото време, тогава състоянието е патологично и е необходимо да се посети специалист.

В същото време болният ще има други симптоми – дихателен дискомфорт, умора, сънливост, задух. В отговор на това пулсът се засилва. Когато няма достатъчно кислород, сърцето започва да работи в засилен режим. Сърдечният ритъм се покачва повече от 90 удара в минута“, каза професор Александър Карабиненко, пулмолог и терапевт.

Внимание! Внимание!

Симптоми като честа кашлица без причина, наличие на главоболие сутрин на фона на натрупване на въглероден диоксид в организма, подуване на глезените – това са все индиректни признаци на сърдечни проблеми, които също се развиват с дихателна недостатъчност. Посиняването на назолабиалния триъгълник и ноктите също е притеснително. Ако се появят такива симптоми, струва си да се свържете със специалист, да се извърши преглед и да се започне лечението навреме.

„Има много причини за задух и усещане за липса на въздух, както от страна на белите дробове, така и от страната на сърдечната система и кръвта“, казва професор Карабиненко. И, разбира се, ако има такива проблеми, трябва да разберете какво е довело до тях.

Симптомите за проблем с белите дробове не са много. Но, всеки човек може да ги има в различна комбинация и степен на проявление. Основните са задух, кашлица, дихателен дискомфорт. Човек усеща, че не диша толкова добре, колкото преди. В домашни условия не може да се определи причината, поради която е започнало неправилното функциониране на белите дробове. За да направите това, трябва да посетите лекар, да се прегледате и т.н.

Прегледът обикновено е цял комплекс, в зависимост от симптомите, които има пациентът. По-често се прави рентгенова снимка на белите дробове, спирометрия, т.е. проверка на белодробния обем, на дишането и кръвни изследвания.

Източник: kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *