Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Само един, но невероятно полезен съвет за щастлива връзка

Казват, че няма универсална рецепта за щастлива връзка. Ще опровергаем това твърдение, и ще разберете как, ако прочетете статията докрай

връзка
Търпение и умение да изслушвате другия – това е тайната на щастливата връзка

Има универсално правило, придържайки се към което, ще поддържате връзката с вашия партньор силна и искрена. Достатъчно е да имате малко воля и желание да се вслушате и да изпълните едно ефикасно предписание.

Джордан Питърсън

Животът на нито една двойка не върви гладко. Представете си, че се карате с партньора си и му кажете: „Ти си глупав, винаги си бил глупав и глупав ще си останеш!“. Какво ще направи той, след като чуе всичко това? Може би ще се натъжи (ако сте били искрени в обвиненията си), ще се ядоса и вече няма да ви харесва толкова. Защото, всъщност, това е атака. Какво може да се направи в подобна ситуация? Да ви напусне, да ви игнорира, да отговори по същия начин или да отвърне с насилие? А ако вие бяхте на негово място? Нека разберем какъв е съвета на американския психолог и семеен консултант Джордан Питърсън.

Джордан Питърсън е канадски клиничен психолог, критик и професор по психология в Университета на Торонто, автор на книги за самопомощ. Той е автор на книгите Maps of Meaning: The Architecture of Belief и 12 Rules for Life: An Antidote to Chaos, публикувана през 2018 г.

Тайната на хармоничните отношения

Отправили сте някакви критики към партньора си, след което сте се скарали. Не имало дискусия. Не сте му оставили избор, стигнали сте до там, че сте му казали: „Нищо не е наред с теб!“. Да се коригира подобна ситуация е невероятно трудно. И ако не искате да съсипвате взаимоотношенията си по подобен начин, не го правете.

Има алтернатива на критиката

Представете си, че се прибирате у дома и партньорът ви гледа телевизия. Очаквате той да ви посрещне на прага, да демонстрира внимание, да ви забележи. Ако това не се случи, ако той по една или друга причина ви игнорира, не се разстройвайте. Не нападайте, не обвинявайте и не обиждайте. Можете да кажете нещо от сорта на: „Имам една малка особеност: когато се прибера вкъщи, искам да почувствам топлината ти. Бих искала да оставиш телевизора (компютъра, телефона) само за няколко минути, да дойдеш при мен, да ме целунеш и да ме поздравиш. След това може да продължиш да правиш каквото искаш.“

Важно е да посочите какво точно искате да се промени

Кажете му какво очаквате от него, кое е онова, което би ви удовлетворило. Не обобщавайте, не загатвайте, не казвайте: „Ако наистина ме обичаш знаеш от какво точно имам нужда!“ Това няма да помогне. Важно е да споделите какви са очакванията ви. Тогава вашият партньор ще направи няколко опита. Може би в началото няма успее. Няма да има много желание и настроение. Мъжете са такива, имат нужда някой да ги подсети. Не го критикувайте ако сгреши. С течение на времето той ще направи всичко, което очаквате от него така както трябва. Да, хората са такива: трудно им е да научат нещо ново, инатят се, но обичат да получават награди и похвали.

Важното е да бъдете търпеливи

Това е невероятно полезен съвет, който ще ви помогне да заздравите връзката си. Изчакайте, докато партньорът направи онова, което искате, и след това го насърчете, като кажете нещо мило. Няма хора, които да не обичат вниманието. Тое важно за всеки един от нас.

Ако вашият партньор направи нещо добре, бъдете искрени и кажете: „Браво! Чудесно! Отлично се справяш!” Той ще се вдъхнови от вашите думи, и на следващия ден ще се справи още по-добре. Полезно е да потиснете негативната реакция (ако има такава). Опитайте се да не забележите малкото което не е наред (и което вероятно най-много ви дразни).

Какво знаем за очакването?

Отклонението от онова, за което сме се настроили поражда много негативни емоции.

Прибирате се например вкъщи, където всичко (на пръв поглед) е чисто и подредено. Но изведнъж забелязвате котешки стъпки върху чистите плочки. Вече не виждате добре почистената къща, фокусирали сте се изключително и само върху стъпките, които вашия домашен любимец е оставил, след като е посетил котешката тоалетна. И казвате: „Не си изчистил стъпките на котката!“ Партньорът ви се обижда, че работата му не е била оценена, и отговаря: „Никога повече няма да чистя!“

В случая се подчертават изключенията, но онова, което е направено добре, остава незабелязано. Пренебрегвате добре свършената работа, защото тя не стои на пътя ви и бързо става невидима.

Ако партньорът ви е направил нещо нередно – не го наказвайте, поне не веднага. Бъдете предпазливи, обръщайте внимание на доброто, насърчавайте го. До известна степен това е манипулация. Но тя е много полезна и помага на връзката. Помислете за това, защото когато някой ви хвали и насърчава, той също така ви стимулира да продължавате в същия дух и ви прави щастливи. Не е ли така?

Не мълчете, не трупайте негативност и раздразнение в себе си

Просто кажете открито какво искате и как точно очаквате да се случи. И обратно – кротко и деликатно споделете онова, което не ви харесва, което бихте искали да коригирате в поведението (характера, навиците) на любимия си. Много полезно е да си дадете време – и на него, и на себе си. Едни от най-простите навици се изграждат в продължение поне на месец. Необходими са много практика и усилия, за да се направи добре нещо, което е непривично. Но тогава ще го правите добре през целия си живот. Затова – бъдете търпеливи!

И не забравяйте, че е трудно човек да се промени. Спомнете ли си как си обещахте да започнете да ходите на фитнес с настъпването на новата година? Дори си купихте карта, но така и не сте отишли на нито една тренировка досега… Не изпълняваме много обещания и планове за самоусъвършенстване, но си прощаваме. Така че – какво ще ви коства да бъдете снизходителни и към вашата сродна душа?

Източник: woman.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *