Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Ноктите алармират за скрити заболявания – обърнете внимание на тези 6 неща

Жените редовно си лакират ноктите,  но много от тях не подозират какво може да се крие под лака

Нокти
Промяната в цвета на ноктите може да бъде индикация за здравословен проблем

Според експерти от Американската академия по дерматология състоянието на ноктите и наличието на различни бразди и трапчинки по тях може да бъде подсказка за сериозни заболявания.

Те са на мнение, че по ноктите може да се забележат промени при наличието на болести като анемия, гъбички, сърдечни заболявания, рак на кожата и много други.

Ако забелязвате промяна в цвета на ноктите, появата на различни ивици или трапчинки по тях, може би тялото ви дава знак, че трябва да посетите лекар.

Тук ще разгледаме някои от промените, на които трябва да обърнете внимание:

1. Вертикални ивици

С напредването на възрастта може да забележите появата на вертикални ивици по цялата дължина на ноктите. Това е широко разпространен проблем при хората в напреднала възраст.

Дължи се на невъзможността на тялото да задържа кератина и влагата с натрупването на годините.

2. Пожълтяване

Пожълтяването може да се дължи на тютюнопушене или най-обикновени гъбички. В някои случаи обаче то може да е сигнал за много по-сериозни заболявания.

Жълтеникавият отенък на ноктите може да сочи към заболявания на черния дроб или нарушения във функцията на жлъчката. Този цвят на ноктите се забелязва и при хората, страдащи от диабет.

3. Посиняване

Посиняване на ноктите може да се получи вследствие на травма. Съвсем нормално е след удар или прищиване с врата нокътят да посинее, защото е засегната тъканта отдолу. Но ако забележите посиняване на ноктите без видима причина, това може да е знак за сърдечно-съдово заболяване, анемия, дефицит на някои микроелементи или проблеми с кръвообращението.

4. Избледняване

Избледняването на нокътните плочки може да се дължи на диета, която е бедна на микроелементи. Също така може да е индикация за сърдечна недостатъчност или проблеми с бъбреците.

Ако няма промяна в цвета и ноктите ви останат прекалено светли в продължение на месеци, е най-добре да се консултирате със специалист.

5. Лесно чупещи се нокти

Прекалено чупливите нокти са често свързани с развитието на кожни проблеми. Чупливостта може да бъде придружена от заболявания като псориазис или дерматит.

6. Тъмни линии под ноктите

Появата на тъмни линии може да е индикация за развитието на меланома (рак на кожата). Съветваме ви незабавно да се консултирате със специалист, ако забележите тъмни линии под повърхността на ноктите.

Само по цвета на ноктите е невъзможно да се постави точна диагноза, но промяната може да бъде индикация за здравословен проблем. При жените промените могат да се дължат на използването на нискокачествени лакове и лакочистители.

Източник: zdrave.to

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *