Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Кои храни е по-добре да се ядат с кората и кои без?

Купувайки леко осолена сьомга, винаги махаме кожата. Махаме кората на хляба, понеже е много твърда. Белим и ябълките. Нужно ли е да правим това?

Кората на плодовете и зеленчуците и кожата на рибата – кога е полезна и кога не

Трябвали да махаме кожата и кората на повечето храни? Оказва се, че правим това напразно. Западните експерти по хранене казват, че заради подобни действия губим много полезни компоненти.

Рибената кожа може да бъде полезна

Под кожата на рибата се концентрира голямо количество от най-полезните омега-3 мастни киселини. Сьомгата и други видове полезни риби живеят в студени води, и за да се топлят под кожата им се образува слой от мазнини, богати на омега-3, както и витамини А и D, разтворени в тази мазнина. Тъй като люспите на тези риби са слаби, кожата може да се яде. В този случай тя се превръща в най-важният източник на полезни вещества. По същия начин се яде и пъстървата, както и скумрията. Единственият проблем е как трябва да се приготви, за да стане по-апетитна.

Има две решения на проблема

Първото решение е по-просто, но и по-лошо. Необходимо е внимателно да изстържете мазнината по гърба на кожата с нож и да я добавите към рибата по време на готвене.

Второто решение е по-добро – направете нещо като чипс от кожата на сьомгата. Отделяйки я от рибата, нарежете я на ленти с ширина 2-3 см. Загрейте масло в тиган, за предпочитане зехтин, и потопете тези ленти в него. Когато се препекат от едната страна, обърнете ги. Внимавайте да не прегорят. Кожата на сьомгата, приготвена по този начин, може да се добави към всяка гарнитура. Приготвена със зехтин, без да се прегаря, е и много полезна за здравето.

Ами цацата?

Какво се прави с другите риби? Нещо подобно, стига да можете да отделите внимателно кожата от месото. Солената или печена тлъста риба като херинга и скумрия също е по-добре да се ядат с кожата. Цацата не заслужава коментар – толкова е вкусна и хрупкава, след като се изпържи, че заради това много хора пренебрегват всякакви диетични и здравословни предписания. Но никога не бива да се яде кожата на пушената риба. В този процес се образуват и се натрупват канцерогени именно там – в апетитно изглеждащата кожа, както и под нея.

Не така стои въпроса с рибите, които имат неособено лесна за обработка кожа.
Ако люспите са много и кожата е неядлива, рибата се приготвя директно, без да се чисти. Така не само се спасявате от неприятната работа по почистването на рибата, но и при приготвянето тя ще бъде по-сочна и няма да изгори. Между другото, аборигените в Австралия пекат трупа на животното с кожата и всичко по нея. Всеки, който е опитал, казва че така приготвено месото е много по-сочно и вкусно.

Плодовете и зеленчуците

По-добре е да махнете кората на плодовете и зеленчуците, ако лесно се бели с ръце. Ако трябва да използвате нож, тогава е по-полезно да ги приготвяте с кората.

Цитрусовите плодове и бананите трябва да бъдат обелени, ябълките, прасковите, кивито и разни други – не. Причината за това също е разбираема – така ще получите много повече хранителни вещества.

Обикновено те са концентрирани в кората на плода, както и в слоя непосредствено под нея (затова кивито се яде с лъжичка). И това е разбираемо. Антиоксидантите и другите биологично активни вещества са най-вече там именно защото играят защитна роля – предпазват плодовете от ултравиолетово лъчение и вредители. Всичко това е многократно доказано в различни проучвания и най-добре се вижда от примера с ябълките или картофите. Например, в ябълка с кора най-полезните диетични фибри и витамини са 2 пъти повече, отколкото в обелената. Същото се отнася и за антиоксидантите – те придават цвят на кората, а поради липсата им някои плодове и зеленчуци са с по-светъл цвят. Най-много антиоксиданти има в боровинките и касиса.

Не се страхувайте от восъка

Днес често се твърди, че ябълките e по-добре да се белят поради факта, че са покрити със синтетичен восък – премахвайки кората, ще се отървем и от него. Ябълките, както и други плодове или зеленчуци, се покриват с восък, за да не губят вода и да не изсъхнат. Но малко хора знаят, че конкретно ябълките са покрити с естествен защитен слой, подобен на восък. И няма голяма разлика между него и изкуствения.

Ако все пак много се страхувате, восъкът може да бъде отстранен. За целта в топла вода ябълката се почиства с мека четка (може да използвате четка за зъби), така че да не се нарушава целостта на кората. Допустимо е да измиете ябълката с препарат за чинии, но тогава ще трябва да я изплакнете още по-старателно. Съдържанието на хранителни вещества в ябълковата кора е толкова голямо, че всички тези мерки са оправдани.

Науката за хлебните корички

Най-вкусното в хляба е хрупкавата горна коричка. Но тя е и най-опасната. За съжаление, така наречените крайни продукти на гликиране (CNG) ѝ придават изкусителния цвят и аромат. Това са съединения на протеини с въглехидрати и много от тях имат канцерогенен ефект. Най-известният от тях е акриламид. Но в допълнение, CNG се абсорбира от тялото и стимулира процес на бавно възпаление. В резултат на това се развива съдова атеросклероза, кожата старее по-бързо, хрущялът се износва. Така се развиват ставни и гръбначни заболявания. В процеса участват и други органи. Или иначе казано – CNG ускорява процеса на стареене на нашето тяло.

Така стигаме до извода, че има полезни кожи и вредни корички. Надяваме се статията, която прочетохте току що да ви помогне по-лесно да намирате разликата между тях.

Източник: kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *