ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

ПРИАМЛО / PRIAMLO

Съдържа периндоприл, амлодипин, микрокристална целулоза, калциев хидроген фосфат дихидрат, кроскармелоза натрий, колоиден силициев диоксид, магнезиев стеарат

Предназначение

ПРИАМЛО е комбинация от два активни компонента с въздействие върху повишено кръвно налягане и коронарна болест на сърцето. Периндоприлът е АСЕ-инхибитор, а амлодипинът – блокер на калциевите канали. Двете съставки подпомагат кръвообращението, като отпускат и разширяват кръвоносните съдове. Това оптимизира насищането на сърдечния мускул с кръв и намалява повишеното артериално налягане.

Продуктът е препоръчителен за пациенти, които вече приемат двете вещества като самостоятелни медикаменти.

Медикаментът се предлага в три варианта, с различно съдържание на периндоприл като първа и амлодипин като втора активна съставка: 4/5, 8/5 или 8/10 мг.

Как се приема

Приемът на ПРИАМЛО се назначава от лекар. Лекуващият избира вариант според състоянието на пациента и повлияването от медикамента. Обикновено се препоръчва прием на една или две таблетки от 4/5 мг, или по една от 8/5 или 8/10 мг. Лекарството се взема сутрин, преди първото хранене, с чаша вода. Таблетките не се стриват или дъвчат.

Ако пациентът пропусне да вземе лекарството в обичайния час, приемът се пропуска и терапията продължава на другия ден по редовния ред. Никога не трябва да се прави опит за компенсиране чрез прием на по-висока доза.

При предозиране е възможно опасно понижаване на кръвното, замайване, слабост, световъртеж, загуба на съзнание. Тревожен симптом е студената и лепкава кожа.

Приемът на този медикамент не трябва да се прекратява самоволно; лекуващият определя дали е възможно спирането му или замяна с по-подходящ вариант.

Възможни нежелани ефекти

Спиране на приема и незабавна медицинска намеса са необходими при симптоми от рода на припадък поради силно понижено кръвно налягане; оток на лицето, устните и гърлото, затруднено дишане – ангиоедем; сърдечен пристъп с болка в гърдите, неритмичен пулс или сърцебиене; слабост в крайниците и затруднен говор – възможен инсулт; бронхоспазъм, тежки обриви – признаци на алергична реакция; ханкреатит, жълтеница и пр.

С активната съставка периндоприл са свързани странични ефекти като главоболие и световъртеж, изтръпване на крайниците, слухови и зрителни смущения, задух и кашлица, гадене и повръщане, вкусови нарушения, диария или запек, болки в корема, обриви, мускулни крампи. Има данни още и за лабилно настроение, влошено качество на съня, сърдечни и бъбречни смущения, обилно потене, сънливост, припадъци, импотентност, възпаление на кръвоносни съдове, болки в мускулите, висока температура, оток на глезените.

Възможно е влошаване на проявен псориазис, чернодробни смущения, ринит, пневмония, остра бъбречна недостатъчност, отклонения в показатели на кръвната картина.
Компонентът амлодипин може да причини отоци, депресия и безсъние, тремор, схващане на крайниците, звънтене в ушите, косопад, смущения в уринирането, болки в мускулите и ставите, промяна в теглото, обърканост, хипергликемия, гастрит, хепатит, васкулит, фоточувствителност, мускулна слабост, забавени движение.

Кога НЕ БИВА да се употребява

ПРИАМЛО не се прилага при алергия към някоя от съставките на медикамента.
Медикаментът е противопоказан при диабет, при нарушена бъбречна функция – когато е лекувана с алискирен съдържащи продукти; при ангиоедем; при хипотония, аортна стеноза, кардиогенен шок, при наскоро преживян инфаркт с последвала сърдечна недостатъчност.

Необходима е конкретна преценка за възможен риск при пациенти с хипертонични кризи, чернодробни или бъбречни заболявания, пациенти на диализа, колагеноза, пациенти в старческа възраст, на безсолна диета.

Медикаментът е противопоказан за бременни в трети триместър; не се препоръчва в първи и втори, както и при кърмене.

Не се назначава на деца и подрастващи под 18 години.

Избягва се шофиране в случаите, когато ПРИАМЛО причинява световъртеж, замайване, влошена концентрация, сънливост.

Взаимодействие с други медикаменти

Лекуващият преценява дали е допустимо комбиниране на ПРИАМЛО с други медикаменти, от които пациентът се нуждае поради хронични заболявания. Отнася се за продукти като имуносупресори, АСЕ-инхибитори, лекарства за диабет, други лекарства за високо кръвно, диуретици, калий-съхраняващи, литий, нестероидни противовъзпалителни, баклофен, трициклични антидепресанти, антипсихотици, лекарства за ритъмни нарушения, за подагра, противоракови, златни соли, противогъбични, статини, противодиарийни; грейпфрут и сок от грейпфрут.

_______
Усреднена цена в аптеките – 7.00 лв за 30 таблетки по 4/5 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *