Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Защо не бива да се пие застояла вода?

Много хора оставят чаша вода на нощното шкафче. Ако и вие имате този навик, забелязали ли сте, че сутрин вкусът и миризмата на водата се променят?

вода
Престоялата дори и няколко часа вода не е добра за пиене

Със сигурност това ви е направило впечатление. От тази статия ще научите защо не трябва да пиете такава вода, както и дали пиенето на застояла вода наистина е безопасно.

Тъй като тялото се дехидратира за една нощ, не е рядкост да се събуждате жадни. Имайте предвид, обаче че чашата с вода, която сте оставили близо до леглото, претърпява някои промени. Поради химичните процеси балансът на течността се променя. И тогава тя става негодна за пиене.

6 причини, поради които не е добре да се пие водата, която престоява до леглото през нощта

Нека разберем кои са основните причини, поради които не трябва да се прави това.

Без значение е дали водата е бутилирана или чешмяна. Често срещан мит е, че водата в бутилки е по-чиста от чешмяната. И двете трябва да отговарят на определени хигиенни стандарти, но така или иначе до 25 процента от бутилираната вода се черпи от централното водоснабдяване. Между другото, това е най -сигурната (не полезна!) бутилирана вода, която можете да закупите.

1. Киселинността на течността се променя

През нощта химическият състав на водата се променя, но не към по-добро. Около 13 процента от течността се превръща във въглеродна киселина, а по-късно в нея се появяват и други не особено полезни съединения. Това не означава, че е опасно да се консумира такава вода. Тя просто придобива неприятен вкус. Дори и ако оставите водата в чаша, без да е покрита, за половин час през деня, същите примеси отново ще се появят.

2. Водата се влияе от външни фактори

Течността, разположена в откритото пространство, привлича прахови частици и малки насекоми, като комари и дребни мушици.

3. Образува се неприятна миризма

Когато водата е охладена, тя няма неприятна миризма. Но, оставена на стайна температура, това се променя. Възможно е да се усети макар и лек мирис. Не забравяйте, че в нефилтрираната вода се съдържа хлор; ако това е газ със стайна температура, той става летлив в течността и се изпарява. Това е още една причина за промяна на миризмата.

4. Броят на бактериите във водата се увеличава

В устната кухина има около хиляда различни бактерии, а влажната среда допринася за тяхното възпроизвеждане. С всяка глътка вода броят на бактериите в чашата се увеличава. Представете си какво ще се случи с вода, която оставите за една нощ в чаша и след това отпиете няколко глътки.

5. Сънят се нарушава

Експертите съветват пиенето на вода да приключи не по-късно от 2-3 часа преди лягане, за да не се нарушава сънят заради често уриниране. Когато поставите чаша вода до леглото и пиете периодично от нея, естественият ви цикъл на сън ще се прекъсне и на сутринта ще се почувствате уморени.

6. Съществува риск от късо съединение

Ако случайно бутнете чашата с вода, която стои на шкафчето до леглото, тя може да се разлее върху контакт или електрически уреди, които са наблизо (ако има такива). В най-лошия случай е възможно да намокрите без да искате смартфона.

Това са основните причини, поради които не трябва да вземате чаша вода със себе си в спалнята. Освен това, не трябва да оставяте вода в пластмасова бутилка в кола или просто на маса, където тя може да се нагрее от слънчевата светлина. Така ще се провокира растежа на бактериите и отделяне на опасни вещества от пластмасата, като например вредния бисфенол А. Той лесно прониква в течността, когато пластмасата влиза в контакт със слънчевата светлина, и след това провокира развитието на различни заболявания, особено на такива, които увреждат мозъка. Въпреки факта, че според редица изследвания пластмасовите бутилки съдържат минимално количество бисфенол, не си струва да рискувате.

Източник: rd.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *