Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Подагра: лечение с билки и рецепти за трайно подобрение

При подагра пикочната киселина се натрупва в тялото, по-конкретно в ставите. Там се образуват кристали, които причиняват мъчителни пристъпи на болка

подагра
При подагра е нужно да се спазва специална диета

Заболяването подагра може да стане хронично и да се развие в подагрозен артрит (възпаление на ставите).

В основата на появата на подаграта е натрупването на пикочна киселина в организма и влошеното ѝ отстраняване от бъбреците. Клиничните прояви на подагра са артрит, в острата фаза, и увреждане на бъбреците. По правило болестта засяга по-често мъжете, но днес това метаболитно заболяване е доста често срещано и при жените.

Как да облекчите подаграта?

Продължителността на болката при подагра е от няколко часа до няколко дни, през които атаката преминава. Ако това не се случи, болестта става хронична и, както вече стана ясно, провокира подагрозен артрит (възпаление на ставите).

По правило солите започват да се отлагат в големия пръст, по-точно, в основната му става. При обостряне болният се измъчва такава силна болка, че е просто невъзможно да се докосне възпаленото място. Ставата забележимо набъбва и става червена или лилава.

Обикновено пристъпите на подагра се появяват след инфекции на дихателните пътища, хирургични интервенции, наранявания и преяждане с определени храни.

Друга типична локализация на солите са ръцете. На ръцете се образуват неестетични грудкови възли.
Още една неприятна проява на заболяването се дължи на факта, че пикочната киселина образува соли в бъбреците, което причинява бъбречни колики.

При пациентите с подагра диетата е ключов метод на терапия. Подходящата храна помага да се премахне пикочната киселина от кръвта.

Хранене при подагра

Не е толкова лесно да се изчистят солите. Диетата при подагра няма да е достатъчна. Важно е да се спазват следните правила:

  1. Храненето е разделено на 3-4 части, за да се избегне високо съдържание на пурини в кръвта.
  2. Всеки месец болният трябва да отслабва с поне 1-2 кг излишно тегло, докато не постигне оптималната норма.
  3. При обостряне се изпиват до 3 литра чиста вода на ден, при ремисия – до 2 литра.
  4. За предпочитане е да се приема алкална минерална вода, за се премахнат уратите.
  5. Не се преяжда и не се гладува.

Кои храни са изключени от хранителния протокол при подагра?

Изключват се продукти, съдържащи пурини и образуващи пикочна киселина от диетата. Те включват:

– всички карантии;
– пушени продукти, колбаси;
– месни сосове и консерви;
– всякакви бульони, супи с тлъсто месо;
– животински мазнини;
– цаца, сардини, осолена риба;
– бобови растения;
– хрян, горчица, черен пипер;
– продукти, съдържащи какаово масло;
– сирена;
– спанак и киселец;
– оцет и дафинов лист.

Пиенето на алкохол не е добре дошло. Веднъж на всеки 7 дни се разрешава варено месо и нетлъста риба.

Диета при подагра

Диетата на страдащия от подагра трябва да включва храни, които противодействат на образуването на пикочна киселина и благоприятстват елиминирането на пурините.

Говорим за:

– всякакви млечни продукти;
– хлебни изделия;
– яйца;
– перлен ечемик и елда;
– орехи и лешници;
– домати, чушки, магданоз и краставици.

Ако пациентът е с наднормено тегло, диетата при подагра съдържа възможно най-малко калории. За тази категория пациенти се провеждат гладни дни, включително само на сурови зеленчуци, плодове, алкална минерална вода, сокове. Акцентът е върху продуктите, съдържащи аскорбинова киселина и витамин В1.

Витамин В1 присъства в такива продукти като: ечемик, овес, аспержи, картофи, трици. Аскорбинова киселина – в цитрусовите плодове, шипката, зелето, доматите, касиса и червени чушки.

Народна медицина при подагра

Лукът, алоето и чесънът са ефективни срещу подагра.

Как се приготвя рецептата?

Накълцайте 1/2 глава лук и 5 скилидки чесън. Взима се лист алое и малко пчелен восък (колкото яйце от пъдпъдък). Слага се в подходящ съд. Добавя се една супена лъжица разтопено масло и се обработва на слаб огън. Сместа трябва да заври, и се остава да ври в продължение на минута. Маха се от котлона и се разбърква добре по време на охлаждането. От така получената смес се прави компрес, който се слага върху възпаленото място и остава там в продължение на цяла нощ.

Смес от лук, чесън и червени боровинки

Как се приготвя?

Накълцайте 300 грама лук, 200 г чесън и комбинирайте с 0,5 кг червени боровинки (предварително намачкани). Внимателно смесете съставките и настоявайте в затворен съд на тъмно място за 24 часа. След това добавете 1 кг натурален мед в състава и разбъркайте. Приема се 3 пъти на ден по 1 ч.л., 15-20 минути преди хранене.

Лечение на подагра с моркови

Добре е да се консумират поне 100 грама моркови на ден. Настържете морковите на ренде, смесете с 1 с.л. л. растително масло и малко лимон. Не се добавя сол. Може да се пие и прясно изцеден сок от моркови.

Ряпа

Сварете една средно голяма бяла ряпа, намачкайте на пюре и нанесете върху болната става, след като изстине. Оставете да действа поне 2-3 часа.

Източник: www.kleo.ru

целина семена
ЦЕЛИНА – при подагра и ревматизъм

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *