Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Как да се отървете от черешовите ангиоми?

Черешовите ангиоми са кожни образувания, които приличат на бенки. Името им идва от оцветяването, което имат – вишнево червено

Черешовите ангиоми са кожни израстъци, които не представляват особена заплаха за здравето

Червените бенки или черешовите ангиоми са често срещани кожни израстъци, които могат да се появят в различни области на тялото. Известни са също и като ангиома рубино, сенилни ангиоми или петна на Кембъл де Морган.

Обикновено се срещат при хора на 30 и повече години. Събирането на малки кръвоносни съдове вътре в черешовия ангиом им придава червеникав вид, обяснява Джуди Марцин, доктор на медицинските науки.

Този тип образувание върху кожата обикновено не е причина за безпокойство, освен ако не кърви често или не променя размера, формата или цвета си. Консултирайте се с лекар, ако забележите кървене или промени във външния вид на бенката. Това могат да бъдат симптоми на рак на кожата.

Как изглеждат?

Черешовият ангиом често е яркочервен, кръгъл или с овална форма и малък – обикновено варира по размер, но почти никога не е по-голям от един сантиметър в диаметър. Някои черешови ангиоми изглеждат гладки и на едно ниво с кожата, докато други може да са леко повдигнати. Те най-често се забелязват в областта на торса, ръцете, краката и раменете.

Кървене може да възникне, ако ангиомът е надраскан, протрит или при опити да бъде отрязан.

Какво причинява черешовите ангиоми?

Точната причина за появата на червените бенки не е известна, но може да има генетичен фактор, който прави някои хора по-склонни да се сдобият с тях. Те също така са свързани с бременност, излагане на химикали, определени медицински състояния и климат.

Д-р Джуди Марцин

Изглежда, че има връзка и между петната на Кембъл де Морган и възрастта. Те често започват да се появяват, когато човек навърши 30 години и като че ли се увеличават по размер и брой с напредване на възрастта. Едно проучване отбелязва, че над 75 процента от хората над 70 години имат такива червеникави бенки.

Как се лекуват черешовите ангиоми?

Вероятно няма да е необходимо да лекувате черешовия ангиом, но имате опции, ако искате да го премахнете по козметични причини.

Може да се наложи да се отървете, ако е в зона, която позволява част от дреха или бельо да се трие в него, което може да доведе до редовно кървене.

Има няколко общи процедури за премахване на червените бенки

Електрокатеризация

Този хирургичен метод на лечение включва изгаряне на ангиома чрез използване на електрически ток, доставен от мъничка сонда. За тази процедура ще ви бъде поставена специална подложка, за да заземите останалата част от тялото си от евентуален скок на електричеството.

Криохирургия

Криохирургията включва замразяване на ангиома с течен азот. Силният студ ще го унищожи. Този метод е известен с това, че е бърза и сравнително лесна процедура.

Ще ви е достатъчна само една сесия за лечение, за да се види, че криохирургията работи, а течният азот обикновено се впръсвка за около 10 секунди. Раната не изисква много грижи след това.

Лазерна операция

Този вид хирургия включва използване на импулсен багрилен лазер (PDL), за да се отървете от ангиома. PDL е концентриран жълт лазер, който отделя достатъчно топлина, за да унищожи лезията. Този метод е бърз и се извършва като амбулаторна процедура, което означава, че няма да се налага да оставате в болницата повече, отколкото е необходимо.

В зависимост от това колко ангиоми имате, може да са ви необходими между една и три сесии на лечение. Тази операция може да причини леко натъртване, което се усеща до 10 дни.

Изрязване

Тази процедура включва премахване на ангиома от горната част на кожата. Изрязването е алтернатива на инвазивната хирургия, която би включвала изрязване на лезията или растежа, и използване на шевове или конци за затваряне на раната.

Ако имате ангиоми отстранени с някой от тези методи, белезите са рядкост, но винаги е възможно да остане някаква следа след интервенцията.

Кога трябва да се потърси медицинско лечение?

Ако забележите промени в начина, по който изглежда червената бенка, планувайте среща с лекар. Важно е да се извърши преглед, чрез който да се уточни какъв вид лезия е това и дали има растеж, когато видът ѝ се промени, или ако диагнозата е неизвестна. Лекарят ще може да изключи сериозни състояния, като рак на кожата.

Кожният специалист може да реши да направи биопсия , която включва премахване и изследване на малка проба от областта или на цялата лезия, за да диагностицира или изключи други състояния.

Сенилни ангиоми: дългосрочни перспективи

Както вече стана ясно, черешовият ангиом няма да се излекува сам, но също така е малко вероятно да ви създаде проблеми. Може да кърви от време на време, ако е раздразнен.

Въпреки това, червена бенка, която се променя по размер, форма или цвят, винаги е причина за безпокойство и трябва да бъде прегледана от дерматолог.

Какви други състояния могат да причинят червени петна, бенки или кървене вътре в кожата?

Зачервените участъци от кожата са често срещано притеснение. Паякообразните ангиоми са наречени така, поради разклоняването на малки кръвоносни съдове далеч от неговия малък червен център. Те обикновено се наблюдават при хормонални проблеми в тялото.

Розацеята обикновено се появява по бузите и лицето. Тя може да бъде сбъркана с акне и често се влошава от слънцето.

Телангиектазия се образува от крехки кръвоносни съдове, които лежат близо до кожата. Тези области са много по-големи от паяковидните ангиоми и могат да бъдат знак за сериозно здравословно състояние. Важно е всякакви кожни промени да бъдат прегледани и изследвани от компетентен лекар.

Източник: .healthline.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *