Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Проф. Бубновски: 8 предвестници на мускулна дистрофия

Мускулна дистрофия или миопатия – това е група от хронични заболявания, които засягат главно скелетните мускули

мускулна дистрофия
Ето кои са ранните предвестници на мускулна дистрофия

Заболявания, като мускулна дистрофия, или наричана още и мускулна дегенерация, възникват поради генетични мутации. Те започват с много слаби прояви, които след известно време прогресират. Професор Бубновски описва най-честите признаци на това заболяване, на които трябва да обърнете внимание навреме, ако искате да се възстановите бързо.

Професор Сергей Бубновски е руски лекар и физиотерапевт. Издал е няколко книги, редовно взима участие в здравни предавания на руската телевизия. Известен е най-вече с ефективните методи, които прилага за лечение на опорно-двигателната система.

Методите първо изпробвал върху себе си и благодарение на тях се излекувал от заболяване, при което лекарите не давали почти никаква надежда за подобрение. Решил да прилага оздравителните практики, които разработил, и върху своите пациенти. Така, с течение на годините, руският специалист създал система от упражнения и терапия, която помага на хората отново да се движат.

Признаци на мускулна дистрофия

1. Мускулна слабост

Дори леката загуба на мускулни клетки провокира усещане за слабост. Трудност започват да причиняват най-честите и елементарни движения – ставане от стол, клякане, повдигане на крака, за да се изкачат стълби. Човек изведнъж открива, че често изпуска предмети или му е трудно да държи леки неща в ръката си. В допълнение, има усещане за стягане на мускулите, тяхната болезненост и дискомфорт се усеща дори и по време на почивка.

2. Отпуснат гръб

Слабите мускули на гърба не са в състояние да го поддържат изправен. Появяват се различни изкривявания, които водят до сколиоза. Гръбначните разстройства, които причиняват изместване и заболявания на вътрешните органи, по-често се проявяват в юношеска възраст и засягат всяка възраст и всеки пол. Заболяването без лечение прогресира и причинява различни патологии на органите и системите в тялото.

3. Увеличаване обема на прасеца

Мускулната дистрофия може да се прояви с рязко увеличаване на мускулите на прасеца. Това по-често се случва в детството при момчетата. Заболяването се развива много бързо. Мускулите на прасеца получават голямо натоварване, тъй като се грижат за основната стабилизация на тялото. Мускулните влакна се разграждат и се заменят с мастна и съединителна тъкан.

4. Проблеми с речта и храненето

Атрофията на мускулната тъкан може да доведе до нарушаване процеса на дъвчене, поглъщане на храната, промяна на тона на гласа след хранене, кашлица и болки в гърлото. Заболяването най-често се проявява в средна възраст, но са известни и случаи на диагностицирането му при по-младите представители на двата пола. В допълнение, към възможните промени в речта се появява и атрофия на лицевите мускули.

5. Дихателни проблеми

Мускулната слабост и изкривяването на стойката може да затрудни дишането. Самото дишане често не създава трудности, но провокира нарушения, които индиректно показват мускулна дегенерация – главоболие, чести кошмари, невъзможност за концентрация. Слабостта на мускулите на гърдите влошава кашлицата, увеличава вероятността от инфекция на горните и долните дихателни пътища, която може да се развие в хронична форма и риск от пневмония.

6. Проблеми със сърцето

Някои форми на мускулна дистрофия увеличават риска от сърдечни аномалии. Това заболяване се нарича кардиомиопатия и започва почти безсимптомно. При някои пациенти се наблюдава подуване на краката, задух и повишена умора. Слабите сърдечни мускули затрудняват нормалното функциониране на сърцето и причиняват сърдечни аритмии, припадъци, слабост и замаяност.

7. Очни заболявания

Мускулната дистрофия често провокира различни очни заболявания, включително понижено очно налягане, повишено сълзене, мускулна слабост в очите и катаракта. Очната леща се замъглява, появява се непоносимост към ярка светлина, влошаване на нощното зрение, притъпено възприятие на различни цветни нюанси.

8. Хормонални нарушения

При мускулна дистрофия се нарушава координираната работа на целия организъм, включително и на хормоналната система. Появяват нарушения в хормоналната секреция. При мъжете те провокират ранна плешивост, започвайки от челото, обикновено през 20-те и 30-те години. В допълнение, рискът от атрофия на тестисите, появата на сексуална импотентност и безплодие се увеличава.

Професор Сергей Бубновски

Терапевтични мерки и превенция на мускулната дистрофия

Адекватно лечение на мускулна дистрофия не съществува. Но напълно е възможно да водите здравословен начин на живот и да поддържате тялото си в почти нормално състояние, е мнението на професор Бубновски.

За поддържането на мускулите силни и здрави ще помогне:

1. Редовната физическа активност. Упражнения с ниска интензивност, за разтягане на мускулите, и такива, които стимулират и укрепват мускулната тъкан.

2. Правилно хранене. Естествените храни, богати на витамини и минерали, ще наситят организма с полезни вещества. При мускулна слабост, витамините Е и D, както и калцият, са особено необходими. Техни източници са морските дарове, зелето, авокадо, зехтин, ядки, сирене.

3. Употребата на куркума. Тази подправка съдържа куркумин, който помага при заболявания, свързани с отслабване или загуба на мускули.

4. По-чест прием на зелен чай – проучванията потвърждават способността на зеления чай да се справя с оксидативния стрес в тъканите. По този начин той спомага за забавяне износването на мускулните влакна.

5. Вани със сода. Соденият разтвор алкализира, облекчава болката, намалява възпалението на мускулната тъкан.
Всякакви спазми и болки, които са дълготрайни, както и напрежение и повишен мускулен тонус, могат да бъдат симптоми на мускулни патологии и изискват незабавна медицинска помощ.

Източник: www.adme.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *