ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Опасно ли е увреждането на вагусния нерв?

Безпрепятствената работа на органите на човешкото тяло се осигурява от редица фактори. И една от тях е правилната работа на вагусния нерв

вагусния нерв
Доброто здраве и липсата на увреждане на вагусния нерв гарантира същото и за много органи и системи в човешкото тяло

Много жизненоважни органи могат да бъдат засегнати, в случай на проблем с вагусния нерв и неговата дейност – човек дори може да умре. Тъй като този нерв е най-дълъг, той стига до различни части на тялото. Затова трябва да знаем повече за него, за да не ни изненада.

Въпрос на анатомия

12 чифта нерви излизат от човешкия череп – те са отговорни за това, сигналите, регулиращи дейността на различни органи, да достигат правилно до мозъка. Вагусният нерв, познат още и като блуждаещ нерв, се състои от 10 двойки нерви и преминава от мозъчния ствол към храносмилателния тракт, предавайки сигнали до много органи, включително сърцето, белите дробове, стомаха, бъбреците, репродуктивната система, панкреаса. В допълнение, той се разклонява към ушите, езика и шията. Ако предаването на сигнал от него към органите е нарушено, цели системи, например сърдечно-съдовата, белодробната и храносмилателната веднага ще се включат. И няма да отговорят по най-позитивния начин.

Основни отговорности

Задълженията на този нерв включват задействане на парасимпатиковата нервна система, която забавя сърдечната дейност, понижава кръвното налягане и свива малките бронхи. Той по същество контролира несъзнателните функции. Тоест, вагусният нерв е отговорен за постоянния ритъм на сърцето, за равномерното дишане и осигурява правилното изпотяване. Работи и върху храносмилането.

Освен това, участва и в следните процеси:

– Контрол на кръвното налягане;
– Поддържане баланса на глюкозата в организма;
– Производството на жлъчка, слюнка и някои хормони;
– Контрол на вкуса;
– Производство на сълзи и др.

Този нерв е отговорен и за контрола и обработката на емоциите. Струва си да си спомним, че той обвързва сърцето, мозъка и стомаха. Затова при различните видове емоции усещаме „пеперуди да се развихрят“ в стомаха или чувстваме как сърцето ни „буквално се свива“ от мъка.

Какво може да го увреди?

Въпреки факта, че вагусният нерв е скрит доста дълбоко в човешкото тяло, той все пак е доста уязвим. Както външни, така и вътрешни фактори могат да повлияят на работата му. Затова проблемите с него могат да започнат, ако нервът е увреден в резултат на:

– Менингит, пряко засягащ мозъка;
– Развитието на тумори – както доброкачествени, така и ракови;
– Травми на главата, водещи до развитие на хематом или други наранявания;
– Проблеми с кръвообращението, които причиняват кръвни съсиреци.

Също така, захарен диабет и хронични заболявания, като пневмония, туберкулоза или синузит, болест на Паркинсон и множествена склероза могат да действат като провокиращи фактори. Лекарите не изключват отрицателното въздействие на алкохола, защото невралгията, която се развива на фона на прекомерната употреба на силни спиртни напитки, често води до нервно дразнене.

Симптоми на увреждане

Симптоматиката на проблема директно зависи от това кой отдел е засегнат. Тъй като вагусният нерв е дълъг и се простира почти по цялото тяло, той условно се разделя на отдели – глава, шиен, гръден и т.н.

Може да има проблеми с речта, например, леко хриптене или дори пълна загуба на глас. Освен това ще са налице проблеми с преглъщането, особено когато става дума за консумация на твърди храни. Повишеният мускулен тонус на хранопровода, поради проблеми в работата на вагусния нерв, става причина за проблеми със изпражненията и развитието на киселини. Възможно е да има проблеми в работата на сърцето и кръвоносните съдове – аритмия, тахикардия, брадикардия, виене на свят, глухота.

Симптоми като главоболие, проблеми с ушите, летаргия и слабост, раздразнителност и усещане за „отделяне“ също могат да бъдат свързани с увреждане на вагусния нерв.

Нервен тонус

Смята се, че за висококачествена работа вагусният нерв трябва да бъде в добра форма. Ако тонусът е добър, тогава човек се отличава с добро здраве, психически стабилен и устойчив е на стрес. При нисък нервен тонус човек е предразположен към не особено приятни преживявания, по-трудно се успокоява след нервни събития. Освен това той може да развие хронична умора, автоимунни заболявания, депресия, диабет, епилепсия и затлъстяване.

Всеки може сам да провери нервния тонус на вагусния нерв. За да се направите това, просто отворете устата си широко и кажете „Аааа“, така както се казва „Аааа“, когато лекар преглежда гърлото ви. Погледнете се в огледалото – езикът трябва да се издигне, а не просто да пада напред, което се случва при понижен тонус.

Ако тонусът е намален, това не е причина да изпадате в отчаяние. Вагусният нерв е напълно възможно да се стимулира. Трябва само да помолите лекар (невролог) да ви обясни техниките за стимулация и да ги изпълнявате под негов контрол. В крайна сметка неправилната работа с вагусния нерв може да бъде опасна. Това се отнася за упражненията и използването на различни лекарства, които ще помогнат за облекчаване на възпалението и коригиране на ситуации, които причиняват увреждане на нервите, както и използването на народни средства.

Неправилното въздействие на този най-дълъг нерв в тялото може да причини доста сериозни последици.

Източник: kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *