ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Как да се опазим от COVID-19 в магазина?

Опасността от заразяване с коронавирус остава, дори и по времето, когато човек е в магазина, или се връща от него. А некачествените продукти, закупени на място или донесени от служба за доставка, могат да причинят заразяване

магазина
Стоките, които сме купили от магазина, трябва да се дезинфекцират

Колко дълго живее новият вирус върху различните повърхности?

Дръжки на врати, колички за пазаруване, копчета на асансьори, перила на стълби, места за хващане в градския транспорт са примери за повърхности, които могат да бъдат заразни. Не е напълно ясно колко време живее вирусът върху тези повърхности. Възможно е да са часове, а може да „преживява“ и в продължение на дни. Най-добре е да се избягва докосването им, а ръцете да се мият често и най-вече веднага при влизане в помещение след пребиваване навън.

Според изследване на National Institutes of Health, Princeton University и University of California, Los Angeles преживяемостта на коронавируса обаче е следната:

– Преживяемост във въздух – до 3 часа;
– Преживяемост върху медни предмети – до 4 часа;
– Преживяемост върху картонени повърхности – до 24 часа;
– Преживяемост върху пластмаси и предмети от неръждаема стомана – до 3 дни.

Сериозен риск крие и престоят в затворени непроветриви помещения като молове, хипермаркети и градски транспорт (особено метро), където поддържането на социална дистанция от 1 метър е по-трудно постижимо.

Експертите от Световната здравна организация казват как правилно да се купуват и обработват продукти при така създадените условия.

Как се дезинфекцират опакованите продукти?

Според експерти, ако продуктът е херметически затворен, той трябва да се измие със сапун и топла вода. В други случаи опаковката трябва да се третира с антибактериални кърпички. Внимателно се измиват и всички плодове и зеленчуци. Желателно е зеленолистните, чиито сезон наближава, да се киснат продължително във вода, в която сте добавили оцет. Разтворът на оцета с вода не бива да е много силен.

Защо да не трябва да се презапасявате с продукти?

Експертите от Световната здравна организация не препоръчват складирането и закупуването на продукти за бъдеща употреба.

„Магазините за хранителни стоки работят постоянно и поддържат приемлив обем основни хранителни продукти“, напомнят от те. Зърнените храни, ядките и сушените плодове с изтекъл срок на годност могат да завъдят вредители, които причиняват не само неудобство на домакините, но и проблеми със здравето.

Експертите съветват хората, които се самоизолират, да предприемат рационален подход към подготовката на ежедневно меню, за да се избегне наддаване на тегло, поради намалена подвижност. Преди да отидете в магазина, си струва да изясните какви продукти вече имате у дома и да направите списък, като вземете предвид препоръчителния дневен прием. При планирането е важно също да се спазват принципите на балансираната диета.

Как да се държим в магазина и да изберем правилните продукти?

Щом стигнете до магазина трябва да избършете дръжката на количката или кошницата с влажна антибактериална кърпа или със спирт. В повечето големи магазини прилагат тази дезинфекция още на входа. Задължително се използват ръкавици, за да се избегне директен контакт с повърхности, които биха могли да бъдат замърсени.

На първо място, струва си да поставите в количката продукти, които се съхраняват на стайна температура. А бързоразвалящите се продукти от хладилните витрини и фризери трябва да бъдат поставени на последно място – най-отгоре върху количката.

Трябва също така да обърнете внимание на условията, при които се съхраняват продуктите в магазина и дали те съответстват на температурните изисквания, посочени от производителя. Ако температурата на съхранение е по-висока или по-ниска от определената от производителя, трябва да откажете покупката. Не е необходимо да имате термометър в себе си. Това се усеща и без измервателни уреди.

По-добре е да изберете опаковани стоки. Особено когато става въпрос за продукти, които се използват без термична обработка.

Преди да спрете избора си на определен продукт, трябва внимателно да проучите опаковката му, датата на годност и състава. Това е важно, за да не купувате продукти, които могат да причинят алергична реакция.

Освен това е нужно да вземете предвид принципите за съхранение в магазина. Например, готовите за консумация храни не трябва да лежат на един и същи рафт със суровите храни. Такава близост може да причини замърсяване на готовия продукт и впоследствие да доведе до хранително отравяне или чревна инфекция. Подобни правила трябва да се вземат предвид при зареждане на количката или кошницата, както и при прехвърляне на продуктите в чанта на касата.

Какво да направите при доставка на хранителни продукти у дома?

Ако пазарувате онлайн, има някои правила, с които е добре да се съобразите, когато покупките ви стигнат до вашия дом.

Преди да отворите торбата с покупки, измийте ръцете си. Струва си да си припомните, че преди това сте държали пари или банкова карта в ръце, отворили сте врата и т.н.

Нетрайните продукти трябва да се доставят в хладилна чанта или в термо торбичка. Ако услугата за доставка не отговаря на това изискване, можете да откажете покупката.

След като отворите опаковката, е необходимо внимателно да проверите датите на годност, целостта на опаковката, отсъствието на вдлъбнатини и подутини върху металните кутии. Зеленчуците и плодовете не трябва да показват признаци на увяхване, плесен и гниене. Купувачът има право да откаже развалените и повредени продукти.

Уверете се, че не са поставени в един пакет, например, сурово месо и готови за консумация продукти. Суровото месо, домашните птици или рибата трябва да се опаковат отделно от зеленчуците, плодовете, гастрономическите и хранителни продукти.

Ако услугата по доставяне на продуктите е била предоставена некачествено или ако са били доставени развалени продукти, купувачът може да откаже сделката и да подаде оплакване.

Източник: businessinsider.com

витамини
За силен имунитет: Витамин D3, селен, цинк и витамин С

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *