Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Добрият сън като превенция на коронавирус

Достатъчното количество сън, както и неговото качество, са от значение за имунитета и най-вече – за неговата сила

сън
Силната имунна система лесно се справя с вирусните заболявания

Систематичната липса на сън нанася сериозен удар върху здравето. Най-уязвима в този случай е имунната система. Това означава, че тялото не е в състояние да издържи на различни инфекции, а човек, който има недостиг на сън, е изложен на риск. Следователно, достатъчното количество и качествения сън е от изключително значение за здравето.

Около 80% от хората, заразени с коронавирус в световен мащаб, показват леки симптоми на заболяването, а само 15-20% от общия брой случаи се нуждаят от хоспитализация. В по-голямата си част това са хора в напреднала възраст, или такива, които страдат от определени заболявания. Например хипертония (1-во място), диабетици (2-ро място), страдащи от сърдечно-съдови заболявания (3-то място) и заболявания на дихателната система (4-то място).

За да не сте податливи на вирусни инфекции, трябва да спите достатъчно

За да предотвратите заразяване с вируси и грип, е полезно да знаете няколко доказани факти. Например, сезонната ваксинация намалява вероятността от заболяване от 2 до 5 пъти.

Каква е връзката между съня и имунитета?

Борбата с липсата на сън и подобряване качеството на нощната почивка служи като вид превенция на инфекциите. Пълният сън укрепва организма, засилвайки имунния отговор. Например, новобранци от британската армия, чиито нощен сън е бил по-малко от 6 часа на денонощие, по време на тренировъчния период са страдали 4 пъти по-често от инфекции на горните дихателни пътища.

Тези, които са успявали да поспят 7 и повече часа 3 пъти е по-малко вероятно да имат настинки. Най-здрави били онези, които успявали да спят около 8 часа на ден.

Достатъчното количество здрав сън дава сила на имунната система

Всяка година грипът и подобни на него инфекции нанасят сериозни, а в повечето случаи, дори смъртоносни вреди върху здравето на населението. От това страда и икономиката на страните по света. Мащабите на пораженията, които са факт заради грипа, са сравними само със заболявания от сърдечно-съдов характер и рак. И това е много сериозен проблем.

Как работи имунитетът?

Естествените „убийци“ или NK-клетките са вид лимфоцити, чиято роля в имунната защита на организма трудно може да бъде надценена. NK-клетките имат уникалната способност да идентифицират заразените клетки, което прави възможно ускоряването на имунния отговор и бързото възстановяване на болния човек.

Качественият сън е важен за всички бозайници, тъй като оптимизира имунната функция на организма, а липсата на сън значително забавя формирането на имунитета към различни заболявания.

Работата на много хора включва специален режим на работа, в който може да има нощна смяна. Това са служители на различни служби, полицаи, спешни медици, лекари в болници и представители на сектора на услугите. Те работят през нощта в продължение на 12 часа, което не може да не повлияе на режима на нощния сън. Според една скорошна епидемиологична информация, публикувана с в списание „Science“(научно списание, представящо най-нови открития в областта на науката по света) хората, които работят на смени с промяна в схемата на съня, потискат имунната функция на клетките и при тях се наблюдават по-чести вирусни заболявания и настинки. Дори при здрави индивиди липсата на часове сън през нощта намалява ефективността на NK-клетките.

Дефицитът на сън е стрес за организма

В момента няма достатъчно силни доказателства, че недостигът на нощен сън е причина за честите настинки. Други фактори са в състояние да попречат на този проблем: например фактът, че хората могат да спят по-лошо поради друга причина, което създава условия за податливост към инфекции.

Има научни доказателства, че инфекциите не причиняват лош сън. Хората започват да се разболяват по-често, защото спят по-лошо или защото нещо им пречи да спят достатъчно. И точно това причинява слабостта на тялото, преди да са настъпили настинки. Съществуват обаче доказателства, че хората с пълна липса на сън могат да бъдат около три пъти по-податливи на заболявания от този характер. Тези, които имат проблеми със заспиването, чувствителен, плитък сън, често се събуждат, са 5,5 пъти по-податливи на вирусни заболявания.

Тоталната липса на сън е истински стрес за вашето тяло

Стресово състояние (особено ако е продължително, хронично) потиска имунния отговор на организма.

Ниското социално-икономическо ниво в обществото също може да причини известен стрес на организма. Предполага се, че хората с нисък социално-икономически статус е възможно да бъдат най-податливи на негативните ефекти от недостига на сън. Точно заради това е увеличената вероятност от заразяване с вируси, честите настинки или какъвто и да е вид грип.

Източник: www.webmd.com

витамини
Мултивитамини за силен имунитет с витамин D3, селен, цинк и витамин С

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *