Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Кои обувки са враг женското здраве?

Всяка жена има няколко чифта обувки „за специален повод“. Високите токчета подчертават извивките краката, правят походката грациозна, визуално издължават фигурата


Въпреки неудобството, съвременните момичета и жени ги носят ежедневно с всякакви дрехи, без да предполагат какви неприятни последици могат да имат за здравето.

Според наблюденията на лекарите, всяка трета жена страда от заболявания, свързани с носенето на обувки на висок ток. Като се има предвид, че страстта към модата не отминава, броят на посещенията в ортопедичните кабинети непрекъснато ще се увеличава. Красивите, но неудобни обувки могат да доведат до възпаление на ставите, деформация на стъпалото и дори до изкривяване на гръбначния стълб.

Любимите обувки като враг на женското здраве

Високите токчета в продължение на много години са символ на женственост и елегантност. Ако преди 30-40 години, токчетата принадлежаха към обувките, които се носят само при специален повод, днес съвременните стилисти препоръчват всеки ден да се носят стилни високи обувки, комбинирани с офис костюм или дънки.

Въпреки дискомфорта, повечето жени отдавна са се научили как да шофират кола или да изкачват стъпалата в офиса с обувки с високи токчета. Опитвайки се да изглеждат перфектно, момичетата жертват собственото си здраве, мобилност и благополучие. Ортопедите напомнят, че идеалната височина на токчето за ежедневно носене не трябва да надвишава 4-5 см, създавайки надеждна опора за женския крак. В противен случай след няколко години дамите може да се сблъскат със сериозни здравословни проблеми.

Заплаха за живота и здравето

Много жени носят високи токчета поне 3-4 дни в седмицата. Всяка трета жена признава, че е падала, носейки красивите, но не винаги удобни обувки. Дамите често посещават лекарските кабинети с оплакване от изкълчване на глезена или разместени стави. Модните обувки значително увеличават риска от получаване на фрактура, като например нараняване след като токчето се забие в ескалаторната лента в метрото или моловете.

Деформация на сухожилието

Когато ходи на високи токчета, жената трябва да постави крак, измествайки центъра на тежестта нагоре, повдигайки коляното си над нормалното. За да поддържа баланс, долната част на гърба се поддава напред, като създава напрежение в кръста и допълнителен натиск върху прешлените. При постоянен дискомфорт се появява болка в гърба, която много жени не свързват с носенето на обувки с високи токчета.

Постоянното ходене с такива обувки променя напрежението в мускулите на стъпалото. Сухожилията се извиват неестествено и с течение на времето свикват с ново положение, постепенно изсъхват и се деформират. Жените може да забележат, че след продължително носене на такива красиви, но неудобни обувки, ще им е трудно да ходят с мокасини или маратонки: в долната част на крака се появяват болки.

А какво се случва с пръстите?

Една обща последица от ходенето на високи токчета – на палеца на крака се появяват болезнени издутини. Поради неправилното преразпределение на товара при ходене, палеца се изтласква и костта се деформира. При честото носене на неудобни обувки, жената несъзнателно свиква да напряга възглавничките на стъпалото и се появява кривина на пръстите, подобна на чук.

Болки в коляното

Токчетата с височина над 7 см увеличават налягането със 76%, създавайки преразпределение на тежестта. Създава напрежение в ставите, което стига и до коляното. Когато се носят такива обувки, мускулите на бедрото са по-ангажирани, следователно рискът от възпаление на тъканта на сухожилията и развитието на артрит се увеличава.

Неврома на Мортън

При постоянно носене на високи токчета жената може да развие метатарзалгия – възпаление на метатарзалните кости, които са разположени между пръстите и възвишението на стъпалото. Когато те са повредени, възниква неврома на Мортън с увреждане на нервните окончания. Единственият начин за лечение на патологията е сложна операция, при която се отстранява засегнатата област.

Ако не можете да откажете носенето на любимите обувки

Ортопедите настоятелно препоръчват младите момичета до 21-23 години да се откажат от обувките на висок ток, дори и такива, с равни, но високи платформи. През този период образуването на костна и ставна тъкан завършва, така че неправилното разпределение на натоварването може да доведе до необратима деформация на гръбначния стълб.

Следвайте полезните съвети на лекарите:

1. Изберете обувки, изработени от качествен материал с удобни стелки, които леко пружинират при ходене.

2. Не купувайте тесни обувки. Те трябва да пасват на крака ви и да фиксира петата, без да стискат на пръстите.

3. Изхвърлете обувките с токчета над 7,5 см.

4. Не носете обувки през целия ден, опитайте се да ги смените с практични маратонки или мокасини.

5. Ако работите на бюро, периодично сваляйте обувките, правете леко загряване на мускулите на прасеца.

Чифт красиви обувки на висок ток могат да станат основа за зашеметяващия образ на жената, придавайки й самочувствие и привлекателност. При често носене, обаче се получава незабележимо, но постоянно изкривяване на ставите и пръстите, последствията от които ще трябва да се лекуват дълго време.

Източник: woman.bg

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *