ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Самодиагностика: 6 бързи теста за идентифициране на здравословни проблеми

Как може да се установи дефицит на важни вещества в организма почти моментално, без да се ходи на лекар или да се правят тестове в лаборатория?

самодиагностика
Самодиагностика: 6 бързи теста за проверка на вашето здраве

За това е необходимо да разполагате с йоден разтвор, водороден пероксид, сок от цвекло и внимателно самонаблюдение. Тези бързи тестове за дефицит на основни микроелементи могат да се направят и у дома.

Повечето хора обикновено не отиват доброволно на лекар, както и не посещават с голяма охота медицински лаборатории, за да си направят тестове. Кръв, урина и други (по-сложни) изследвания изискват време, усилия и пари. Някои от тях са и болезнени.

Какво да направите, ако имате дефицит на определени микроелементи и сами не подозирате за това? Възможно ли е, в този случай, независимо да се идентифицира липсата на необходими вещества в организма?

Бързи тестове за проверка на вашето здраве и дефицит на микроелементи

Предлагаме селекция от лесни, но ефикасни тестове за самодиагностика, които всеки може да направи у дома. За да се случи това, не се нуждаете от специално оборудване.

Селен (Se)

Недостигът на минерал като селен (Se) се открива много лесно с подръчни материали, без да е необходимо да чакате ред в лаборатория. За целта ще ви е необходим водороден пероксид (H2O2), който може да се закупи от аптеката. Тестът се извършва с чисти и сухи пръсти (измийте ръцете си и след десет минути направете теста). Нанася се 3-процентен разтвор на водороден пероксид (H2O2) върху възглавничките на трите пръста (показалец, среден и безименен). Ако тялото ви е достатъчно добре снабдено със селен (Se), кожата няма да побелее. При наличието на селен на долната граница на нормата, ще се появят разпръснати малки побелели петна. Ако е налице явен дефицит на селен (Se), побелелите участъци по кожата ще се сливат и ще са широко разпространени. ⠀

Тест за дефицит на микроелементи йод (I)

Ще имате нужда от 5-процентен разтвор на йод или иначе казано най-обикновена йодна тинктура. Трябва да начертаете квадрат 3 на 3 сантиметра (важно е да е добре запълнен). За да направите това, трябва да почистите и подсушите вътрешната област на китката, корема, вътрешната повърхност на бедрото или на предмишницата. С клечка за уши се начертава квадрат и се запълва с йод. Оставете течността да изсъхне. Изчакайте 24 часа. Ако още след няколко часа квадратът престане да бъде забележим, има дефицит на микроелемента йод. Липсата на този минерал кара кожата бързо да го абсорбира.

Симптоми на дефицит на микроелемента желязо (Fe)

Ако е налице дефицит на желязо (Fe) симптомите са следните – от най-характерните до по-малко типичните :

– суха кожа;
– крехкост, наслояване на ноктите;
– промяна в цвета на ноктите, напречна ивица върху повърхността им;
– „цъфтящи“ краища на косата, бавен растеж;
– постоянна умора, летаргия, сънливост;
– бледност на кожата.

В този случай няма нужда от тест. Достатъчни са само два-три признака, за да се заподозре липса на желязо. Преди да отидете на лекар пробвайте да промените диетата. Включете в нея като морски деликатеси (скариди, миди, по-мазна риба), спанак, черен дроб, червено месо, бобови (грах, леща, нахут), сурови тиквени семки, киноа и броколи.

хемоактив
ХЕМОАКТИВ – при анемия, нисък хемоглобин, ниско кръвно

Симптоми на дефицит на калций (Са)

– спазми в долните крайници, изтръпване /изтръпване на ръцете и краката;
– кариес;
– чупливи нокти;
– нарушения на съня;
– патология на стойката (прегърбване, суркане на краката);
– увреждане на паметта.

Тест – индикатор за стомашна киселина

Изпийте сок, приготвен от сурово цвекло преди хранене (ще са необходими 50-100 мл). Цвеклото съдържа бета цианин. При оптимално ниво на pH на киселината в човешкия стомах тези съединения се разлагат. Ако нивото на киселина е недостатъчно, бета цианините не се унищожават, и след това урината и екскрементите ще бъдат оцветени в червено.

Общ тест за дехидратация

Дехидратацията или критичният дефицит на течности в организма е опасно явление. Не бива да се пренебрегва и да се игнорира. И за да се определи недостигът на вода може да направите следното: прищипете леко кожата върху горната част на ръката. Ако всичко е наред, кожата много бързо ще се върне в нормалното си положение (няма недостиг на вода). При дехидратация гънката остава забележима няколко секунди и се появява белезникаво петно.

Когато има недостиг на необходими за добрата работа на организма вещества, витамини и микроелементи, тялото само ни праща тревожни сигнали. Затова не игнорирайте симптомите, които са се появили от известно време. Най-добрият вариант за попълване недостига на ценни съединения е да преразгледате храненето. Балансираната диета, като се вземе предвид комбинацията от много важни компоненти, може да реши проблема с недостига. Също така, решение на проблема може да бъде приемът на хранителни добавки и витамини. Наблюдавайте здравето си, обърнете внимание на състоянието на телесните системи и се грижете за себе си.

Източник: www.healthline.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *