Коронавирус: Не се доверявайте на всяка информация, която обещава лечение!

Лечението на коронавирус е в превенцията, чрез която хората могат да се предпазят от заразяване. Това важи най-вече за възрастните граждани на нашата планета

коронавирус
Лечението на коронавирус все още се органичава до добрата превенция

Гаргаренето с топла солена вода, приемането на витамини или загряването на носните канали няма да елиминира вируса или да предпази белите дробове.

Все още няма известен лек за новия коронавирус, въпреки усилията на учените и противоречивите новини, които циркулират в интернет пространството.

Учените действително се надпреварват да намерят лечение и ваксина срещу вируса, който причинява заболяването Covid-19, а здравните специалисти от цял свят полагат усилия, за да спрат разпространението на дезинформация по тази толкова чувствителна тема.

Това е трудна битка

В социалните медии статии и мемета са се превърнали в ефективни вектори на лоши съвети, често придружени от спешни инструкции или дистопични графики. Едни заблуждават като изтъкват ползите от гаргарата със солена вода, показвайки вируса като зеленикаво струпване, заразяващо гърлото на неоново-син човек.

Илюстрация, разпространявана в Туитър, съдържаща невярна информация

Има цяла поредица от публикации с лоши съвети – включително твърдения, че слънцето може да убие вируса, и че сладоледът трябва да се избягва – фалшива новина, цитираща като източник УНИЦЕФ.

„Това, разбира се, не е вярно“, заяви Кристофър Тидей, говорител на УНИЦЕФ.

„Дезинформацията по време на здравна криза може да доведе до това хората да бъдат незащитени или по-уязвими към вируса“, ​​каза той. „Това може също така да разпространи параноя, страх и стигматизация и да има други последствия, като например да даде невярно чувство за защита.“

Ето някои от неверните твърдения, които се разпространяват чрез социалните мрежи като Twitter, Facebook и WhatsApp.

Гаргара с топла вода

Няма доказателства, че гаргаренето с топла вода със сол, лимон или оцет „елиминира“ коронавируса, твърдение, което се разпространява вирусно. Това предполага, че коронавирусът се задържа в гърлото в продължение на дни, преди да стигне до белите дробове, и че една по-дълга и упорита гаргара може да спре пътя му надолу.

Подобна информация, освен че е подвеждаща, е и невярна. Центровете за контрол и превенция на заболяванията казват, че гаргарането със солена, топла вода е един от многото начини за успокояване на възпалено гърло, но няма доказателства, че това ще убие коронавируса.

„Това няма да попречи той да попадне в белите дробове“, казва д-р Пол Офит, специалист по инфекциозни болести в Университета на Пенсилвания и Детската болница на Филаделфия. „Това, което може да се постигне с подобно действие, е да се намали възпалението, което би направило гърлото ви по-малко болезнено.“

Да се пие вода по-често от обичайното

Някои публикации в социалните мрежи предполагат, че ако се отпива вода на всеки 15 минути или повече, може да се предпазите от вируса, като така ще го пратите директно в стомаха. Идеята тук е, че така той няма да влезе в трахеята, която води до белите дробове.

Но това е невярно. По принцип да останете хидратирани е добра идея. Здравите хора могат да задоволят нуждите си от течности, като пият, когато са жадни. Но няма доказателства, че честите глътки вода държат вируса далеч от белите дробове.

„Взрив“ от горещ въздух

Видео, което е споделено във Facebook, твърди, че вирусът не може да оцелее при горещи температури. На него се вижда жена, която е насочила сешоар към лицето си с цел да нагрее синусите до „коронавирусната температура на унищожение“ от 133 градуса (по Фаренхайт или около 60 градуса по Целзий). На други места в социалните мрежи хората предполагат, че сушилните за ръце могат да убият вируса.

Отново няма ясни доказателства, че това работи. Според Световната здравна организация вирусът не може да бъде убит от сушилни за ръце (те са истински развъдник на бактерии) и изглежда, че може да оцелее при горещи (и студени ) температури .

Д-р Офит каза, че има някои изследвания, показващи, че затоплянето на носния проход може да помогне на имунната система да се бори с вируса. Но добави, че дишането близо до пара – като навеждането над купа с гореща вода или практикуването на така наречената парна баня – е много по-добра идея от това да насочите сешоар към лицето си.

„Правете парни бани“, каза той. „Това е много по-добре, отколкото да вкарвате горещ въздух в носа си с помощта на сешоар.“

Прием на колоидно сребро

Многото твърдения за ползите от колоидното сребро идват от компании, които продават продукта.

Колоидното сребро се предлага в различни форми – често като бутилирана течност със сребърни частици – и се рекламира като хранителна добавка. Но според Националния център за интегративно здраве доказателства за медицински ползи липсват, а среброто може да бъде вредно. Един възможен страничен ефект е състояние, наречено аргирия – трайно посиняване на кожата. Колоидното сребро може също така да попречи на абсорбцията на някои лекарства.

Миналата седмица Администрацията по храните и лекарствата (в САЩ) заяви, че е предупредила седем компании да спрат да продават продукти, включително колоидно сребро и да не заблуждават потребителите, че благодарение на среброто се постига лечение или предотвратяване на коронавируса.

Прием на витамини

Социалните мрежи са пълни с предложения за допълнителен прием на витамини. Витамин C е най-популярен. Препоръчва се и по-интензивно да се яде чесън, черен пипер, мента или бъз. Но има малко доказателства, че тези храни и добавки могат да ви защитят по някакъв последователен или значим начин.

„Не приемайте големи количества антиоксидант, като знаете, че тялото ви се нуждае от поддържане на равновесие“, казва д-р Офит.

Доказателствата, че бъзът може да помогне на хората със симптоми на грип, са противоречиви. Чесънът може да има някои антимикробни свойства, но няма доказателства, че е защитавал хората от коронавирус. Освен това, за да има ползи от него, той трябва да се яде в такива количества, които биха разстроили и най-здравия стомах.

Накратко, витамините и минералите могат да бъдат добри, особено ако техен източник е балансираното хранене. Но те не са в състояние да защитят хората в състояние на пандемия.

И така, какво да правим?

Мийте ръцете си често, избягвайте да докосвате лицето и практикувайте социално дистанциране. Можете също така да защитите другите, като покриете устата си, когато кашляте или кихате, да си останете вкъщи, ако сте болни и да дезинфекцирате повърхностите със спирт.

СЗО си партнира с технологични компании, включително Google, Facebook и Twitter, за да се бори с лошата информация за коронавируса, а уебсайтът на организацията непрекъснато обновява информацията, която ще помогне на хората по света не само да знаят повече за COVID-19, но и да се предпазят ефективно от заразяване с вируса, отнел до този момент повече от 8000 човешки живота.

Източник: www.nytimes.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *