Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Могат ли комарите да бъдат преносители на коронавирус?

Тази година не само зимата беше топла, но и пролетта изглежда подрани. Мекото време в началото на март събуди някои насекоми, включително и комарите

комарите
Комарите не пренасят коронавирус

Могат ли комарите да предават коронавирус? Колко опасно е тяхното ухапване?

На фона на пандемията от коронавирус ранното събуждане на насекомите може да бъде проблем. Някои хора се опасяват, че комарите са способни да предават коронавирус. Насекомите, които се събудиха по-рано от обикновено след зимен сън, са възприемани като допълнителна заплаха и нов начин за предаване на вируса. Това обаче не е нищо повече от мит и фалшива новина.

Световната здравна организация специално състави списък и изясни някои от най-често срещаните погрешни схващания за коронавирусната инфекция. Включително и комарите, или по-скоро, мнението, че чрез ухапването им е възможно да се заразим с коронавирус, също попадна в този списък.

Коронавирусът (2019-nCoV) е респираторен вирус. Тоест, основният път на предаване е въздушно-капков. Например, можете да се заразите, ако сте в близост до пациент, който киха или кашля, като вдишвате капчиците, отделяни от него и те попаднат във вашите дихателните пътища. В момента няма информация, потвърждаваща възможността за инфекция чрез ухапвания от комари, отбеляза СЗО.

Какви заболявания могат да пренасят комарите?

Болестите, които носят комарите, се наричат ​​векторно-пренасяни вирусни заболявания. Една от най-известните болести е маларията. Но не всички комари пренасят малария, а само женските от рода Anopheles, така наречените маларийни комари. Комарите също така са в състояние да разпространяват заболявания като жълта треска, хеморагична треска (например Западна Нилска треска и Ку-треска). При наличието на епидемични огнища тези насекоми могат да станат носители и на енцефалит.

Как да се предпазите от коронавирус?

Според СЗО в момента няма лекарства, препоръчани за профилактика или лечение на инфекции, причинени от новия коронавирус. Специални лекарства са в процес на разработване. Сега на болните се предоставя медицинската помощ, необходима за облекчаване на симптомите, а на пациентите с острата форма на заболяването се предоставя поддържаща помощ.

За да намалите риска от инфекция, СЗО препоръчва да измивате добре ръцете си със сапун и топла вода – поне в продължение на 20-30 секунди, редовно да ги третирате с антисептик, съдържащ алкохол, и по възможност да се въздържате от посещение на многолюдни места. Избягвайте да докосвате очите, носа и устата си.

Източник: www.who.int

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *