Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

8 начина да устоите на безпокойството по време на пандемия и извънредно положение

Спазвайте тези прости правила, които ще ви позволят да се защитите психологически и да спестите ресурси по време на извънредно положение и пандемия

извънредно положение
Въведеното извънредно положение в много европейски страни изисква сила на духа и дисциплина

На 11 март Световната Здравна Организация обяви пандемия, тъй като дотогава коронавирусът беше засегнал над 110 000. Към днешна дата заразените вече са 157,342. В много европейски страни, включително и в България, е обявено извънредно положение.

Това означава, че повечето хора трябва да останат по домовете си и да не ходят на работа. И не само това – социалните контакти са разредени и се случват предимно онлайн…

Ако сте обикновен човек, няма как да повлияете на ситуацията. Единственият начин е да не я влошавайки, като спазвате предписанията. Няма как да въздействате на извънредното положение, което вече е факт. Но, ако се спазват предписаните мерки по време на пандемия, всички ние можем да обърнем развитието на случващото се, поне доколкото зависи от нас…

Има ли начини да се намали психологическата вреда от ситуацията, да се избегне паниката и последвалата депресия?

Пандемия: 8 начина да защитите себе си и здравето си, докато сте у дома

Тревожността се превръща в паника, паниката източва енергията, а от това следва изтощение и депресия. Така се харчи огромно количество ценна жизнена сила, заради почти непрекъснатото безпокойство, което изпитваме. За обработка на информация, за смущаващи разговори, за преживяване на един и същ момент и черни мисли за бъдещето. Заради това човек остава без сили и няма как да се защити, тъй като всичко изгаря в огъня на безпокойството и страха. И малко след това – загуба на енергия, стрес и лошо настроение, а след него и депресия, във всичките ѝ фази. Човек губи желание да се съпротивлява и няма сила да се бори.

Възможно е самостоятелно да вземете мерки, да положите усилия и да хармонизирате състоянието си. Да, те няма да повлияят на глобалната ситуация. Но не е ли вашия живот на първо място по важност?

Има правила, които ще ви позволят да се защитите психологически и да си спестите неприятности и здравословни усложнения. С тяхна помощ може да избегнете увреждане на психиката и здравето. Те са класически и в повечето случаи лесни за изпълнение. Те са ефективни и възвръщат силата като подобряват контрола върху начина, по който се чувствате.

И така, кои са осемте правила, с чиято помощ дните, прекарани в изолация, ще минат лесно и бързо (доколкото е възможно)?

Направете предварително някои необходими покупки

Малко количество стоки от първа необходимост, ако нямате просторен килер или друго място за съхранение, е добро начало. Лекарства, продукти, които се съхраняват дълго време, някоя и друга консерва – само най-необходимото, без да изпадате в крайности.

Д-р Брайън Кук

Покупките успокояват. Повечето от вас са чували, навярно, за шопинг-терапията. Ще се почувствате по-спокойни, благодарение на нея. Психологическият смисъл на запасяването (дори и с тоалетна хартия) е, че контролирате ситуацията, грижите се за бъдещето и възнамерявате да се справите с всичко, което предстои, според д-р Брайън Кук от Университета на Мелбърн, работещ по проект за намаляване на риска при бедствия.

 

Организирайте своето пространство

Време да направите някакъв малък ремонт, да организирате пролетно почистване, да подредите красиви неща в къщата, да създадете комфорт. Поддържайте пространството около вас подредено и чисто. Вашият дом е вашата крепост, вашето убежище. Необходимо е да се чувствате комфортно и в безопасност. Вие напълно контролирате личното си пространство и ще е добре да го подобрите, дори и с подръчни средства.

Избягвайте комуникацията с хора, които вдигат прекалена аларма, както и с онези, които страдат от „черногледство“

Черногледство е, когато човек вижда всичко в тъмни краски и се наслаждава на това. Той предпочита да говори и прогнозира лоши неща. След общуването с такъв човек се чувствате притеснени и неудовлетворени – има усещане за предстоящо бедствие.

Затова е необходимо да се изолирате от такива фаталисти. По-добре е да говорите и общувате с разумни и знаещи хора или да четете обективни мнения. Информацията трябва да се получава, но от проверени и надеждни източници. В състояние на пандемия понякога е добре човек сам на себе си да наложи информационен детокс.

Пазарувайте разумно!

Започнете да правите малки спестявания, като например да събирате монети в касичка

Това трябва да се прави редовно, ежедневно.

По време на криза парите трябва да бъдат „осезаеми“. Добре е да ги виждате, да ги докосвате, да чувате техния приятен звън.

Поддържайте добри отношения със семейството си

Възстановете и укрепете отношенията с приятелите. Уверете ги, макар и по телефона, че те все още са важни за вас, нищо че не можете да се виждате. С роднините, дори ако има конфликт, декларирайте примирие и избягвайте размяната на остри реплики. Сега имате нужда от съюзници или дори неутрални хора наоколо. Не бива да пилеете силите си, предизвиквайки скандали и излишни спорове. Те трябва да бъдат запазени, за да се преодолее кризата.

Обърнете специално внимание на вашето здраве, външен вид, време е да се грижите за себе си

Онези, които се грижат за себе си, които не се отказват и остават привлекателни, печелят. Това поне можем да контролираме – индивидуалната грижа за здравето, външен вид и душевен комфорт.

Любовта е противоотрова срещу стреса и безпокойството

Мислете за всички, които обичате. Може би по различен начин, защото любовта е различна. Кажете на всички, които обичате, че ги обичате, дори на котката или кучето, което отглеждате като домашен любимец.

Прекарвайте повече време с любимите си хора и занимания. Това ще ви даде допълнителна сила.

Личните предпазни средства ограничават разпространението на вируса

Гответе вкусно, хранете се бавно

Отделете време за приготвяне на вкусни ястия, пък били те и най-обикновени. Спазвайте традицията на семейното хранене – това значително засилва защитата и дава много енергия. Рационализирайте диетата си. Храната е символ на доволство, просперитет и успех. Всяко хранене е благословия и възможност, доказателство за нашите възможности. Подредете масата красиво, облечете се празнично – това създава допълнително настроение.

Както виждате, това са лесни начини за справяне по време на карантина и извънредна ситуация. Но са и доста ефективни. Те намаляват тревожността и възвръщат контрола.

Кризата все някога ще премине, такъв е законът. Коронавирусът, и пандемията която предизвика, вече няма да заплашва света. Задачата на всеки човек е в тревожен период да не се поддава на паниката и да организира личния си свят по възможно най-спокойния и самосъхранителен начин.

Бъдете здрави, пазете себе си и хората около вас!

Източник: woman.ru

Алказакс БИО срещу рак
Алказалирайте организма си срещу тежки заболявания

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *