Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Нов метод за лечение на епилепсия предлага софийска болница

Епилепсия – това е хронично заболяване, което причинява непрекъснати, повтарящи се припадъци. Припадъкът е внезапен прилив на електрическа активност в мозъка

епилепсия
Лечението на епилепсия и комбинирани изследвания

Има два основни вида епилептични припадъци. Генерализираните припадъци засягат целия мозък. Фокалните или частичните припадъци засягат само една част от него.

Лекият припадък може да бъде трудно разпознаваем. Това може да продължи няколко секунди, през които липсва осъзнатост.

По-силните припадъци могат да причинят спазми и неконтролируеми мускулни потрепвания. Те продължават от няколко секунди до няколко минути. По време на по-силния припадък някои хора се объркват или губят съзнание. След това може да нямат спомен от онова, което се е случило с тях.

За да се диагностицира епилепсия, трябва да се изключат други състояния, които причиняват гърчове. Прави се пълна кръвна картина и химия на кръвта.

Кръвните изследвания могат да се използват за търсене на:

– признаци на инфекциозни заболявания;
– функция на черния дроб и бъбреците;
– нива на кръвна захар.

Електроенцефалограмата (ЕЕГ) е най-често срещаният тест, използван при диагностициране на епилепсия. Първо, електродите се прикрепват към скалпа. Това е неинвазивен, безболезнен тест. Изследваният може да бъде помолен да изпълни определена задача. В някои случаи тестът се извършва по време на сън. Електродите ще записват електрическата активност на мозъка. Независимо дали болният има припадък или не, промените в нормалните модели на мозъчната вълна са често срещани при епилепсия.

Образните тестове могат да разкрият тумори и други отклонения, които могат да причинят гърчове. Тези тестове могат да включват:

– CT сканиране;
– Магнитно-резонансна томография;
– Позитронно-емисионна томография; (PET);
– Компютърна томография с еднофотонно излъчване.

Обикновено епилепсията се диагностицира, ако са налице припадъци без видима или обратима причина.

Кое е новото в лечението на епилепсия?

Доц. д-р Петя Димова

Новото в лечението на епилепсията е свързано именно с изследванията. В УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ ЕАД изследванията се правят едновременно. Новият метод ще помогне за това да се скъси времето на изследване.

До този момент са изследвани хиляди пациенти, за да се стигне до операция на едва 10 души. Целта е да се засили възможността повече хора да бъдат оперирани, да се предложи решение на един голям проблем. Това заявиха представители от ръководството на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, които представиха високотехнологичното изследване, предназначено за деца с тежка форма на епилепсия.

Защо деца? Защото първите симптоми на епилепсията се проявяват именно в детска възраст

Специалистите обясниха, че сега ще има комбинирано изследване, което на практика ще облекчи процеса на диагностика.

„Понякога е трудно да се локализира огнището в мозъка при пациенти със сложни епилепсии. Надяваме се, с помощта на комбинираните изследвания, стигмата около епилепсията да изчезне“, каза доц. д-р Петя Димова, детски невролог в Център по епилепсия при УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ и председател на Дружество против епилепсия – член на ILAE.

„Вече има пациент, към когото се прилага. Това е специален метод за България. В Румъния и Сърбия например го няма. В Солун такъв метод се провежда успешно. Това ще е напредък и безспорно за най-тежките случаи. Има очаквания у нас да се лекуват и чужденци“, разясниха още от болничното заведение и уточниха, че изследването може да продължи от 20 минути до час.

Координати

УМБАЛ „Свети Иван Рилски“ ЕАД

Работно време от 8:00 до 16:30 (За администрация)

гр. София,
бул. „Академик Иван Гешов“ № 15

тел: 851 08 14
тел: 952 20 18
email: pr@rilski.com

***

Клиника по неврохирургия

Приемен кабинет №18 02/ 9523725
Консултативен кабинет №19 02/ 8510811

Канцелария кабинет № 38 02/ 9542695

Източник: rilski.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *