Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Защо лекарите използват хомеопатия, а учените я отричат?

Хомеопатия – изричането на тази дума е в състояние да отприщи безкрайни полемики, не само в социалните мрежи, но сред медицинските специалисти и учените

хомеопатия
Хомеопатия – наистина ли е толкова безполезна, колкото се твърди?

Въпреки факта, че повечето хора са готови да научат повече за хомеопатичните лекарства, както в аптеките, така и при лекуващите ги лекари, медиите често казват, че хомеопатията е „ненаучна“.

Това означава, че колкото по-малко е информацията за нея, толкова по-добре. Вярно ли е, че интересите на науката се разминават с тези на лекарите?

Хомеопатията в България, както и в много страни по света, е метод, разрешен от официалната медицина. Нито един официален здравен орган, нито дори самата Академия на науките, не може да забрани използването на хомеопатия. В медицината клиничният опит и медицинските наблюдения винаги са били ценени. И ако практическият опит от използването на хомеопатични лекарства докаже тяхната ефективност (и той го доказва!), но това противоречи на теоретичните идеи на редица експерти, тогава вероятно трябва да се проведат научни изследвания на по-високо ниво.

Недопустимо е да се пренебрегва 200-годишният опит на хиляди медици и резултатите от клиничните наблюдения в полза на мнението на отделни експерти, които не практикуват, но пишат научно-популярни книги и статии на тема медицина.

БЕЛЕЖКА: Хомеопатията е зона на отговорност на медицинските специалисти, които са завършили медицина, и в допълнение към него са изучавали хомеопатичния метод на лечение. Хомеопатът е обект на същите стандарти и законови изисквания като всеки медицински специалист от която и да е друга специалност.

Хомеопатичните лекари, също така, са длъжни да повишават квалификацията си поне веднъж на всеки пет години.

Проучването не може да бъде игнорирано

Както се оказа, препоръките на местните активисти се различават от позицията на СЗО: още през 1999 г. тази организация обяви необходимостта от по-тясно включване на хомеопатията към „западната медицинска система”. Включително и чрез повишаване нивото на хомеопатичната практика, провеждане на клинични и фундаментални изследвания, обучение и подкрепа на хуманистичния подход, присъщ на практиката на хомеопатичния метод.“

В предговора към Стратегията на СЗО за традиционна медицина 2014–2023 г. се посочва, че задачите на организацията включват такава клауза като „подпомагане на онези страни, които се опитват да използват максимално традиционната и допълваща медицина в полза на човешкото благополучие и здраве“. Маргарет Чан, генерален директор на СЗО , също така отбелязва, че „като актуализира стратегията и я задълбочи, СЗО успя да разбере по-добре как да ускори интеграцията на традиционната и допълващата медицина в здравните системи на международно ниво“.

БЕЛЕЖКА: Съвременната хомеопатия не изключва различните видове лечение – нито антибиотици, нито имунизация, нито други жизненоважни интервенции. Ако вашият лекар ви поднесе различна от тази информация, това означава, че трябва да потърсите друг, квалифициран хомеопат.

Заедно с други лекарства, а не на тяхно място

Да бъдеш лекуван от хомеопат изобщо не означава да се откажеш от всички възможности на съвременната медицина и модерната фармация! Практиката показва, че интеграцията на хомеопатичните препарати, в сложни схеми на лечение, може да увеличи тяхната ефективност и да намали натоварването с лекарства.

Във Франция по този начин е постигната почти половината от употребата на антибиотици, нестероидни противовъзпалителни средства и психотропни лекарства. Тази функция е важна и за пациенти, страдащи от хронични заболявания, или такива при които трябва да се наблюдава съвместимостта на лекарствата.

Хомеопатията днес се използва широко в педиатрията, гинекологията, дерматологията, ревматологията, оториноларингологията, гастроентерологията, неврологията и спортната медицина. Високият профил на безопасност на хомеопатичните препарати е един от основните аргументи в предписанието им.

Педиатрите най-често избират хомеопатични лекарства. Знаем, че децата се нуждаят от лекарства, които ще окажат добър ефект върху причинителя на заболяването, имат минимално количество странични ефекти и не забавят развитието и растежа на малките пациенти. Това са лекарствата, които педиатрите трябва да използват на първо място.

Хомеопатията всъщност е една от медицинските възможности днес. И ще бъде най-добре, ако пациентът може да получи информация за този метод от лекаря.

Източник: www.theguardian.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *