ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Двоен удар: Защо се появява повторно заразяване с коронавирус

Новината, че в Китай започнала втора вълна от инфекция с коронавирус при тези, които веднъж са били болни, отново развълнува света

коронавирус
Повторната инфекция с коронавирус може да бъде смъртоносна

Според последните данни в Ухан, откъдето е започнало първоначалното огнище, вече има около 200 „нови“ случая на болестта, които са били диагностицирани по-рано. В същото време този вариант на развитие на събитията не изненадва лекарите, тъй като не е рядкост човек да се разболее от обща вирусна инфекция (ОВИ) два пъти на сезон или дори подред. Защо това се случва?

Многократни признаци на заболяването

Традиционно, при нормално и навременно лечение, ОВИ преминава за около седмица. Ако следвате всички медицински препоръки, можете да се отървете от основните признаци след няколко дни. И често човек, след като се почувства по-добре, веднага започва да прави планове и се подготвя да се върне към обичайните си дейности. И тогава изведнъж, познатите симптоми се завръщат. Температурата отново се повишава, появява се запушване на носа и кашлица. И ето го – още един отпуск по болест. В този случай болестта може да протече много по-лошо, защото имунитетът все още не се е възстановил. И тук, разбира се, трябва да подходим към въпроса за лечението с особено внимание.

Защо инфекциите се завръщат отново?

Лекарите казват, че е трудно, дори почти невъзможно, веднага да се хване абсолютно идентична вирусна инфекция. Един щам на вируса не влиза два пъти в тялото. Това се дължи на факта, че в човешкия организъм се произвеждат антитела към този тип инфекция. И действат, както казват лекарите, до 2 години. Ако обаче той вече е успял да мутира, е напълно възможно да се заразим с неговата променена форма.

В този случай не е възможно да се разграничи патогена – независимо дали е аденовирус, коронавирус, риновирус и други. Външно, по своите признаци, всички те са сходни – причиняват проблеми с дишането, запушване на носа, болки в гърлото и пр. Можете също да хванете грип отново, ако има няколко активни щама. Отново, разликата няма да се усети, тъй като проявите са сходни.

Причини за инфекция

Можете да се заразите отново поради различни причини. Една от тях е отслабения имунитет, който не е в състояние да устои на инфекциите, които идват отвън. В този случай защитните сили на организма просто не могат да се справят със задачата, която им е възложена, и не са в състояние да се борят с инфекцията.

Втората причина е липсата на лечение. Не е рядкост човек да спре приема на предписаното лекарство при първото подобрение. Струва му се, че проявите на болестта вече са намалели и няма смисъл да се трови с хапчета. В резултат на това се оказва, че вируса не е победен напълно и че под влияние на благоприятните причини той напада отново.

Друг вариант е грешно лечение. Например, ако терапията е избрана независимо (без консултация с лекар) и не съвсем правилно. Например, антибиотиците са безполезни в борбата с вируса. И ако въпреки това се приемат, те няма да повлияят на самия патоген, но ще окажат недобро влияние на имунната система.

Кога трябва да се отиде на лекар?

В идеалната ситуация, с лекар трябва да се консултирате възможно най-скоро, в самото начало на заболяването. Това е необходимо за получаване на компетентен режим на лечение, подбор на лекарства и други подробности. В този случай лечението ще бъде под контрол и ще има многократно повече шансове за пълно възстановяване.

Когато обаче става въпрос за повторна инфекция, тогава вече посещението при лекар е задължително. Няма нужда да се опитвате да се справите със самолечение. Ситуацията може лесно да излезе извън контрол и да доведе до сериозни усложнения. Струва си да разберете, че много от тях могат да бъдат смъртоносни. Обикновената настинка изобщо не бива да се подценява.

Усложнения при ОВИ

Усложненията са точно това, от което всички се страхуват най-много. В крайна сметка, появяват се вторични инфекции, много от които са бактериални. Подобни вторични патологии понякога водят до смъртта на пациента.

Сред основните усложнения от различни видове настинки са следните патологии:

– Пневмонията е едно от най-коварните заболявания. Това се дължи на факта, че се развива моментално, удря прецизно и бързо. Белите дробове губят своята ефективност, и освен тях страда целият организъм, като цяло. Пневмонията на фона на някои остри респираторни вирусни инфекции – грип или коронавирус – се развива незабавно.

– Също така, първичните и повтарящи се остри и респираторни вирусни инфекции могат да бъдат опасни, заради начина, по който влияят на сърцето. В крайна сметка те водят до възпаление на сърдечния мускул, което също протича незабелязано и може да причини опустошителен удар.

– Бронхит, тонзилит, синузит – всичко това също може да се превърне в усложнение на фона на продължителна обща вирусна инфекция. Трябва да се знае, че различни възпалителни процеси в носа, които рискуват да станат гнойни, могат да причинят менингит – възпаление на менингите.

Предотвратяване на ОВИ и коронавирус

За да не получите общи вирусни инфекции отново (както и повторна инфексия с коронавирус), и за да предотвратите сериозните усложнения, струва си да спазвате някои елементарни препоръки.

Първо, необходимо е правилно и пълно лечение на първото заболяване. След това, ако е настъпила повторна инфекция, трябва да се консултирате с лекар навреме. Нужно е и допълнително укрепване на имунната система – използвайте витамини, ходете на чист въздух, ако състоянието ви позволява, пийте повече топли билкови чайове, проветрявайте стаята и провеждайте редовно мокро почистване. Тогава можете да се предпазите от повторна инфекция, ако все пак се е случила, или да ускорите процеса на възстановяване

Източник: kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *