ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Язви и рани в устата: причини и лечение

Лигавиците в устата реагират на промените в тялото. Горещият чай, твърде пикантния сос или увредените ръбове на крайните зъби лесно нараняват меките тъкани

устата
Раничките в устата не винаги са безобидни

Всички тези обстоятелства са причина за появата на възпалени рани в устата. Но понякога болезненото усещане от вътрешната страна на бузите може да означава латентно възпаление или инфекция, която изисква внимателно лечение.

Всякакви язви и мехури в устата са повод за спешно посещение при лекаря. На повърхността на езика и лигавиците живеят патогенни бактерии, които се размножават бързо. Това води до сериозни усложнения. Зъболекарят ще определи причината за появата на раничките и язвите, ще избере лечение и начини за по-нататъшно възстановяване.

Възможни причини за появата на бели язви и ранички в устата

Периодично в устата на всеки пети човек се появяват мехури или болезнени язви. Естеството на болката, големината на раната и други характерни симптоми, под формата на температура, втрисане и болка при дъвчене на храната, помагат да се разбере причината за възпалението.

Млечница или кандидозен стоматит

Най-честата причина за появата на бели петна в устата е високата активност на Candida albicans. Тази аморфна гъбичка лесно става част от микрофлората на лигавиците в устата. Всъщност, тя почти постоянно е там. Когато имунитетът се срине, патогенът се „събужда“, засягайки небцето, вътрешната страна на бузите и венците.

Някои хора погрешно смятат, че заболяването се среща само при новородени: възрастните пациенти често имат проблеми с хормоналния дисбаланс, захарния диабет и недостатъчно добрата хигиена, ако носят протеза.

Млечница – това са малки рани, които имат гъсто покритие, което наподобява извара. Тези ранички може да отделят възпалителен ексудат, причиняват силна болка, провокират висока температура и мускулна слабост.

Афтозен стоматит

Заболяването не е свързано с активността на бактерии или вируси. Стоматолозите смятат, че афтозният стоматит се проявява като алергична или защитна реакция на тялото при контакт с химикали, хранителни добавки и некачествена паста за зъби. Проблемът често e следствие от стрес, липса на сън, появява се след прекарана остра респираторна вирусна инфекция или грип.

Херпесен гингивостоматит или афтозен стоматит (Stomatosis aphtosa)

Появата на бели рани в устата, в този случай, е свързана с активността на херпесния вирус. При настинка, стрес или преумора, от вътрешната страна на бузата се появяват малки мехурчета, пълни с белезникава течност. Те сърбят много, причинявайки дискомфорт при миене на зъбите, дъвчене или говорене.

Лихен планус (плосък лишей)

Една от редките форми на заболяването са бели петна, под които са скрити болезнени рани. Лихен планус се появява при отказ на имунитета, влошава се при недостиг на витамини, отравяне с химикали или метални соли, предозиране с нестероидни противовъзпалителни средства. При повечето пациенти това заболяване става хронично с периодични рецидиви.

Левкоплакия

Заболяването се характеризира с образуването на 1-3 бели петна, които имат заоблени очертания и лъскава гладка повърхност. Те не причиняват дискомфорт или болка, но изискват задължително лечение: левкоплакията увеличава риска от плоскоклетъчен карцином на епитела до 17 процента.

Рак на устната кухина

Белезникава раничка или язва, която не минава дълго, кърви или боли, е повод за изследване. Заболяването се развива в продължение на няколко месеца без почти никакви симптоми, така че всяка формация в устата изисква внимателно наблюдение. Увеличава се риска от рак, когато е налице редовно тютюнопушене, херпесни вируси от определен тип, както и при работещи в химически заводи.

Как да се отървем от възпалението: профилактика и лечение

След визуален преглед зъболекарят може да направи остъргване, за да изследва патогена и да определи причината за заболяването. Ако тя е свързана с активността на патогенна микрофлора, появила се заради недостатъчна орална хигиена, се предписват следните лекарства:

– Изплакване с антисептични разтвори 3-5 пъти на ден (Листерин или Елугел-терапевтичен гел с хлорхексидин).
– Приложение на противовъзпалителни съединения върху язви и афти (Анафтин, URGO Filmogel при афти).
– Лечение на открити рани с гелове с обезболяващ и лечебен ефект (Елгидиум клиник Цикалиум гел, Солкосерил).

През деня може да се изплаква устата с топла отвара от лайка, невен или дъбова кора. Не забравяйте да се отървете от четката за зъби: върху нея могат да останат гъбички или бактерии, които провокират рецидив. Приемайте мултивитамини или лекарство на базата на интерферон, за да поддържате имунитета по време на обостряне.

За да предотвратите появата на бели ранички и язви в устата, спазвайте правилата за хигиена. Не забравяйте да сменяте четката за зъби веднъж на 3 месеца. Правилното хранене, здравословният начин на живот без лоши навици ще подкрепят имунитета и ще предотвратят развитието на възпаление върху лигавиците.

Източник: healthline.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

От първия до “Язви и рани в устата: причини и лечение

  1. emil Mihailov каза:

    Здравейте, моля Ви препоръчайте ми подходящо лекарство ра упорита раничка-язва под долната устна в устата, вече за два месеца. Индекстол и Анафтин не помагат, нито посещение при зъболекар. Болката при хранене е силна. Благодаря Ви предварително.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *