Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Защо лицето се подува и как да се справим с отока?

Лицето отича, поради натрупване на излишна течност, която се събира в пространството между кожните тъкани

лицето
Защо лицето отича и как да се справим?

На този фон лицето на човек става подпухнало и изглежда нездравословно.

Естетичният дискомфорт не е единствен проблем. Подобно патологично натрупване на вода в кожата означава, че здравето не е в ред.

Причина за проблема

Отокът на лицето се свързва преди всичко с нарушение на водно-електролитния метаболизъм в организма. Може да се появи поради различни причини.

– Повишаване на налягането в капилярите и намаляването му в тъканите.

– Повишена пропускливост на капилярите.

– Дефицит на протеин в кръвта,

– Лимфен застой и др.

Подутото и отекло лице може да бъде характерен признак на патологии на сърцето, черния дроб, бъбреците и алергии.

Среща се още и при тези състояния:

– Хормонални неизправности.

– Стомашно-чревни заболявания.

– Синдром на горната (куха) вена.

– Остеохондроза на шията.

– Интоксикация на тялото.

– Липса на сън.

– Преяждане и други състояния, които провокират този проблем.

Друг възможен фактор, поради който се появява и се развива оток на лицето, е стара травма.

За това какво точно го предизвиква и как да се отървем от подпухналото лице, ако на пръв поглед няма други фактори, които да провокират отичане, ще научим повече от Владимир Животов, лекар-остеопат.

Владимир Животов

Има класически причини, или поне такива, които са доста разпространени, поради които се появява оток на лицето (и не само там). Това са: неправилна диета, недостатъчно сън, болести и стрес. В това има известен смисъл, тъй като всички изброени причини могат да доведат до подуване на лицето. Но не е толкова просто. Разбира се, можете да спрете да пиете алкохол, да не ядете солени храни вечер, да си легнете преди 22:00, но това не гарантира, че ще се отървете от неприятното подуване завинаги.

Трябва да търсим по-сериозни, „дълбоки“ причини за проблемите. Причината за застоя на течности може да се крие в компресията на венозните и лимфните съдове, чрез които в нормално състояние кръвта тече свободно от лицето. Когато съдовете се компресират с кости или мускули и фасции, се появява така наречената „излишна вода“. Външно се проявява под формата на оток.

Най-често отоците са особено изразени сутрин, тъй като по време на сън тялото е в хоризонтално положение

Така естественият отток на течности е още по-труден. В резултат на това, след като се събудите, една почти непозната и подута физиономия ви гледа от огледалото. Това се причинява от застоя на венозна кръв, който се среща както при възрастни, така и при деца. Основната причина е травма на черепа, поради която се компресират кръвоносните съдове.

Подуване под очите

Тъй като кръвта не тече надолу от вените под очите, а през кухината на черепа, при наличието на препятствие (изместени кости) това веднага ще бъде забележимо: поради компресия и изместване на костите на черепа, отворът между тях се стеснява. В допълнение, участъка, разположен в областта под очите, е особено предразположен към подуване.

Такъв оток лесно се различава от отока, който се появява заради проблем с бъбреците. При бъбречни заболявания отокът не се локализира изключително под очите. В този случай обикновено цялото лице отича. Така че, ако в анамнезата няма индикации за патология на бъбреците, най-вероятно подуването е свързано със старо нараняване на черепа.

Това се потвърждава и от факта, че често на фона на остеопатичното лечение пациентите отбелязват, че лицето им не се подува толкова много, или съвсем е спряло да отича.

Ако подуването и сенките се появяват дълго време и кожата под очите е пигментирана, подобен оток не може да бъде премахнат напълно. Често обаче се случва, че след курс на лечение с остеопат, областта около очите изглежда по-свежа и здрава, а сутрешният оток престава да разваля настроението и външния вид на пациентите.

„Обеззаразяващи“ мерки

Ако искате да подобрите ситуацията сами, можете да изпълните следните прости упражнения.

1. Това упражнение помага и при главоболие.

Необходимо е да отпуснете сухожилната „каска“ (скалпа). За да направите това, хванете косата в корените достатъчно здраво, все едно я хващате на конска опашка. След това, стискайки юмруци, бавно издърпвайте скалпа в различни посоки. Изпълнявайте бавно и внимателно, но дръжте косата здраво.

2. За да премахнете подпухналостта, трябва да работите и с шията.

Най-лесният начин е да стиснете здраво раменете и врата си. Така увеличавате кръвообращението и съответно изтичането на кръв. Стискането трябва да е осезаемо и късо.

3. Издърпайте шията.

За целта издърпайте едната си ръка надолу и наклонете главата си в обратна посока, докато се появи леко усещане за разтягане.

След това – същото, но с другата ръка. Основното е да се усеща лекото разтягане на мускулите. Изпълнявайте внимателно, не натоварвайте шията.

Преди да започнете да правите упражнения, не забравяйте, че и масажът действа особено добре на отеклото лице. В случая не трябва да се прави кой знае какво, а внимателно да се обтрие лицето и областта на шията с парче лед.

Източник: obozrevatel.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *