Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Внимание, пневмония! Разпознаете я в ранните етапи, за да се възстановите по-бързо

Пневмония – това е опасно респираторно заболяване, което се появява по-често през зимния период. Често се развива като усложнение след вирусна или бактериална инфекция

пневмония
Самолечението при пневмония е опасно

В домашни условия е невъзможно правилно да се диагностицира пневмония, затова е добре да познавате основните симптоми и признаци, да потърсите помощ навреме.

Въпреки съвременните лекарства и методи на лечение, пневмонията е животозастрашаваща и може да причини смъртта на човек, който пренебрегва симптомите ѝ и не търси лекарска помощ. В риск са хора с отслабена имунна система, деца и възрастни пациенти с хронични патологии, хипертония и сърдечни заболявания. Разпознавайки възпалението в ранен стадий, можете бързо да спрете болестта, да си помогнете и да се възстановите без особени усложнения.

Първи симптоми на пневмония

При пневмония патогените засягат алвеолите. Алвеолите са мехурчетата по разклоненията на бронхите, които обогатяват кръвта с кислород и премахват въглеродния диоксид. Когато човек е болен от пневмония, вместо въздух, те се пълнят с възпалителен ексудат (възпалителна течност, която излиза през стените на малките кръвоносни съдове) и те престават да изпълняват основната си функция.

Пневмонията може да се развие бързо, като симптомите наподобяват обикновена настинка или обща вирусна инфекция.

Можете да определите пневмонията на ранен етап по редица признаци:

– Високата температура е слабо медиирана.
– Дишането става повърхностно, човек усеща липса на въздух, не може да диша пълноценно.
– Пулсът се ускорява, кръвното налягане спада.
– Появява се болка и усещане за натиск в гърдите.

Когато има пневмония пациентът се оплаква от силна слабост и сънливост, става летаргичен. Дълбоката кашлица е придружена от отделяне на храчки с характерен зеленикав оттенък.

Защо се появява пневмонията?

Основната причина човек да се разболее от пневмония е увреждане на белодробната тъкан от вируси или бактерии, когато е налице отслабен имунитет. Често заболяването се проявява десетина дни след първопричината: след като е прекарал грип или обща вирусна инфекция, пациентът има желание да се върне към нормалния ритъм на живот, но чувства нарастваща слабост, неразположение и кашлица, която буквално раздира гърдите му.

Понякога пневмонията протича без температура. Това може да означава, че имунната система не се съпротивлява на инфекцията. Такова възпаление е най-опасно: пациентът приписва умората на стрес, преумора, проблеми в работата. Алармата е само болезнена кашлица, която болният се опитва да потуши, приемайки различни билкови отвари или сиропи, които се продават без рецепта.

Сред възможните причини за пневмония са:

– Бактерии;

Най-често срещаният вид бактериална пневмония се нарича пневмококова пневмония. Пневмококовата пневмония се причинява от бактерията Streptococcus pneumoniae, който нормално живее в горните дихателни пътища.

– Вируси;

Вирусите, които заразяват горните дихателни пътища, също могат да причинят пневмония. Грипният вирус е най-честата причина за вирусна пневмония при възрастните. Респираторният синцитиален вирус (РСВ) е най-честата причина за вирусна пневмония при малките деца. Повечето вирусни пневмонии не са сериозни и продължават по-кратко време от бактериалната пневмония.

– Гъбички;

Гъбичната пневмония се среща най-често при хора с хронични здравословни проблеми или отслабена имунна система, както и при такива, които са изложени на гъбички от замърсена почва или птичи изпражнения.

– Тежка хипотермия.

Не забравяйте да се консултирате с лекар, за да се потвърди диагнозата. Направете рентгенова снимка на белите дробове по препоръка на специалист, върху която ясно се виждат огнища и наличието на течност в кухините.

Какви други видове пневмонии има?

Пневмонията предпочита възрастните, малките деца и хората с отслабен имунитет

Пневмония, придобита в болница

Някои хора хващат пневмония по време на болничен престой заради друго заболяване. Придобитата в болница пневмония може да бъде сериозна, защото бактериите, които я причиняват, са по-устойчиви на антибиотици, и защото хората, които са се разболели от нея, вече са болни. Пациентите, които са на дихателни апарати (вентилатори), често използвани в отделенията за интензивно лечение, са изложени на по-висок риск от този вид пневмония.

Аспирационна пневмония

Аспирационната пневмония възниква, когато вдишвате храна, напитки, повръщано или слюнка в белите дробове. Тя е по-вероятна, ако нещо наруши нормалния рефлекс на дишане, като мозъчна травма или проблем с преглъщането или прекомерната употреба на алкохол или наркотици.

Усложнения по време или след прекарана пневмония

Дори при адекватно и навременно лечение на пневмония някои хора, особено онези от групите с висок риск, могат да пострадат от усложнения, включително:

Бактерии в кръвообращението (бактериемия). Бактериите, които влизат в кръвта от белите дробове, могат да разпространят инфекцията в други органи, потенциално причинявайки органна недостатъчност.

Затруднено дишане. Ако пневмонията е тежка или имате хронични основни белодробни заболявания, възможно е да имате проблеми с дишането. Може да се наложи да бъдете хоспитализирани и да използвате дихателна машина (вентилатор), докато белите ви дробове се излекуват.

Натрупване на течност около белите дробове (плеврален излив). Пневмонията може да доведе до натрупване на течност в тънкото пространство между слоевете тъкан на белите дробове и гръдната кухина (плевра). Ако течността е в по-голямо количество, може да се наложи да се изцеди през гръдна тръба или да се отстраните с операция.

Белодробен абсцес. Абсцес възниква, когато гной се образува в кухините в белия дроб. Абсцесът обикновено се лекува с антибиотици. Понякога е необходима операция или дренаж с дълга игла или тръба, поставена в абсцеса, за да се премахне гнойта.

Правилно хранене и диета при пневмония

При пневмония самолечението може да причини животозастрашаващи усложнения. В ранен етап се използват антибиотици или антивирусни средства, лекарства за укрепване на имунната система, сиропи, които облекчават пристъпите на кашлица. Когато вече ситуацията започне да се подобрява, лекарите препоръчват физиотерапевтични процедури и дихателни упражнения.

Огромната част от пациентите, които боледуват от пневмония нямат апетит. Постоянната кашлица и намалените нива на кислород в кръвта водят до мускулна слабост. Тялото се нуждае от витамини, хранителни вещества и протеини, за да се възстанови. Те са „строителен материал“ за повредените алвеоли и подобряват еластичността на тъканите.

За бързо възстановяване спазвайте диета №11. Тя се основава на прости принципи:

– Хранене на малки порции 5-6 пъти на ден. Не яжте насила, наслаждавайте се на всяка хапка.

– Намалете количеството сол, за да не се появи подпухналост. Когато се храните без сол, течността от белите дробове се отстранява по-бързо.

– В първите дни гответе на пара, варете или печете в собствен сос. Важно е запазването на хранителните вещества и фибри.

При по-сериозно състояние правете леки зеленчукови пюрета, смутита от пресни плодове и зеленчуци, които перфектно възстановяват силата и зареждат с енергия.

В началния етап на болестта подкрепете тялото с ястия от постно месо и риба. Киселите млечни продукти ще помогнат за намаляване на отрицателния ефект от приема на антибиотици: те съдържат бифидобактерии, които повишават имунитета, предотвратяват дисбиозата и запека.

По време на периода на възстановяване се откажете от алкохола и енергийните напитки, сладкишите и десертите, направени от шоколад, храни с високо съдържание на мазнини (масло, месо, пушени меса). Избягвайте ястия от бобови растения, царевица и ечемик.

За бързо възстановяване пийте повече вода, която не е газирана, и такава, която е със стайна температура. За поддържане на имунитета и прилив на сили приемайте противовъзпалителни чайове, направени от лайка, липа, листа от малина. При запек, докато приемате антибиотиците, изпивайте вода, в която са били накиснати сини сливи всеки ден.

При ранно диагностициране пневмонията реагира добре на лечението, преминава бързо и без усложнения. Познавайки основните симптоми, не се самолекувайте, избягвайте приема на непроверени и неизписани от специалист лекарства и стриктно спазвайте всичко онова, което лекарят е назначил.

Източник: www.mayoclinic.org

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *