ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

За какви здравословни проблеми алармира кожата на лицето?

Непрекъснато се появява акне и подуване на лицето? Сърбежът, лющенето и сухотата не отшумяват, дори когато използвате супер-модни, скъпи и чудодейни средства?

кожата
Кожата на лицето може да алармира за заболявания, които не са свързани с дерматологията

Може би вече няколко месеца водите ожесточена борба с пигментацията, но безнадеждно губите? Пластичният хирург и дерматолог-козметолог Марина Байрамукова обяснява за какви здравословни проблеми може да алармира кожата на лицето.

Акне

В някои случаи естеството на обривите действително може да подскаже какво ги е причинило. Например, понякога можем да говорим за специфична реакция на кожата към крайните продукти на бактериите, които са непрекъснато около нас – така наречената розацея.

Марина Байрамукова

Също така, обривите се провокират от хелминтна инвазия, подкожен кърлеж и хормонални нарушения. Често причината за акнето е повишеното производство на андрогени. Освен това подобен проблем възниква, когато храносмилателната система не работи правилно.

Суха кожа

Първо трябва да се има предвид, че в отоплителния сезон подобен проблем най-вероятно е причинен от температурните разлики: апартаментите и работните места, в повечето случаи, са добре отоплени, докато въздухът на улицата е студен. В тази ситуация сухотата и беленето на кожата са нейната нормална реакция към стреса.

Също така, такива аномалии могат да показват наличието на хелминтична инвазия или проблем с щитовидната жлеза.

Сърбеж и зачервяване

Тези прояви на дразнене на кожата могат да бъдат предизвикани от алергични реакции, хелминтична инвазия, хранителни алергии и непоносимост към някои козметични продукти. Затова, може би е време да преразгледате козметичния си несесер и да премахнете всичко излишно от него.

Ранички около устата

Раничките около устните и устата най-вероятно са простудни язви, които са причинени от херпесния вирус тип 1. (Повечето хора с орален херпес са заразени от слюнка като деца или млади възрастни, а не от сексуален контакт.) След като получите вируса, той остава при вас. Възпаленията могат да избухнат, когато сте болни, тревожни или преуморени, или ако сте били на слънце твърде дълго. Те обикновено си отиват сами, но ако имате големи или чести огнища, кожният лекар може да ви предложи адекватно лечение.

Напукани устни

Всеки от време на време страда от сухи или напукани устни, особено през зимата. Балсамите могат да ви помогнат да ги защитите и да ги поддържате добре хидратирани и подхранени. Но понякога сухите устни са знак за здравословен проблем, като дехидратация – когато тялото ви няма достатъчно вода. Те също могат да бъдат алергична реакция или отговор на лекарство, като стероиди.

Пеперуден обрив

Повечето обриви не са сериозни и се оправят сами, но този е необичаен. Обривът във форма на пеперуда покрива двете бузи и е често срещан признак на лупус. Това е заболяване, което кара имунната  система да атакува собствените ви тъкани и органи. Възможно е също да имате треска, болки и сковани стави и пръсти, които посиняват в студа. Консултирайте се с вашия лекар, ако имате необясним обрив, особено ако той идва заедно с други симптоми.

Косъмчета на необичайни места

Това може да са просто косъмчета, растящи там, където не искате – може да се случи на мъжете, когато остареят около ушите и веждите, и на жените около брадичката. При по-младите жени космите по лицето е възможно да са признак на синдром на поликистозни яйчници – състояние, което може да затрудни бременността.

Паднал клепач

Лекарите наричат това състояние ​​птоза или блефароптоза. Това може да се случи на едното или на двете очи – в тежки случаи клепачът може да блокира зрението. Възможно е да сте родени така или да го получите поради една или друга причина. Често е безобидно, но това може да е знак за проблеми с мозъка, нервите или окото. Консултирайте се с лекар, ако това се случи в продължение на дни или ако имате двойно зрение, слаби мускули, проблеми с преглъщането или силно главоболие – това може да е признак на инсулт.

Лицева парализа с други симптоми

Инсулт се случва, когато притока на кръв се прекъсне към част от мозъка, защото кръвоносен съд се спукал или някоя артерия се е запушила. Потърсете медицинска помощ веднага, ако забележите някой от тези признаци: долната част на лицето ви внезапно е парализирана или имате изтръпване или слабост в ръцете или краката, неадекватна реч, двойно виждане, виене на свят или проблеми с преглъщането.

Жълти петна по клепачите

Тези жълти подутини по и около горния и долния клепач се наричат ​​ксантеласмата. Те са направени от холестерол и макар да не ви харесва видът им,  не са опасни или болезнени, и обикновено могат да се премахнат. Но те могат да бъдат знак, че е по-вероятно да получите сърдечно заболяване или сърдечен удар.

Подпухнали очи

Пространството под очите  е възможно да се запълни с течност, заради което може да изглеждат подути или подпухнали. Горещото и влажно време може да накара тялото ви да се задържа повече вода, както може да се появи това подуване и заради липса сън, твърде много солена храна и промени в хормоните. Случва се по-често с напредване на възрастта, защото мускулите, които поддържат клепачите, отслабват. Ако очите ви са зачервени и сърбят, това може да е алергична реакция към храна или лекарство.

Подуване

Отокът показва нарушения в сърдечно-съдовата система, проблеми с бъбреците, включително наличието на камъни в тях. Те могат да бъдат причинени и от ендокринни нарушения (например хипотиреоидизъм) и нарушения в работата на надбъбречните жлези. Разбира се, по-точна причина ще помогне да се определи след преглед, изследвания и консултация с лекар.

Мазна кожа

Повишеното омазняване на кожата не винаги е признак на проблеми. Това може да бъде свързано с наследствена предразположеност или да е характеристика на кожата.

Ако обаче сте изправени пред факта, че кожата ви от нормална или смесена изведнъж е станала мазна, причината за това явление трябва да се търси в хормоналния дисбаланс.

Капилярна мрежа

Капилярната мрежа може да бъде както самостоятелно заболяване (розацея), така и проява на съдови нарушения в тялото, което ясно се забелязва по лицето. Също така, понякога това показва проблеми в черния дроб.

Сивкав цвят на кожата

Често причината за сивкав тен е недостигът на витамини, проблеми с червата (необходимите за организма вещества не се усвояват), хронична умора и постоянен стрес.

Прекомерна пигментация на кожата

По правило появата на пигментация е резултат от изгаряния на кожата, например след продължително излагане на слънце без специални предпазни средства по време на неблагоприятни за слънчеви бани часове – от 11.00 до 17.00.

Това може да бъде провокирано и от неправилна грижа в салон за красота, а именно – игнориране на цвета на кожата на пациента.

И още един важен момент: след почистване, ексфолиране на кожата и редица други процедури е важно да се спазват препоръките на козметолога и дерматолога. Не отказвайте да използвате слънцезащитни продукти, ограничете излагането си на слънце, направете пауза в посещението на солариума и др. В противен случай появата на хиперпигментация на лицето не може да бъде избегната.

Хормонален дисбаланс, по-специално, нарушение на производството на пролактин, хормони на стреса, проблеми във функционирането на яйчниците и надбъбречните жлези – всичко това може да бъде още една причина, която да доведе до такова неприятно последствие като пигментация, обриви и като цяло – недобро състояние на кожата на лицето.

Източник: kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *