Ново лечение на меланом пести време и болки

В интервю проф. д-р Георги Чернев разкри подробности за новия, иновативен алгоритъм, с помощта на който се лекува меланом

Меланом
Ново лечение на меланом пести време и болки
Проф. д-р Георги Чернев

Проф. д-р Чернев е един от най-добрите специалисти-дерматолози у нас. Освен като началник на поликлиниката по дерматология, венерология и дерматологична хирургия “Онкодерма”, като от 2016-та до този момент работи и в Клиниката по дерматология и венерология в Университетска болница на МВР в София. Провел над 1300 операции на кожни тумори за последните три години. Той е основател и председател на Българското дружество по дерматологична хирургия (БДДХ).

Меланомът е вид рак на кожата, който може да се разпространи в други органи в тялото. Зимата не е типичен сезон, който предполага разговори на тази тема, но според професор Чернев най-добрият начин за лечение не само на рака на кожата, но и на онкологичните заболявания изобщо, е ранната превенция. След диагностицирането следва радикалност при хирургичните интервенции, както и промяна на базовите алгоритми за клиничен подход.

Какво е меланом и защо не бива да се подценява това заболяване?

Меланомът е вид рак на кожата, който може да се разпространи в други органи в тялото.

Най-честият признак на меланом е появата на нова бенка или промяна на вече съществуваща такава.

Това може да се случи навсякъде по тялото, но най-често засегнатите области са гърба при мъжете и краката при жените.

Меланомите са рядкост в области, които са защитени от излагане на слънце, като седалището и скалпа.

Меланомите имат неправилна форма и са повече от един цвят. Бенката може да бъде по-голяма от нормалното и понякога може има да сърбеж или кървене.

Повечето бенки са безобидни, но в редки случаи те могат да се развият в агресивна форма на рак на кожата, наречена злокачествен меланом.

През последната година по официални данни са регистрирани над 193 000 случая в световен мащаб, като от тях приблизително 100 000 са хората с напреднали или инвазивни меланоми. Лечението на това заболяване, което освен две стандартни операции включва и имунотерапия, е изключително скъпо!

Как се лекува рак на кожата (меланом) и по какъв начин новото лечение е по-ефективно?

Основното лечение на меланома е операцията, въпреки че терапията зависи от етапа на заболяването и обстоятелствата, свързани с проведено преди това лечение и състояние на пациента.

Ако меланомът се диагностицира и лекува на ранен етап, оперативната намеса обикновено е успешна.

Ако меланомът не бъде диагностициран до напреднал стадий, лечението се използва главно за забавяне на разпространението на рака и намаляване на симптомите.

Професор Чернев коментира лечението на меланом така:

В рамките на хирургичното лечение на меланомите винаги имаме две операции или подход, включващ две хирургични сесии, които трябва да се проведат по точно определен начин и време. Стартира се с първата резекция, като задължително се спазва поле на оперативна сигурност от 0,5 см отстояние във всички посоки. Това е т.нар. според някои колеги или автори ексцизионна биопсия, но има характер често на сериозна оперативна интервенция.

Досега съществуващото оперативно лечение на меланома включва две операции

От голямо значение е туморната дебелина. „В рамките на новия алгоритъм втората операция отпада“, казва специалистът.

Алгоритъмът включва още и пълен контрол на пациентите и на извършваната процедура в рамките на една-единствена хирургична сесия посредством формиране на интердисциплинарен екип и видеонаблюдение/провеждане на снимки, тоест самоконтрол в рамките на екипа.

Новият метод включва и минимизиране на възможността за забавяне на хистологичните резултати посредством индивидуален стикован алгоритъм за получаване на хистологията/имунохистохимията. Практика не само у нас, но и по света е двете операции да се правят от различни екипи, което не е в полза на лечението. Така се спестява не само втората оперативна намеса, но и всички етапи, свързани с нея. И най-вече – възстановяването след операцията е много по-кратко.

Алгоритъмът е представен на Световния конгрес по дерматология в Милано-2019 година

Новото лечение, в рамките на само една оперативна сесия, постига абсолютно същите крайни резултати, зададени от AJCC (система за класификация, разработена от American Joint Committee on Cancer– AJCC за описание на степента на прогресиране на заболяването при пациенти с рак). При него се изключват или се свеждат до минимум потенциалните възможности за грешки, които се дължат на отчасти вариабилността /свободата на действие, както и неточността на определени точки в препоръките на AJCC.

Прецизирането на този алгоритъм бе плод на тежък, четиригодишен труд и ежедневни анализи и сравняване на резултатите.

Дерматологична клиника „ОНКОДЕРМА“
бул. „Ген. Скобелев“ № 26, София

Телефон: Администрация: 0885 588 424; 02 4447 504; 0885 183 449

Мобилен: Проф. Д-р Георги Чернев: 0885 588 424

e-mail: georgi_tchernev@yahoo.de

Източник: zdrave.to

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *