Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Кои са най-вредните алкохолни коктейли?

Алкохолни коктейли – популярна позиция в менюто на всеки бар, която е и много вървежна, особено в петък вечер

алкохолни коктейли
Кои са най-вредните алкохолни коктейли?

Кои алкохолни коктейли е добре да избягваме, ако не искаме да навредим на фигурата си? Терапевтът Наталия Зубарева, лекар-диетолог и анти-ейдж специалист, е направила списък на коктейлите по състав, калорично съдържание и вредите, които могат да причинят на здравето. Започваме с най-малко вредните.

И така! Преди да поръчате своя петъчен коктейл е добре да помислите и да изберете по-малкото зло. Както и да имате предвид, че според медицината няма безопасна доза алкохол, така както няма и безопасна комбинация между алкохол и плодов сок, или пък между два вида алкохол…

Наталия Зубарева

1. Кървавата Мери (Bloody Mary)

Основни съставки: водка, доматен и лимонов сок

Парадоксално е, че този коктейл заема първо място в нашата класация, дори и само заради присъствието на водка в него. Доматеният сок (особено ако е и без захар) е истински склад за хранителни вещества. В него има фибри, пектин, бета-каротин, огромно количество витамини и минерали. В допълнение, той се характеризира с ниско съдържание на калории и допринася за производството на серотонин. От своя страна лимоновият сок е богат на витамин С – витамин, който подобрява имунитета, намалява риска от настинки или вирусни инфекции. Една Bloody Mary е приблизително 123 ккал. И въпреки факта, че водката стимулира апетита, този коктейл е може би най-безопасният за фигурата, с прост и ясен състав, за разлика от другите, които са в нашия списък.

2. Джин-тоник

Основни съставки: джин и тоник

Както подсказва името, коктейлът съдържа джин и тоник, както и лед, лайм или лимон. Калорийното съдържание на тоника е само 34 ккал на 100 гр. Коктейлът се прави средно в съотношение 1:2, тоест джинът е наполовина повече от тоника. Имайки предвид, че често в този коктейл има доста лед, а той се превръща във вода, напитката е доста лека, особено ако не я пиете на една глътка. Това определено е второто място в нашата класация.

3. Кир-Роял (Kir Royale)

Основни съставки: шампанско и ликьор от касис

Голямото количество шампанско и сравнително малкото количество ликьор от касис позволяват на този коктейл уверено да заеме трето място в класацията ни. Средното му съдържание на калории е около 140 ккал на 100 гр. Разбира се, любителите на по-сладките напитки могат да променят пропорциите, и съответно – резултата.

4. Пина Колада

Основни съставки: лек ром с кокосово мляко и сок от ананас

Калорийното съдържание на коктейла е 174 ккал на 100 гр. Това е заслужено четвърто място. Лекият ром има всички свойства, присъщи на тази напитка. Но, като се разрежда с нискокалоричен ананасов сок, е напълно приемлив за тези, които искат да запазят фигурата слаба и черния дроб – здрав. Разбира се, в състава все още има кокосово мляко, което е различно по калории, но този коктейл не съдържа толкова много от него, така че не е нужно да се притеснявате, че може да напълнеете.

5. Мохито

Основни съставки: бял ром, листа от мента, захар, газирана вода

Жените обичат Мохито. И ненапразно! Сред полезните съставки на коктейла е ментата, която подобрява кръвообращението и храносмилането, помага да се отървете от главоболието и да се отпуснете. За приготвяне на коктейла обикновено се използва и газирана вода. Тя се различава от обикновената вода по това, че съдържа различни добавки и киселина. Както се досещате, стомашно-чревния ви тракт е малко вероятно да я хареса. Освен това, не забравяйте за допълнителните калории, които получавате благодарение на захарта, а тя се намира не само в содата, но и в рома. Последният се получава чрез ферментация и дестилация на странични продукти от производството на захарна тръстика, като меласа и тръстиков сироп. Съдържание на калории – около 230 ккал на порция. ⠀

6. Лонг Айлънд (Long Island)

Основни съставки: водка, джин, текила, ром, захарен сироп, кока-кола

Лонг Айлънд, приготвен по класическия начин, е малко по-тежък от Мохитото. Калоричното му съдържание на порция е около 255 ккал. Само помислете: в 100 г джин има 265 ккал, а в същото време този коктейл съдържа море захар под формата на сироп и кока-кола! По принцип най-нискокалоричната съставка в коктейла Лонг Айлънд е водката. Но, вие сами разбирате, че е нужно да се разгледа цялата композиция. Освен това, в Лонг Айлънд се смесват няколко вида алкохол, така че за тялото ще бъде още по-трудно да го обработи, и всички калории ще се превърнат в мазнини.

7. B-52


Основни съставки: Бейлис, Калуа (Kahlúa), трипъл сек (Grand Marnier), Коантро (Cointreau)

Най-висококалоричният вид алкохол са сладките течности (от 345 ккал на 100 грама), а Коантрото, който е по-малко калоричен, няма да спаси ситуацията, като цяло. Определено това е един от най-вредните коктейли за фигурата, дори по-вреден от Лонг Айлънд!

8. Сухо Мартини (Dry Martini)

Основни съставки: джин и вермут

Доста висококалоричен, предимно съставен от чисти „леки въглехидрати“, които моментално се отлагат като запаси от мазнини. Джин – 263 ккал на 100 г, вермут – 144 ккал на 100 г. Използвайки прости изчисления, лесно можем да заключим, че няколко глътки са 400 ккал. И като се има предвид, че обикновено не се ограничаваме с една-две глътки, положението ще стане много тежко, във всякакъв смисъл. Затова и Сухото Мартини е на последно място.

В заключение трябва да се отбележи, че гореизброените коктейли са описани със своите традиционни рецепти и съставки, но всеки барман може да има свой собствен „трик“, който променя калорийното съдържание на коктейла. И да напомним, че празникът и „релаксацията“ се случват в главата, а не в чашата!

Източник: woman.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *