Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

БУПИВАКАИН / BUPIVACAINE

Съдържа бупивакаинов хидрохлорид, натриев хлорид, натриев хидроксид, вода

Предназначение

БУПИВАКАИН е лекарствен продукт за локално обезболяване; прилага се инжекционно или чрез инфузионно вливане. Анестетичният ефект се дължи на активната съставка бупивакаинов хидрохлорид. Използва се за овладяване на състояния със силна болка при възрастни и деца над една година. Прилага се при оперативни интервенции за обезчувствяване на определени зони от тялото – за възрастни и за деца над 12 години. Помага за облекчаване на болезнените контракции по време на естествено раждане.

Продуктът се предлага под фрмата ампули в два варианта, 2.5 мг/ мл или 5 мг/мл за концентрацията на активния компонент.

Как се приема

Този медикамент може да се прилага като инжекция или венозно вливане само от лекар, обикновено в болнични условия. Използването му като анестетик при оперативни интервенции може да изисква повече от една доза, ако операцията изисква повече време. Лекуващият избира да инжектира необходимата доза в близост до проблемната зона или като епидурална упойка. Дозата се избира в зависимост от възрастта и телесното тегло на пациента.

При този начин на прилагане вероятността от пропускане не съществува, а от предозиране – малка. Все пак при получаване на по-голяма от необходимата доза е възможно да се развият смущаващи симптоми като изтръпване на устните и езика, проблеми със зрението и слуха, прилошаване. Не са изключени и по-сериозни смущения като гърчове и загуба на съзнание. Подобни състояния в болнични условия се овладяват от медицинския състав още сбед проявата на първите нежелани признаци.

Възможни нежелани ефекти

Прилагането на локалния анестетик като болкоуспокояващо може да причини алергични реакции, включително тежки, с оток на лицето и гърлото, подуване на крайниците, сериозни обриви, уртикарии, затруднено преглъщане и дишане, дишане с хрипове и пр.

Сред често съобщаваните странични ефекти е понижаването на артериалното налягане с виене на свят и гадене. Има данни и за състояния с високо кръвно, повръщане, забавяне на пулса, нервни смущения – мравучкане по крайниците, затруднено отделяне на урина.

В по-редки случаи пациенти съобщават за тремор, мускулни спазми, замъглено виждане и шум в ушите, изтръпване на езика, скованост на челюстите и затруднен говор.

В редки случаи инжектирането на БУПИВАКАИН може да причини увреждане на периферни нерви, мускулна слабост, двойно виждане, парализа на долните крайници, аритмия, спиране на дишането, спиране на сърдечната дейност; последните симптоми са животозастрашаващи.

При продължително прилагане са възможни още и проблеми с чернодробните функции, трайно увреждане на нерви, временна слепота.

Кога НЕ БИВА да се употребява

БУПИВАКАИН не трябва да се прилага при алергия към съставка на продукта или към други анестетици от подобен тип – лидокаин, ропивакаин.

Прилагането на този анестетик е противопоказано в състояния на кардиогенен шок, хиповолемичен шок с твърде ниско кръвно; при проблеми с кръвосъсирването; ако е налице инфекция в полето на инжектиране; при сепсис, проблеми с гръбначния мозък, туберкулоза или тумор на гръбначния стълб, при преживяна наскоро травма на гръбнака.

Някои категории пациенти трябва да бъдат консултирани предварително като рискови и да се прецени опасността от негативни последици при прилагане на коментирания продукт. Отнася се за хора със заболявания на бъбреците, черния дроб или сърцето; при стомашен тумор, прекалено ниско кръвно и намален обем на циркулиращата в организма кръв; при задържане на течности, включително в белите дробове; при епилепсия.

С особено внимание продуктът се прилага при деца под 12 години; противопоказан при деца под едногодишна възраст.

Не се препоръчва при бременност и кърмене; допустим като крайна мярка при положение, че очакваната полза преобладава над потенциалния риск.

Пациент, подложен на обезболяване с този медикамент, не бива да шофира до отзвучаване на основния му ефект.

Взаимодействие с други медикаменти

Всяко лекарствено съвместяване с БУПИВАКАИН се обсъжда предварително с лекуващия, за да се определи точна доза на анестетика. Специално внимание трябва да се обърне на случаите, в които пациентът приема лекарства за овладяване на сърдечна аритмия или антикоагуланти.

_________

Усреднена цена в аптеките – 42 лв за опаковка от 10 ампули по 4 мл (5 мг/мл)

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *