Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

6 лечебни точки на ръцете: при умора, главоболие и проблеми със сърцето

Последните проучвания на учените от Калифорнийския университет потвърдиха ефективността от използването на акупунктурните точки

точки
6 лечебни точки на ръцете: при умора, главоболие и проблеми със сърцето

С помощта на доброволци те доказаха, че насочената стимулация на определени биоактивни точки води до вазодилатация (разширяване на съдовете) и подобряване на кръвообращението.

Предполага се, че практиката на акупунктурата е възникнала още през неолита. На човешкото тяло има повече от триста акупунктурни точки, които могат да бъдат разделени на канални и неканални. Каналните точки са разположени върху 14-те меридиана – основните линии, по които се движи жизнената енергия Ци. Вторият вид точки са извън тези основни линии.

При насочена манипулация на определени точки се получава въздействие върху конкретния меридиан, на който са разположени. Работата с тях помага за намаляване или увеличаване на енергията, засяга функциите на вътрешните органи или системи, свързани с тях.

В тази статия ще разгледаме точките, които са на сърдечния меридиан и помагат за подобряване на кръвообращението, подобряване работата на сърцето и повишаване на жизнената енергия.

Как да повлияем правилно на акупунктурните точки?

Въздействието и манипулирането на точките се извършва с помощта на различни методи: чрез въвеждане на специални игли, натиск с пръст или безконтактно. Само опитни специалисти могат да работят с игли, тъй като рискът е твърде голям. Непрофесионалист може да навреди на здравето и да предизвика нежелани усложнения. Няма противопоказания за най-простия метод – чрез натиск с пръст. Точките могат да се търкат, притискат, потупват или да се загреят предварително, преди да се въздейства върху тях с помощта на пръстите.

Ето и кои са шестте най-популярни точки, с помощта на които ще можете да подобрите здравето си

Шен Мен (в превод „Врата небесна“). Разположена е на ръката, в края на гънката на китката. Въздействието върху нея помага да се отървете от безсъние, раздразнителност, да се борите със загубата на памет и да облекчите състоянието при депресия. Ако има болки в гърдите и в сърцето, аритмия, задух и хипертония, тогава работата с акупунктурната точка Шен Мен ще помогне за коригиране на проблема.

Шао Хай. Точката е разположена върху сгъвката на лакътя, в средата на разстоянието между вътрешния епикондил на плешката и края на сгъвката. Може да се използва за лечение на сърдечни заболявания, свързани със застой или липса на кръв: замаяност, болка, усещане за тежест в гръдната кухина. Освен това, работата с нея помага на човек да се успокои бързо, да се намали безпокойството и прекомерната емоционалност.

Цин Лин. Тази точка е локализирана върху медиалната повърхност на рамото

 

Използва се при ограничени синдроми на болка: болка в рамото, ограничаване на подвижността на раменната става. Също така въздействието върху нея намалява главоболието, втрисането, дискомфорта в страничните повърхности на гърдите.

Цзи Цюан. Тази точка се открива при ръка, вдигната нагоре и свита в лакътя. Намира в центъра на подмишницата, близо до медиалната страна на артерията. Въздействието върху нея помага при болки в сърцето , раменната и лакътната става, сухота в назофаринкса, усещане за студ в ръцете.

 

Ней Гуан. Намира се на приблизително три пръста над сгъвката на китката. Когато тази точка се натиска леко с пръст, такава манипулация намалява тревожността, подобрява съня, действа добре при сърдечна болка, помага при заболявания на храносмилателната система, стомаха и далака.

Лао Гонг. Разположена е в средата на дланта на ръката

Ако сгънете пръстите си, тя ще бъде непосредствено между средния и безименния пръст. Лекият масаж върху тази точка ще помогне за бързо справяне с истерични състояния и облекчаване на сърдечната болка. Притискането и разтриването ви позволява бързо да се възстановите при силна умора, да повишите имунитета, да подобрите енергията на целия организъм.

 

Днес акупунктурата все повече набира популярност. Много учени признават положителните ефекти на този вид терапия при лечението на различни заболявания. Освен това, въздействието върху акупунктурните точки е от голямо значение за физическото и емоционално здраве, тъй като хармонизира движението на жизнената енергия и спомага за отпускане на тялото.

Източник: www.healthline.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

От първия до “6 лечебни точки на ръцете: при умора, главоболие и проблеми със сърцето

  1. Марина каза:

    Така и не се разбра и на двете ръце ли трябва да обработваме точките или само на едната.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *