ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Съпругът не иска дете: как да го убедим?

Създаването на здраво семейство и раждането на дете е естествено желание на повечето жени

дете
Не всеки мъж иска да стане баща и да има дете

Но понякога възниква ситуация, в която съпругът категорично не иска да има деца. Опитите да окажат натиск върху любимия човек не решават проблема, провокират конфликти, скандали и раздялата става неизбежна. Учудващо е, че решението да нямат деца все повече се наблюдава при заможни двойки със стабилно финансово положение.

Изправена пред нежеланието на съпруга си да имат общо дете, жената започва да се съмнява в неговата любов и вярност. Често мислите за развод идват поради различни мнения за съвместното бъдеще. В продължение на десетилетия психолозите изучават проблема от различни ъгли и това им дава възможността да предложат прости, но доста ефективни начини за разрешаване на конфликта без кавги.

Защо мъжът не иска дете: мнението на психолозите

В повечето случаи жените се омъжват с твърдото убеждение, че партньорът им иска деца и голямо семейство. Затова те са искрено изненадани, когато се сблъскат с откритата му враждебност към децата на съседите или приятелите. При такива ситуации започва взаимен натиск върху чувствата на партньора, което значително отчуждава съпрузите, създава недоверие и проблеми.

Вместо да си губите времето, и да си съсипвате нервите със скандали, психолозите препоръчват да се намери причината, поради която мъжът категорично отказва ролята на баща и не желае деца в семейството. Възможните проблеми може да включват:

1. Отговорността идва в повече

Една от основните причини, поради която мъжът не иска жената да ражда, е страх от финансови проблеми. Младите семейства често изпитват затруднения с парите, стараят се да отделят повече време за изграждане на кариера, за да бъдат независими. Мъжът се чувства отговорен за благополучието на бъдещите деца, затова иска да подходи към бащинството с увереност в бъдещето, без ипотека и заеми.

2. Трябва да се откажат от начина на живот, с който са свикнали

Мъжете са консервативни по природа, затова те не искат да променят навиците си и да се отказват от комфорта в името на нови, непознати усещания. Дори и на една сериозна възраст, повечето мъже се ужасяват от необходимостта да стават през нощта, вместо да правят секс със съпругата си, да бутат количка, вместо да играят покер с приятели в неделя или да ходят за риба.

3. Страх от влошаване на отношенията

Мъжете знаят, че след девет месеца бременност и последвалото раждане жената при всички положения ще се промени: приоритетите ѝ стават други, правилата за поведение в семейството са различни, майката посвещава цялото време на детето. Бъдещият баща се страхува да не остане на заден план. Притеснен е от това да се сблъска с всички нови неща, които бащинството предполага, да работи въпреки липсата на сън и да изпада редовно в материални затруднения.

В разговори с психолози някои мъже признават, че през повечето време се идентифицират с децата си. Те просто не искат да споделят любовта и вниманието на съпругата с малкия човек. Може би това са последствия от неправилно възпитание, от живот в семейство с един родител или от разваления характер на поредния „женчо“.

4. Бащинството като лош опит

Психолозите отбелязват, че проблемът често се появява при втори брак на мъжа. Ако наследникът му от първия брак вече е пораснал, той не вижда необходимост да повтаря опита на бащинството. Мъжът отлично си спомня как се е променил характерът на любящата съпруга, често свързвайки раждането на детето с наличието на скандали и неприятни промени.

5. Трудно детство

Нежелание да имат дете, психолозите наблюдават при мъже, които са претърпели тежка травма в детството: развод, пребиваване в сиропиталище, живот с пиян родител. Те се опитват да изтрият спомените, изпълнени с негативизъм и болка. Мисълта постоянно присъства в главата ми: мога ли да стана добър баща, да направя детето си достоен човек, при положение че самият аз не съм бил щастлив по време на детството си?

Какво все пак може да се направи, ако мъжът не иска дете?

От правилното поведение на жената в такава ситуация зависи дали мъжът ще поиска да промени мнението си, и от категоричен отказ решението му да се превърне в нещо от сорта на: „ще видим, може би“. Психолозите препоръчват да се заредите със сила и търпение и да се откажете от идеята за морален натиск в полза на няколко разумни аргумента и убеждения:

– Обяснете на мъжа, че в началото детето не се интересува от материалното състояние на родителите. То единствено има нужда от любов и грижи, които не струват нищо.

– Дайте пример със семейството на ваши приятели или познати, в което след появата на бебето взаимоотношенията са укрепнали и са се подобрили.

– Изчислете промените в бюджета, обяснете възможните начини за спестяване на приходи и оптимизиране на разходите. Това ще докаже, че нищо не застрашава финансовото благополучие на семейството.

– Бъдете искрени в убеждението, че нямате намерение да „посегнете“ на типично мъжките му занимания, както и на онова, с което той се е занимавал преди появата на бебето.

Обяснете, че щастието и емоционалния му мир са важни за вас

Покажете реално и с дела, че уважавате неговия комфорт и не игнорирате неговите желания.

– Доверете му тайната, че майчинството има благоприятен ефект върху сексуалността, разкрива нови страни на интимния живот и личните взаимоотношения. Обяснете, че бременността не винаги води до наддаване на тегло и загуба на привлекателност.

– Потърсете помощ от семеен психолог. Професионалистът ще помогне на съпруга да преодолее страховете, станали факт, заради мъките и разочарованията, които той е преживял като дете.

Основната препоръка на психолозите е да подготвите мъжа за новата роля внимателно, ненатрапчиво, показвайки предимствата на бащинството. По-силният пол се нуждае от повече време, за да вземе трудно решение. Не забравяйте, че любовта и доверието постепенно ще изместят съмненията и ще закрепят връзката ви.

Източник: woman.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *