ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Кинезитерапевт съветва как да се отървем от падналия корем

Почти непрекъснато спазвате диета, правите коремни преси и въпреки това не можете да се отървете от падналия корем?

 падналия корем
Редовни масажи ще ви отърват от падналия корем

Кинезитерапевт обяснява защо се появява „увисналия корем “ и как да се справите с него.

„Както показва практиката, най-често паднал корем се наблюдава при пациенти с нарушено функциониране на вътрешните органи. Възможно е да се определи какво точно е причинило причината и кои органи са засегнати, дори и у дома. За целта направете снимка в профил на цялото тяло, без да позирате“, съветва кинезитерапевтката д-р Анастасия Шагарова.

Защо коремът стърчи?

Ако горната част на корема стърчи повече, това показва ясен натиск върху жлъчния мехур и панкреаса, който се причинява от лошото функциониране на ензимната система. ⠀

Какво упражнение се прави в този случай? Натиснете с четирите пръста горната част на корема по посока на часовниковата стрелка. Обърнете повече внимание на уплътненията и твърдите точки, като отделяте на тези зони 2-3 минути и продължете да се движите по часовниковата стрелка. Можете да повтаряте тези терапевтични действия всеки ден и по всяко време. Това оказва влияние не само върху жлъчните канали, но и на каналите на панкреаса. И ако започнете да усещате „кипене“ в стомаха – това е добър знак. ⠀

Д-р Анастасия Шагарова

Ако стиснете дупето под себе си, докато седите на стол, и почувствате натоварване в долната част на гърба, и в същото време забелязвате как долната част на корема изскача напред – това показва нарушение във функционирането на пикочно-половата система.
⠀⠀
„Изпълнението на това просто упражнение дава ясен знак, че бъбречната система страда. В тази позиция е важен вътрешния тазов мускул, който поддържа бъбреците и е отговорен за функционирането на цялата отделителна система. Възможно е при него да има нарушения. Пациентът може безкрайно да прави коремни преси, стриктно да спазва диета, но всъщност причината не е в мазнините, а в слабостите на вътрешните органи и тяхното пропускане “, казва кинезитерапевтката д-р Анастасия Шагарова.

Какво може да се направи?

Важно е физическите натоварвания и здравословния режим на хранене да бъдат комбинирани и с масажи.

С четирите пръста на едната ръка, които предварително сте намазали с масажно масло, първо натиснете горната част на корема по посока на часовниковата стрелка, движейки се надолу. Въртеливите движения там трябва да се извършват по-дълго, но не забравяйте от време на време да „изтегляте“ и нагоре. Като движите пръстите, ще забележите някои по-твърди участъци. На тях отделете повече внимание. Общата продължителност на упражнението е до 30 минути.

Ако целият корем стърчи, и в същото време наподобява формата на ябълка, тогава този проблем е доста пренебрегнат. При това положение не може да се избегне лечението на вътрешните органи. Тук ще трябва да работите с гръбначния стълб, тазовите и лумбалните мускули, както и да лекувате плоски стъпала , ако има такива.

Последиците от „падналия“ корем

1. Коремът, който е паднал, „като престилка“, води до нарушения в храносмилателната система, което провокира обща слабост. Хранителните вещества престават да се усвояват, тялото изпитва дискомфорт. Появява се подуване на корема, запек, храната се усвоява слабо.

2. Косопад и преждевременно стареене. Необходимите хранителни вещества не влизат в тялото и го лишават от микроелементи, които са отговорни за красотата и младостта. ⠀

3. Пропадането на вътрешните органи провокира възпаление на половите и пикочните органи. Често пациентите изпитват уринарна инконтиненция и развиват възпалителни заболявания, като например проблеми с бъбреците. Страната, където тазът е разположен по-ниско поради изместване, е по-предразположена към възпалителни процеси.

4. „Паднал“ корем може да причини силно натоварване на лумбалната област. В тази част на гръбначния стълб започват болки в различна степен – болки в гърба, изтръпване, до пълна загуба на чувствителност.

5. Подуване на корема, алергични заболявания и дори проблеми в ставите често са свързани симптоми, които се появяват при увисване на корема.

Полезно упражнение от д-р Шагарова

„Вакуумирайте“ стомаха сутрин на гладно. Упражнението подобрява тонуса на вътрешните органи и кръвообращението.

Вакуумирането на корема може да го прибере навътре

Техника: Стегнете и приберете навътре стомаха колкото е възможно повече. Препоръчително е да дишате правилно, докато изпълнявате упражнението . ⠀

Причини, поради които се появява увиснал корем

Причина номер 1. Храносмилателни разстройства

Холециститът, панкреатитът и други заболявания неизбежно водят до факта, че стомахът започва да се издува отпред. Това се дължи на проблеми със засегнатия орган – вътреобменното налягане се променя; образуват се комусурални процеси. Ако не се справите с тях, нито спортът, нито диетата ще помогнат – стомахът ще продължи да се издува. ⠀

Причина номер 2. Лордоза (когато долната част на гърба има силно отклонение)

В този случай прешлените са много близо един до друг, нервните окончания и кръвоносните съдове се прищипват. Междувременно кръвообращението от всички вътрешни органи преминава от гръбначния стълб. Ако има нарушение, коремната стена започва да стърчи. ⠀

Причина № 3. Слабост на тазовите мускули

Вече стана дума за упражнението, чрез което можете да проверите има ли слабост в тазовите мускули. Нека да повторим пак: стискате задните части под себе си, и в същото време коремът щръква напред. Това означава, че има не само „изпаднал“ стомах, но и пропадане на вътрешните органи. В този случай трябва да се работи с глутеалните и вътрешните мускули на таза, да се премахне патологичния проблем. Най-често такива дефекти изискват сложно лечение и затова не винаги упражненията помагат.

Причина № 4. Асиметрия на лявата и дясната страна

В тази ситуация може да възникне едностранно пролапс на вътрешните органи и дори едностранни възпалителни процеси. Това е изпълнено със слабост на тазовите мускули и в резултат на това коремът „пропада“.

Причина номер 5. Плоски стъпала

Ако пациентът има плоски стъпала, тогава слабостта на тазовите мускули е неизбежна. Без значение какви манипулации правите, стъпалата винаги ще провокират изместване на таза. ⠀

„Както виждате, премахването на корем, който е виснал като престилка отпред не е просто някаква козметична задача. Този проблем изисква интегриран подход и лечение, с които кинезиолозите успешно се справят “, обобщава Анастасия Шагарова.

Източник: instagram.com/dr.shagarova

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *