ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Какво да правим, ако ръцете и краката са изтръпнали?

Често се случва ръцете или краката да са изтръпнали. Но, от изтръпване до изтръпване има разлика, казват специалистите

ръцете
Aко ръцете и краката са изтръпнали може да си помогнем с упражнения

Най-познатото изтръпване е усещането, когато ръката или кракът са били притиснати. Това не носи никакви неприятни последици: достатъчно е да смените позата и да се раздвижите малко и бодежите ще изчезнат. Трябва обаче да се знае, че не винаги всичко е толкова просто: има ситуации, когато изтръпването се превръща в аларма за по-сериозен проблем. Кога да внимавате и какво да направите, ако се случи изтръпването да е по-сериозно, обяснява лекарят-остеопат Владимир Животов.

Владимир Животов.

Същността на проблема

Като начало, нека да определим какво е изтръпване на крайниците и откъде идва. Причината за това състояние обикновено е компресията на нервните коренчета, преминаващи през междупрешленните отвори. Това може да се случи поради изместване на прешлените и продължително мускулно напрежение. В по-редки случаи притискането на корена се причинява от тумор или междуребрена херния.

Ако изтръпването на крайниците се случва без очевидни причини (без дълъг престой в едно положение, например), повтаря се често и в същото време все още усещате мускулна слабост, всичко това показва, че е настъпила компресия на нервните стволове. Освен това, самото компресиране не се случва в частта на тялото, където чувствате вцепенение. Затова, ако ръцете ви са изтръпнали, потърсете причина в областта на шийните прешлени, a ако краката са изтръпнали – в лумбалната част. А зад всичко това най-често може да стои старо нараняване на опашната кост или черепа, поради което прешлените са били притиснати, мускулите – напрегнати, а нервните корени – компресирани. Същността на проблема със сериозното изтръпване трябва да се търси в областта на гръбначния стълб и паравертебралните тъкани.

Защо и кога изтръпването е опасно?

Обичайното изтръпване не е проблем. Отпуснали сте краката, променили сте стойката, възстановило се е кръвообращението, а заедно с него и чувствителността на засегната от изтръпването област. И това е всичко, не очаквайте никакви по-сериозни последици. В същото време, ако изтръпването се появи, когато сте в неудобно положение за твърде кратък период, и се случва прекалено лесно, това е повод да помислите дали всичко е наред с гръбначния стълб.

Когато крайниците са изтръпнали твърде често и без причина, тогава продължителното нарушение на нервната система може да доведе до мускулна атрофия. Затова спешно трябва да се потърси причината. Такова изтръпване не може да се прояви изолирано: най-често то е придружено от различни проблеми на опорно-двигателния апарат.

Изтръпване на ръцете: кой е виновен и какво да правим?

Само по себе си изтръпването на ръцете възниква поради проблеми във врата. Изместването на прешлените заедно с напрежението на меките тъкани на шията и мускулите, които възникват в резултат на наранявания на черепа, причиняват компресия на шийните гръбначни нерви, отиващи към ръцете. Когато някой корен е притиснат, хората чувстват изтръпване на част от ръката, пръстите или дланта.

Локалните наранявания (например, дислокация или разтягане на ставата на китката) и постоянното напрежение изострят ситуацията. Тъй като навярно повечето от вас прекарват много време пред компютъра, като постоянно пишете на клавиатурата или се взирате в смартфона, мускулите на ръцете и пръстите изпитват напрежение непрекъснато.

Изтръпването се лекува. За това е необходимо да се „ревизират“ дългогодишните наранявания, след което мускулите ще се отпуснат. За целта се нуждаете от остеопат. На компетентния специалист няма да му е нужно много време, за да реши проблема. Така, например, в един от моите случаи, 20-годишно момиче страдаше от постоянно изтръпнали ръцете през нощта. Подобрението настъпи след три сеанса

Как да си помогнете сами?

Тъй като причината за изтръпване на ръцете трябва да се търси в областта на шийните прешлени, е необходимо да започнете да работите самостоятелно, на първо място, с тази част на тялото. Можете сами да изпълнявате някои упражнения у дома, за да облекчите прекомерното мускулно напрежение. Това ще подобри състоянието ви.

Упражнение за разтягане „Морска вълна“

Изходна позиция – застанете изправени.

Издърпайте главата си напред. След това наведете глава, така че лицето да е успоредно на пода – просто погледнете надолу.

Изправете шията. Движението на главата трябва да наподобява движението на морска вълна или камшик.

Бавно и плавно се върнете в изходна позиция. Повторете няколко пъти. Накрая завършете с бавно въртене на главата наляво и надясно, като се стараете брадичката да е добре изнесена напред.

Упражнение „Ориенталски танци“

Изходна позиция – отново застанете изправени.

Започнете да извършвате движения с врата, както се прави при ориенталските танци: главата се движи настрани, като в същото време се поддържа вертикално положение.

Раменете са неподвижни и издърпани колкото е възможно по-надолу.

Правете движения на главата отстрани, назад и напред, след това ги комбинирайте и движете главата в кръг.

Извършвайте движенията много внимателно, не с пълна амплитуда.

За да намалите мускулното напрежение у дома, можете да ползвате и един добре познат начин: топлина.

Най-ефективното „загряване“ престой в банята или в сауната. Не забравяйте, че обливането със студена вода и триенето със сняг е изключено, тъй като студът предизвиква допълнително мускулно напрежение. Престоя в банята или сауната трябва да бъде завършен с топла напитка.

Ако имате възможност, можете да вземете и топла вана. Водата трябва да е поносимо гореща. Напуснете банята, преди водата да се охлади и продължете да затопляте тялото под завивките. Можете да използвате шалове, грейки и топли чорапи – всичко, с което нашите прабаби са се затопляли навремето. Целта ви е да затоплите правилно цялото тяло, така че избягвайте течения, хипотермия и повторете процедурата няколко пъти през седмица или две.

Постоянното изтръпване не минава от само себе си. Ако ситуацията се повтаря с притеснителна редовност, струва си да посетите специалист, да се прегледате и да започнете терапия. Не отлагайте: отложеното лечение прави възстановяването по-трудно.

Източник: kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *