Доц. Станимир Сираков лекува мозъка през артерия на крака

Операцията, която доц. Станимир Сираков прави, е абсолютен връх у нас, но и нещо нормално в Европа

Станимир Сираков
Доцент Станимир Сираков

Доц. Станимир Сираков е неврорентгенолог в софийската болница „Св. Иван Рилски“. 37-годишният лекар
е носител на медицински Оскар, а наскоро придоби и европейска диплома по рентгенология. Такава диплома имат едва 36 лекари в света.

Доц. Сираков обясни в Сутрешния блок на БНТ какво всъщност означава специалността неврорентгенолог. Освен него в България има и други неврорентгенолози, които диагностицират заболявания. Доцент Сираков е неврорентгенолог-травмолог, което ще рече, че той извършва операции изключително и само под ехографски, рентгенов или скенер-контрол. Или по-просто казано – това е неинвазивна операция, при която се вижда какво точно се случва в реално време, и поради тази причина може да се реагира изключително бързо.

Доцент Сираков е член на новосформирания европейския борд, който е част от интернационалния екип от неврорентгенолози, които са, както вече стана ясно – само 36 лекари в света. Колегите на доцента от УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ са приели една доста новаторска част от медицината, която цели миниинвазивност. По този начин пациента се лекува по възможно най-нетравматичния начин.

„Ние лекуваме дадени заболявания под рентгенов контрол. Така виждаме какво се случва на около метър от самото поле на действие. С това се занимават рентгенолози, които познават образи.“, уточни доц. Сираков.

Според него България отдавна се опитва да се появи на европейската карта в тази област

За момента нещата се случват доста добре. Макар операцията на мозък през артерия на крака да е медицински връх у нас, в Европа тя се практикува доста често.

Доц. Станимир Сираков каза още, че софийската университетска болница „Св. Иван Рилски“ е школа, която прави всичко възможно да бъде еквивалент на европейско ниво.

„Затова се опитваме да създадем център, който се надявам скоро да бъде акредитиран по европейски стандарти, за да може това доста ново лечение да има кадри у нас, обучени по правилния начин и получили нужните сертификати и дипломи.“, каза доцента.

Въпреки абсурдите, които се случват в родната медицина, доцент Станимир Сираков няма намерение да работи в чужбина. Той даде пример с това, че УМБАЛ „Свети Иван Рилски“ в София има апаратура, която е единствена в цяла Източна Европа, но административни изисквания пречат тя да бъде инсталирана.

Контакти

УМБАЛ „Свети Иван Рилски“ ЕАД

Работно време от 8:00 до 16:30 (За администрация)

гр. София,
бул. „Академик Иван Гешов“ № 15
тел: 851 08 14
тел: 952 20 18
email: pr@rilski.com

Доц. д-р Станимир Сираков, ръководител на Център по мозъчно-съдови заболявания

Телефон: 02 851 1239

Източник: news.bnt.bg

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *