ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Розова вода: 10 уникални ползи за здравето

Розова вода може да се намери както по рафтовете на козметичните, така и на хранителните магазини. Финият цветен аромат позволява да се добавя този продукт към различни гурме десерти

розова вода
Розова вода помага и при болно гърло

Ароматната розова вода има противовъзпалителни и успокояващи свойства – използва се като грижа и за най-чувствителната кожа. И не само! Нека преди да разберем как розовата вода облекчава здравето, да кажем какво все пак представлява тя.

Розовата вода е воден дестилат от розови листенца, получен чрез използването на пара. Получава се по време на производството на етерично розово масло от специални маслодайни сортове на това красиво и популярно цвете. Ядливата розова вода не съдържа нищо друго освен вода и етерични масла. Смята се, че за първи път тази съставка е била използвана за направата на храни преди няколко века в Персия, на територията на съвременен Иран.

Освен това, розовата вода предлага много потенциални ползи за здравето, включително следните:

1. Помага за успокояване на раздразнената кожа

Едно от най-големите предимства на розовата вода са нейните силни противовъзпалителни свойства. Тези свойства могат да помогнат за лечение на множество заболявания, както вътрешни, така и външни. Може дори да помогне за успокояване на дразненето при екзема или розацея.

2. Успокоява болките в гърлото

Лекарите често предписват антибиотици за болки в гърлото. Може би си струва да опитате и розова вода, особено по време на грипния сезон. Розовата вода традиционно се използва за успокояване на болки в гърлото, въпреки че са необходими изследвания, за да се докаже нейната ефективност. Доказателствата са предимно споделен опит от хора, които са я пробвали за облекчаване на болките в гърлото, както и вероятността розовата вода да не навреди на здравето в този случай.

3. Намалява зачервяването на кожата

Розовата вода се използва като козметичен продукт от хиляди години. Затова не е изненада, че може да подобри тена и да намали зачервяването на кожата. Антибактериалните ѝ свойства могат да помогнат за намаляване на акнето. Противовъзпалителните свойства, които розовата вода притежава, спомагат за намаляване на зачервяването на кожата и ликвидират подпухналостта.

4. Помага за предотвратяване и лечение на инфекции

Розовата вода има мощни антисептични свойства, които могат да предотвратят и да лекуват инфекции. Поради това розовата вода често се включва в състава на различни лекарства. Едно проучване дори откри, че когато розовата вода се използва в капки за очи, които се използват в случаи на конюнктивит, нейните антисептични и аналгетични свойства помагат при лечението на това очно заболяване.

5. Съдържа антиоксиданти

Розовите листенца и розовото масло съдържат редица мощни антиоксиданти, които могат да помогнат за защита на клетките от увреждане. Тези антиоксиданти имат потенциални инхибиращи ефекти на липидна пероксидация. Това осигурява мощна защита на клетките.

6. Лекува порязвания, белези и изгаряния

Розовата вода може да помогне на раните да зараснат по-бързо. Тези свойства могат да се използват за почистване и борба с инфекцията при порязвания и изгаряния. Те също могат да помогнат порязванията, изгарянията и дори белезите да заздравеят по-бързо.

7. Повишава настроението

Розовата вода има силни антидепресанти и антиантични свойства. Проучване от 2011 г. установи, че екстрактът от розови листенца може да отпусне централната нервна система при мишки. Това доведе до антидепресантни и антиантични ефекти.

8. Облекчава главоболието

Розовата вода и етеричното масло от роза обикновено се използват в ароматерапията, за да помогнат за облекчаване на главоболието. Това може да се дължи на ефекта на депресиране, обсъден в горната точка. Изпаренията от розово масло или розова вода действително могат да успокоят главоболието. Друг вариант е да приложите компрес, напоен с розова вода върху главата за 45 минути. Този способ определено дава положителни резултати.

9. Има свойства против стареене

Розовата вода често се среща в продукти за красота, насочени към намаляване на бръчките. Това е така, защото този продукт има доказани анти-стареещи свойства. В допълнение към успокояването на раздразнената кожа, тя може да намали появата на бръчки, когато се прилага локално.

10. Успокоява проблемите с храносмилането

В народната медицина розовата вода се използва за подпомагане на храносмилането и намаляване на храносмилателните разстройства. Според проучване от 2008 г. има някои доказателства, че розовата вода може да повлияе положително на храносмилането и да облекчи храносмилателните разстройства. Тя може също така да подобри секрецията на жлъчка, което е в състояние допълнително да подпомогне храносмилането.

Форми и дози

Имате избор да си купите или направите розова вода сравнително лесно. Можете да я нанесете върху кожата локално самостоятелно или да я смесите с овлажнители или натурални масла като кокосово масло.

Розовата вода може да се използва за направата на чай, в комбинация с други билки, или директно да ползвате розовите листенца, за си направите напитка само от тях. Тези чайове подобряват хидратацията, осигуряват ползи за кожата, лекуват храносмилателния дистрес и успокояват възпалено гърло.

Потенциални рискове

Розовата вода се счита за безопасна. Не са известни рискове ако я използвате локално, или чрез поглъщане. Единственото изключение е, ако сте алергични към розовото масло.

Как се използва?

Можете да закупите розова вода или да си направите сами. Има няколко различни начина, по които можете да я използвате, включително следните:

– Използвайте я като почистващ препарат за лице или като тоник. Просто изплакнете лицето си с розова вода след измиване с вашия почистващ препарат.

– Използвайте я в рецепти, като чай с лед от хибискус с розова вода .
Създайте мъгла от розова вода, като я добавите към бутилка със спрей. Това може да облекчи стреса. Можете да напръскате розовата вода на китките, лицето или дори върху възглавницата си.

Източник: www.fragrancex.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *