ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Лечение на панкреаса: Най-полезните билки и рецепти

Панкреасът изпълнява няколко много важни функции в човешкото тяло. Една от тях е да регулира нивата на кръвната захар. Тук ще разберем кои са най-добрите билки за панкреаса. 

панкреаса
Билки и глад помагат за лечението на панкреаса

„Неизправности“ в работата на панкреаса крият риск от развитие на диабет. Нездравословната диета, зависимостите от алкохол, цигари и лекарства, както и други негативни фактори причиняват възпаление и интоксикация на тази сравнително малка жлеза.

Отвари и други рецепти при проблеми с панкреаса

Състояние на панкреаса

Най-страшната болест, заплашваща панкреаса, е ракът. По-често проблемите в работата на този орган са свързани с производството на инсулин.

Панкреасът синтезира споменатия хормон, който е важен за храносмилането и въглехидратния метаболизъм. Плюс това тялото синтезира панкреатичен сок, който участва в храносмилането на протеините и мазнините.

Когато използвате народни средства при лечението на панкреаса, важно е да не забравяте, че напредък се постига при стриктно спазване на правилата и инструкциите. И не на последно място – билковите средства трябва да се приемат редовно в рамките на поне 12 седмици. По време на обостряне лекарите препоръчват да се спазва специален режим:

В случай на остра болка в областта на панкреаса, изключете приема на храна за два до три дни, за да избегнете дразнене на жлезата.

При значително влошаване и на състоянието и болки в панкреаса е необходимо да се спазва строга почивка на легло

При силна болка и бързо влошаване, трябва незабавно да се извика бърза помощ. Панкреатичната тъкан може да претърпи некроза. Тогава протича процес на инфекция на коремната кухина и перитонитът прогресира, а това е изключително опасно.

Прилагането народни средства при лечението на панкреатит е възможно само след компетентно облекчаване на острата фаза.

Когато се използва алтернативен метод на терапия, трябва да се помни, че значителен напредък се постига след дълга серия от курсове. Поради тази причина не е препоръчително да се пробват различни рецепти. Билковата терапия в комбинация с щадящо диетично хранене ще гарантира положителния резултат.

Какви билки и продукти ще помогнат за подобряване здравето на панкреаса и състоянието при панкреатит?

Японската акация или японска софора (Sophora japonica, Styphnolobium japonicum, Huai Hua Mi, Pagoda tree) има аналгетичен ефект при панкреатит. Как се прави отвара от софора: 1 супена лъжица от билката се слага в термос, изсипва се чаша вряла вода, оставя се да постои няколко часа и се пие топла и по малко (няколко глътки) преди хранене или когато имате възможност през деня. Японската акация не трябва да се консумира повече от 10 дни. След курса на лечение се прави пауза в продължение на няколко седмици и едва тогава се прави нов курс на лечение.

Горските ягоди и боровинките (в запарена форма) свеждат до минимум дразненето на тъканите. Смесете плодовете, сложете половин литър вода да заври, пуснете в нея около една шепа плодов микс и оставете да ври не повече от 2-3 минути. След като изстине се прецежда и се пие така получената отвара през целия ден.

Възпален панкреас се облекчава с билката безсмъртниче:

Как се приготвя: билката (1 супена лъжица) се вари в 250 мл. вряла вода, настоява се и се разделя на 3 приема за деня. Към безсмъртничето може да прибавите и цвят от лайка, заради антимикробното и противовъзпалително действие на билката. И двата вида чай се приема не повече от 2 седмици.

Отварата от овес възстановява клетките на панкреаса, облекчава дразненето и премахва токсините. Накиснете чисти овесени зърна и оставете да набъбнат в топла вода. Като се разтворят достатъчно добре зърната на овеса, подсушават се и се смилат на брашно. Разрежда се полученото брашно със студена вода, вари се и се оставя да престои 30 минути. Напитката се изпива без да се прецежда. На ден са достатъчни 2 чаши.

възпален панкреас

Терапията с лимон спира болката и дразненето на панкреаса:

Рецепта: Сварете 1 лимон във вода за 5 минути, след това изстискайте сока и смесете със суров яйчен жълтък (за предпочитане е да ползвате домашно яйце). Разбъркайте и изпийте на празен стомах, като през следващите 3 часа е добре да се въздържате от ядене.

Така приготвената лимонена отвара трябва да се използва 5 пъти – на първия ден, след това – на 3-тия и 6-ия ден, на 12-ия и 24-ия ден от началото на терапията. Курсът се повтаря след 6 месеца.

Елдата с кефир ще прочисти самия панкреас и храносмилателния тракт. Как се приготвя: смила се 1 кг суха елда до консистенцията на брашно. Ежедневно преди лягане по 1 с.л. лъжица брашно трябва да се изсипе в чаша кефир или кисело мляко и да се остави за през нощта. На сутринта се изяжда на празен стомах. Елдата с кефир или кисело мляко обогатява организма с минерали и премахва токсините, като същевременно възстановява добрата работа на перисталтиката.

Чаят от пелин активира секрецията на жлъчката и панкреаса:

Как се приготвя отварата: 1 супена лъжица сух пелин се изсипва във вряща вода (250 мл.), оставя се на огъня 5 минути, и се настоява за 30 минути. Взима се по 2-3 супени лъжици 4-5 пъти на ден, преди хранене.

За по-добър синтез на панкреатичните ензими ще помогне корен от женско биле. По 5 грама сушени и нарязани корен от женско биле, репей и глухарче се изсипват във вряща вода. Прецежда се и и се пие по половин чаша 3-4 пъти на ден.

Други растения за възстановяване на панкреаса:

Инфузия от живовляк и женско биле. Достатъчно е да сварите в съотношение 1:2 корен от женско биле и листа от живовляк в половин литър вода. Ползата от напитката е: коренът от женско биле съдържа съединение, което контролира производството на глюкоза. Така полученият чай, който се консумира на 4-5 пъти през деня, облекчава възпалението. Живовлякът има бактерицидни и противовъзпалителни свойства. В комбинация тези две растения действат като профилактика на състоянията, предшестващи появата на диабет (инсулинова резистентност).

Комбинацията от розмарин и градински чай помага за прочистване на панкреаса, отпуска мускулите, подобрява съня. Розмаринът облекчава възпалението и помага за елиминирането на токсините. Градинският чай има подобен ефект. Препоръчва се да се пие чай от тези билки след вечеря, 1 път на ден. Рецепта: вземете 1 стрък розмарин, 5 листа градински чай. Изсипете вряща вода върху билките (една голяма чаена чаша) и оставете за 5 минути.

Чай от млечен бодил (бял трън). Това растение съдържа комплекс от биологично активни съединения и силимарин. Силимаринът е силен флавоноид, който се използва за лечение и възстановяване на черния дроб и панкреаса. Следователно млечният трън се прилага като хепатопротектор и антиоксидант. Рецепта за чай: 1 чаена лъжичка от семената на растението се залива с чаша вряла вода. Настоявайте и пийте след хранене.

Още рецепти и билки за проблеми с панкреаса:

Жълт кантарион, мента и маточина. Рецепта: билките се смесват едно към едно. 1,5-2 супени лъжици от сместа се заливат с 0,5 литра вряла вода и се оставят да се накиснат за половин час. Охлажда се и се прецежда. Пие се по 170 мл. три пъти на ден преди хранене.

Равнец, лайка и невен. Рецепта: 1,5 с.л. от посочени билки се заливат с 0,5 литра вряла вода. Оставете на парна баня за половин час, след което чая се охлажда и прецежда. Приема се по 100 мл. 5 пъти на ден, половин час преди хранене.

Безсмъртниче, лайка и пелин. Рецепта: Смесете 5 супени лъжици безсмъртниче, 3 супени лъжици лайка и 2 супени лъжици пелин. Залейте с 0,5 литра вряла вода, оставете за 50 минути. Пие се по 4 пъти на ден, 40 минути след хранене.

Живовляк, невен и вратига. Рецепта: Изсипете 1 супена лъжица от предварително смесените в равни части билки в 250 мл вряла вода. Настоявайте 1,5-2 часа. Приемайте по 50 мл. през деня, преди хранене. Пийте на малки глътки.

Всички тези билки, храни и напитки помагат за нормализиране функцията на панкреаса. Панкреасът трябва да се лекува внимателно, да не се претоварва с нездравословна и вредна храна и да се прилагат превантивни мерки срещу дисфункцията му, дори и да няма признаци на панкреатично заболяване. И ако има проблеми с панкреаса, то билковите рецепти ще са от голяма полза.

Източник: ayzdorov.ru

Глюко баланс
Глюко баланс – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *