Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Подуване на краката: Най-добрите рецепти за решаване на проблема

Много хора страдат от подуване на краката. Потърпевши са най-вече онези, които заради работата си, прекарват цял ​​ден „на крак“

подуване на краката
Рецепти от народната медицина помагат при подуване на краката

Подуване на краката може да възникне поради различни причини. Нека разберем какво провокира оток на долните крайници и как да се справим с него.

Причини за подуване на краката

Основните причини за подуване на стъпалата, глезените, прасците и дори бедрата са:

– нарушено кръвообращение;
– прекомерна физическа активност;
– продължително носене на неудобни обувки или обувки на висок ток;
– злоупотреба със солени храни или алкохол;
– климатични условия, причиняващи нарушаване циркулацията на течностите в тялото.

При жените подуването може да се появи преди и по време на менструалния цикъл или бременност. Но понякога отокът на долните крайници показва наличието на проблеми с вътрешните органи, по-специално със сърцето, бъбреците и щитовидната жлеза. Също така, отокът на краката провокира заболявания – разширени вени, тромбофлебит, захарен диабет, цироза.

Ако крайниците не отичат симетрично, има стягане и отока не изчезва дори и след почивка – това е повод да се консултирате с лекар. Ако подпухналостта не е постоянен проблем и в момента няма начин да се подложите на пълен преглед и изследвания, можете да използвате за справяне с проблема рецепти от народната медицина.

Рецепти с билки за облекчаване на отоци

Една от основните причини за оток е лошото хранене. Затова си струва да изоставите вредните мазни храни, както и да сведете до минимум приема на въглехидрати и сол. За бързото премахване на отока помага:

– вода с лимонов сок;
– отвара от шипки;
– листа от боровинки под формата на чай;
– сок от черна ряпа или от калина;
– чай от пресен магданоз (изсипете нарязан магданоз в 500 мл. вряща вода, варете 5 минути, оставете да престои далеч от огъня още 20 минути и прецедете. Пийте получения чай ​​три пъти на ден половин час преди хранене);
– артишок (с лимонов сок или на пара);
– целина (сурова или варена);
– сирене;
– лук (добавете малко лук към салатите);
– пъпеш;
– диня;
– краставици.

И още рецепти

С лечебни билки (мента, хиперикум и лайка). Залейте 4 супени лъжици от билковата смес с вряла вода, оставете да престои половин час, смесете след това с 3 литра вода и дръжте краката си в нея поне 15 минути.

С морска сол. Достатъчно е да разтворите 3 супени лъжици сол и 1 супена лъжица сода в 3 литра гореща вода и да държите краката си в разтвора 20 минути.

С масла. Налейте малко вода в съд, подходящ да потопите краката. Добавете щипка сол, 30 капки етерично масло от мента, 10 капки евкалиптово и лимоново масло и дръжте краката си в ароматната вода няколко минути.

Ефективни лечебни компреси при подуване на краката

От магданоз, копър и лайка. Смесете трите съставки в равни пропорции, изсипете вряща вода, оставете да престои, накиснете превръзка от марля в получената лечебна смес и нанесете компреса за няколко минути върху проблемната зона.

С репей. Прикрепете пресни листа от репей към мястото на отока, които предварително леко сте смачкали, фиксирайте с марля и оставете за една нощ.

Със зелеви листа. Намачкайте няколко зелеви листа, прикрепете към мястото на отока, фиксирайте с марля и покрийте отгоре с найлоново фолио. Оставете компреса поне за час, а ако можете и за цяла нощ.

С ленено масло. Навлажнете марля с ленено масло, увийте проблемната зона, сложете отгоре найлоново фолио и топъл шал и оставете компреса за една нощ.

Общи препоръки за облекчаване на отока на краката:

– носете удобни обувки;
– движете се повече;
– спете в положение, в което краката са леко повдигнати (можете да използвате специална ролка за крака);
– правете контрастен душ или минете върху проблемните зони с кубчета лед;
– посещавайте по-често сауна;
– правете масаж на краката, използвайки масажни масла;
– носете компресионно бельо и чорапи;
– лекувайте проблемните зони със специални мехлеми или гелове, които се продават в аптеката без рецепта.

Друго ефективно средство за лечение на отоци са ваните с морска сол. Достатъчно е да разтворите 300 г сол във вода, да лежите с цяло тяло в такава вода поне половин час, след което не трябва да пиете никаква течност в продължение на час. Такива вани могат да се правят три пъти седмично.

Източник: kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *