ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Марва Оганян: Какво се лекува със сок от черна ряпа

Заради ценните си свойства, черната ряпа се използва широко в народната медицина. Тя съдържа висока концентрация на въглехидрати, протеини, минерали, глюкозиди и ароматни масла

сок от черна ряпа
Не само настинка и кашлица се лекува със сок от черна ряпа

В черната ряпа има още витамини В и С, които играят важна роля за оптимизиране на голямо разнообразие от жизненоважни процеси.

Черната ряпа е широко разпространена коренова култура. Съдържа още значително количество нишесте, органични киселини и фибри. В допълнение: глюкозиди, летливи, аминокиселини и ензима лизоцим, който играе роля в разрушаването на стените на бактериалните клетки.

Химичен състав

Сокът има горчив вкус. Химичният му състав е както следва:

  • витамини – A, B, C, E;
    микроелементи;
    етерични масла;
    органични киселини;
    калций (Са), калий (К), фосфор (Р), магнезий (Mg), желязо (Fe);
    глюкозиди (химически съединения, които имат антимикробен ефект).

Нискокалоричната черна ряпа позволява да я въведете в менюто без заплаха за теглото. Енергийният баланс от протеини, мазнини и въглехидрати е съответно: 21% (протеини): 5% (мазнини): 74% (въглехидрати), съответно.

Полза и вреда

Сокът от тази коренова култура се използва както за профилактика, така и за лечение на широк спектър от болестни състояния: от дерматологични болести до заболявания на вътрешните органи.

Предимства на сока от черна ряпа:

Сокът от черна ряпа е естествен антибиотик, който побеждава възпалението в организма. Има антимикробен ефект. И още:

  1. Действа укрепващо и имуностимулиращо, използва се при профилактика и лечение на настинки и грип.
  2. Оптимизира работата на червата (елиминира запека).
  3. Чрез компреси и лосиони облекчава възпалението върху кожата.
  4. Помага при синини и навяхвания.
  5. Ефективен антихелминт (противопаразитно).
  6. Почиства кръвоносните съдове и премахва холестерола.
  7. Има деконгестантно действие (премахва излишната течност от тялото).
  8. Стимулира секрецията на стомашен сок. Когато е разреден, сокът помага при лечението на гастрит и язви, повдига апетита.

Противопоказания

Преди да започнете да приемате сок от черна ряпа, трябва да се консултирате с вашия лекар, за да избегнете усложнения и да не навредите на здравето си. Особено внимателно трябва да използват сока хора със следните заболявания и състояния:

  • Подагра;
    Обостряне на панкреатит;
    Възпаление на черния дроб/бъбреците;
    Стомашна язва, колит, ентерит, висока киселинност, гастрит;
    Проблеми със зъбния емайл.

Как се прави сок от черна ряпа

Вътрешността на този сорт ряпа е бяла и твърда, така че е доста трудно да се получи сок. Най-добрият метод е използването на сокоизстисквачка.

Необходимо е да изрежете кората, след като сте измили подсушили ряпата. След това се нарязва на малки парчета и се пуска през сокоизстисквачката. Полученият сок трябва да се използва с повишено внимание, тъй като има висока концентрация.

Може, макар и по-трудно, да изстискате сок и ръчно. Необходимо е да измиете, обелете и настържете на ситно ренде ряпата, след което да отделите сока с помощта на парче марля.

При какво заболявания помага и как да се прилага? (ИЗПИТАНИ РЕЦЕПТИ)

Жлъчнокаменна болест

При тази болест сокът от черна ряпа помага за премахването на утайката от билирубин от жлъчния мехур. Също така терапията със сок от черна ряпа помага за разтварянето на камъни и предотвратява образуването на нови.

Използва се чист сок: всеки ден, след хранене се изпива по 100 мл. Курсът на лечение е две седмици. Методът се използва само ако няма болка в черния дроб.

Чистият сок от ряпа може да се комбинира и с мед. Съотношението е 100 г. сок и 80 г. мед. Сместа се приготвя непосредствено преди употреба. Използва се както е описано по-горе. Курсът на лечение отнема 2-3 седмици.

Необходимо е да бъдете много внимателни при самолечението със сок от черна ряпа, тъй като има риск камъните да запушат пикочния канал при излизане. Затова е важно да обсъдите тази терапия с вашия лекар.

Сок от черна ряпа с мед

При вирусни заболявания

Сокът от черна ряпа с мед ефективно се бори с вирусни инфекции. Измийте ряпата, отрежете отгоре, направете вдлъбнатина с нож, отстранете част от вътрешността и запълнете свободното пространство с мед наполовина. Сокът ще бъде готов след 10-12 часа. Препоръчва се употребата му при настинки и грип, и най-вече при кашлица. Трябва да се приема след хранене по 1 с.л. лъжица 3-4 пъти на ден.

При висок холестерол

Както вече споменахме, сокът от черна ряпа премахва „лошия“ холестерол. Необходимо е сокът (по описаната по-горе технология за приготвяне) да се разрежда с вода в съотношение 1:3, да се пие половин час преди хранене, по 100 мл., като постепенно се увеличава дозировката до 500 мл. Курсът на терапия е 2 седмици.

При натъртвания и навяхвания

Препоръчва се да се прилага неразреден сок под формата на компрес. Можете да приложите и каша от настъргана ряпа върху засегнатата област. Рецепта за сока е: сок 1/2 чаша; 1 чаша мед; 1/2 вода; 1 супена лъжица сол. С приготвената инфузия разтрийте засегнатите места, за предпочитане след баня или вана. Съхранявайте приготвената смес в хладилника.

При запек

Като слабително, използвайте сока 3 пъти на ден по 1 супена лъжица, след хранене. Приема се не повече от 1 месец.

Срещу паразити

2 пъти на ден се пие по 1 чаена лъжичка сок преди хранене. Курсът на лечение е 1 месец. Този метод се препоръчва изключително за тези, които нямат диагноза гастрит и подобни стомашно-чревни заболявания.

За прочистване

Сокът ефективно ще почисти: солни отлагания на ставите, пясък и камъни в бъбреците, черния дроб, панкреаса, лимфата, бронхите.

Приготвя се сок в по-голямо количество – от 10 килограма ряпа. Съхранява се в плътно затворен стъклен съд в хладилника. Пийте по 30 мл. три пъти на ден преди хранене, бавно, на малки глътки, опитвайки се да задържате сока в устната кухина.

По време на почистване с този сок се препоръчва да се спазва вегетарианска диета. Възможно е да усетите болка. Това е заради естествения ход на пречистване. Ще е необходимо постепенно да се изпие целия сок от всичките 10 кг. ряпа. Процедурата има смисъл да се прави 1-2 пъти годишно.

Черна ряпа с мед

Медът активира терапевтичния ефект на черната ряпа. Комбинацията е мощно лечебно средство.

Медът осигурява на организма фруктоза; глюкоза; протеини; минерали; витамини A, B2, B3, B5, B6, B9, C, E, H, K. Въпреки това, такава богата комбинация от вещества има определени противопоказания. Сместа може да провокира алергии, възпаления в случай на остър гастрит, язва на стомаха/ дванадесетопръстника, панкреатит. Не е препоръчително употребата и от бременни жени и кърмачки.

Както вече стана ясно, при упорита кашлица се препоръчва инфузията да се приема преди хранене, три пъти на ден, по 1 чаена лъжичка. След 3 дни се прави нов сок. Методът е подходящ за лечение на деца поради приятния вкус на ряпата с мед.

При анемия

За лечение на анемия вземете в равни пропорции сок от ряпа, цвекло, моркови и мед, комбинирайте до хомогенна консистенция и приемайте 20 г. три пъти на ден, 15 минути преди хранене в продължение на 3 месеца.

Рецептите са от книгата на Марва Оганян „Златни рецепти за натуропатия“

84-годишната Марва Оганян е био-терапевт в отлично здраве и необикновена жизненост. Лечителката, която предпочита билките пред лекарствата, е доктор на медицинските науки и биохимик. Повече от 50 годи и е събирала, изучавала и прилагала рецепти с билки от народната медицина.

Марва Оганян

Като човек, отдаден на науката, Марва Оганян е изучила някои особености в използването и съчетанието на билките. Тя е автор на „Справочник на практикуващия лекар“ и „Златните правила на природната медицина“, върху която е работила в продължение на дълги години. Марва Оганян, която в България е известна и като Руската Лидия Ковачева непрекъснато говори за естествените методи на лечение, като използването на билкови чайове и отвари, закаляване и планински туризъм.

Източник: vkusnoblog.net

Генотрон
Генотрон съдъжа корен от глухарче и доказано подсилва имнната система

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *