Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Наднорменото тегло плюс заседнал начин на живот е равно на коронарна болест на сърцето

Здравейте, може ли да се лекуват запушени коронарни артерии?

Генчо Димов – Пловдив

Коронарната болест на сърцето се причинява от сте­сняване на артериите. С вре­мето холестеролът и маст­ните отлагания започват да обвиват стените на артери­ите. Това е нормален процес, наречен атеросклероза, който се развива постепенно с на­предването на възрастта ни. Когато отлаганията започ­нат да препречват 50 и повече процента от артерията, този процес става опасен.

Сърцето е мускул и както всичките останали мускули се нуждае от кислород. Когато кръвният поток се спира от блокирани артерии, огранича­ва се и достъпът на кислород към сърцето. Това може да причини болка в гръдния кош, често наричана стенокардия.

Рискове от коронарната болест на сърцето:

Запушените артерии пред­ставляват голяма опасност за сърцето. Колкото повече наслоявания има в артериални­те стени, толкова по-голяма е вероятността артерията да бъде напълно блокирана. Ако артерията е много запушена, инцидентно откъснал се съсирек кръв може да запълни оста­налата част от артерията и да причини инфаркт.

Има много фактори, кои­то помагат за развитието на коронарната болест на сърцето. Някои от тези фак­тори са поведенчески и могат да се променят, а други са генетични и не подлежат на промяна. Възрастта, полът и наследствеността оказват влияние върху развитието на коронарната болест на сърце­то. Пушенето, наднорменото тегло и заседналият начин на живот обаче са поведенчес­ки фактори. Колкото повече рискови фактори има даден човек, толкова е по-вероятно да развие коронарна болест на сърцето и в крайна сметка да получи инфаркт.

Да, лечението на запушени коронарни артерии е възможно. То може да е медикаментозно или оперативно. Назначава се от специалист!

Медикаментите имат съдоразширяващ и антиаритмичен ефект и се приемат посто­янно. Оперативното лечение отпушва стеснените артерии, като при необходимост се поставя и байпас. Прогнозите са добри, ако се вземат бързи мерки и се проведе адекватно лечение.

Материалът е от в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *