Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

С червени зеленчуци и плодове: Как да се предпазим от рак на стомаха?

За мнозина рак на стомаха е заболяване, които се развива сравнително рядко. Всъщност, развитието на тумори върху лигавицата на стомаха протича със завидна регулярност

Превенцията е най-доброто лечение при рак на стомаха

Като причина за смъртта, болестта рак на стомаха е на 6-то място сред онкологичните заболявания. В България с тази диагноза живеят няколко десетки хиляди хора. Патологията е опасна и коварна.

Защо се развива рак на стомаха?

Ракът на стомаха е злокачествено образувание, което се появява върху лигавицата на храносмилателния орган. Обикновено той се развива в онези клетки, които са отговорни за производството на лигавични секрети. Този вид рак се нарича аденокарцином. Освен това, има опция за развитие на злокачествен процес в областта, където горната част на стомаха е свързана с долния езофагеален сфинктер. Това е гастроезофагеален рак.

По-важно е да се знае кой е изложен на риск и какви са причините за развитието на тази патология.

Основната причина за развитието на това заболяване все още не е установена. Но в същото време онкологичните специалисти са идентифицирали фактори, които провокират старта на патологичния процес. И така, днес един от важните нюанси в развитието на рак на стомаха е наличието на бактерии, като Helicobacter pilori в човешкото тяло. Именно тя в повечето случаи причинява гастрит и язва.

Има и доказана връзка между диетата, която е доминирана от ястия, като готови храни, салами, пушени меса и др., и развитието на рак на стомаха.

Ако говорим за рискови фактори, тогава сред тях са:

– Липса на плодове и зеленчуци;
– Наследствен фактор;
– Продължително възпаление на стомаха;
– Тютюнопушене;
– Вирус на Epstein-Barr;
– Анемия, при която има недостиг на витамин В12;
– Наличието на полипи в стомаха.
Необходимо е редовно да се подлагате на прегледи от гастроентеролог и своевременно да се провежда терапия, ако е необходимо, за да намалите рисковете от възникване на усложнения. Шансът да получите рак на стомаха се увеличава с възрастта: по-голям брой случаи се регистрират във възрастовата група от 50-70 години.

Д-р Яна Колева

Неслучайно на първо място, като причина за възникване на рак на стомаха, е липсата на плодове и зеленчуци. Подобно предупреждение е световна тенденция, която е подкрепена с много изследвания и проучвания. В тази връзка ще цитираме д-р Яна Колева, която повече от седем години е началник на отделението по гастроентерология към МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“. В интервю, което даде за „24 часа“ специалистката подчертава, че превенцията на рака на стомаха е добрият хранителен режим и профилактиката.

Ние сме страна с много червени плодове и зеленчуци, които имат отношение към първичната профилактика на злокачествените заболявания на дебелото черво. Говорим за домата, морковите, тиквата, чушката и червените плодове, които имаме на нашата трапеза. Трябва да се внимава с прекомерната консумация на червено месо”, предупреждава д-р Колева.

Какви са симптомите и проявите на заболяването?

При лечението на рак на стомаха е важен и моментът на откриване на проблема. В крайна сметка, колкото по-бързо започне лечението, толкова по-големи са шансовете за постигане на стабилна ремисия. Но тук възниква основната трудност, защото повечето прояви на проблема са познати на много по-безобидни патологии. Сред признаците, показващи развитието на стомашен рак, са:

– Появата на усещане за подуване на корема след хранене;
– Усещане за пълнота, дори когато ядете малко количество храна;
– Киселини, характеризиращи се с редовни тежки прояви;
– Лошо храносмилане, което също се проявява със завидно постоянство;
– Гадене без причина;
– Болка в корема;
– Бързо повръщане, което обикновено е обвързано с хранене;
– Внезапна загуба на тегло;
– Чувство на умора.
– В по-късните етапи може да се появи кръв по време на повръщане и в изпражненията.

Важно е да се разбере, че дори ако такива симптоми показват гастрит или язва, а не рак, те не могат да бъдат игнорирани, тъй като това може да доведе до развитие на рак, и дори сами по себе си могат да причинят смърт, например, перфорирала язва. Във всеки случай си струва да посетите лекар, да се прегледате и да разберете причината за заболяването. Патологията се определя с помощта на стандартната процедура ендоскопия.

Рак на стомаха: етапи

Онкологичното заболяване на стомаха, както много други, се развива на етапи. Те изглеждат както следва:

I етап – тук туморът се развива само върху мембраната на стомаха и главно повърхностно;

II етап – туморът нараства по-дълбоко и се появява в мускулния слой или дори в стените. Злокачественият процес може да засегне дори близките лимфни възли;

III етап – разпространението на злокачествените клетки е вече през всички слоеве на хранопровода и стомаха, може да премине към съседни структури;

Етап IV – метастазите се разпръскват по цялото тяло. Ракът започва да се разпространява по-широко.

Нюанси на терапията

Лечението на рак на стомаха е сложно. Ако туморът трябва да бъде отстранен, тогава се прави операция. Освен това, един тумор може да бъде отстранен с изрязването на част от стомаха или половината от него, или дори на органа като цяло. Естествено, в този случай лекарите създават система, така че храносмилателният тракт да може да се справи със задълженията си: обикновено свързват хранопровода и тънките черва. При неоперабилни тумори се извършва палиативна хирургия. Също така, в рамките на терапията се осигурява използването на химиотерапия (освен това, този метод често се практикува преди интервенцията, за да се повлияе на размера на тумора) и лъчетерапия. Терапията е различна за всеки отделен случай, в зависимост от тежестта на ситуацията, наличието и разпространението на метастазите и т.н.

Прогнозите за оцеляване при тази патология се изграждат по следния начин. Средната преживяемост в рамките на петгодишния праг е 31%. Ако в началните етапи се открие тумор, шансовете за оцеляване са 68%, ако ракът е в третия етап – 31%, на етап 4 лекарите дават на пациентите 5% преживяемост.

Червените плодове и зеленчуци пазят от рак на стомаха

Превантивни мерки

Както всяко друго заболяване, ракът е по-лесен за предотвратяване, отколкото за лечение. Освен това методите за превенция са доста прости и помагат на човек да се защити и от много други патологии. Като профилактика срещу рак на стомаха, можете да използвате:

1. Контрол на теглото . Това ще ви позволи да не преяждате, да преминете към по-здравословна диета, защото без промяна на хранителните навици е невъзможно да поддържате нормални килограми и да се предпазите от заболявания на сърцето и нарушения на имунната система.

2. Физическа активност. Редовните упражнения помагат за активиране на метаболитните процеси в организма, подобряване на храносмилателната система и стимулиране на метаболизма по правилния начин.

3. Включването на плодове и зеленчуци в диетата. Тук е важно да се разбере, че не само количеството е важен фактор, не забравяйте и за разнообразието. Ежедневната консумация на 5 вида плодове и зеленчуци значително намалява риска от развитие на рак на стомаха.

4. Намален прием на канцерогени. На първо място, говорим за салами, пушени меса и всичко, подобно на тях.

5. Прекратяване на тютюнопушенето.

Това са едни доста прости мерки, които помагат да удължите живота си и да бъдете по-здрави. Основното нещо е да не сте мързеливи, да обръщате внимание на себе си и да не пренебрегвате тревожните сигнали, които тялото ви изпраща.

Източник: 24 часа

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *