ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

При стомашна невроза закуската е задължителна

Здравейте, имам нервен стомах и реших да спра кафето и да се храня възможно най-здравословно. Но откакто спрях кафето, се появи друг проблем. Като се пораздвижа повече (тъй като в момента имам малко по-застоял начин на живот), получавам разстройство, което се появява внезапно. Всичко това се оказва голям стрес, тъй като сега не мога спокойно да изляза от къщи. Все си мисля, че ще ми се приходи до  тоалетната. Може би проблемът идва от там, че спрях кафето, което ми действаше затягащо. Не знам какво да направя. Дано може да ми кажете някакъв начин да се справя с проблема.

Ирина Янкова – Свищов

Нервен стомах, това е доста неясна диагноза и за да се постави, със сигурност трябва да се изключи катего­рично заболяване на стомаха и червата. Зад симптомите му се крият прояви на обща неврастения и тя трябва да се лекува, ако не се докаже забо­ляване на някоя от частите на храносмилателния тракт.

Основните оплаквания при нервния стомах, наричан още функционална диспепсия, са свързани с чувство на бързо засищане след нахранване, тежест и подуване на стома­ха, спастични болки, упорити оригвания и къркорене в ко­рема, парене под лъжичката, внезапно чувство на силен глад и др. По принцип тези симптоми могат да бъдат при­чинени от редица заболявания, затова, преди да се приеме, че става въпрос за диспепсия, задължително трябва да се изключат органични болести. А това е в прерогативите само на опитен гастроентеролог! Освен това страдащите от стомашна невроза често имат и разнообразни други оплаква­ния, част от комплекса нерв- новегетативна дистония: сърцебиене, трудно заспиване, обилно изпотяване на ръцете и краката, особено при напре­жение, силно почервеняване на Лицето, гадене и дори повръ­щане преди решаващо събитие (изпит, постъпване на работа, медийно участие, пътуване и др.).

Причините за това състо­яние са комплексни и често са свързани с т.нар. конституция на личността – става въпрос за силно възбудима нервна система. Някои анатомични и физиологични особености също допринасят за диспеп­сията, например издължен или „увиснал“ стомах, което често е белег за слабост на съеди­нителната тъкан, дискретни промени в киселинността на стомашния сок.

ВНИМАНИЕ!

Някои от пациентите очакват да се отърват от проблемите си след кратък прием на лекарства, но подходът в случая е комплексен, защото е необходима известна про­мяна в начина на живот. На първо място, правилен хранителен режим с поемане на малки порции храна 4-5 пъти дневно. Закуската е задъл­жителна, колкото и на пръв поглед сутрин да липсва апетит.

Поне 5 броя плодове и зе­ленчуци дневно, съчетани със зърнени храни, нетлъсти мес­ни продукти и млечни произве­дения са в основата на здраво­словното хранене.

Много хора забравят да пият вода, а организмът ни от­чаяно се нуждае от нея. Нека да е поне литър и половина дневно, извън чая, супите и дру­гите течности. За намаляване на тежестта след нахранване може да се използват билкови препарати, които отпускат спазмите, подпомагат раз­граждането на храната и обират образуваните газове. Много важна е двигателната култура. Дори и да нямате време за фитнес, можете да се качвате по стълбите пеша, вместо с асансьора, или да вър­вите с интензивно темпо поне две спирки дневно. Сутрин ук­репете коремната стена чрез коремни преси с постепенно увеличаване на бройката. Ва­жно е и общото успокояване на нервната система, което може да стане с намаляване на кафетата и цигарите, при­ем на успокоителни чайове и лягане най-късно в 23 ч.

ВПРОЧЕМ!

Петър Димков препоръчва сутрин, обед и вечер, половин час преди ядене, да се взема по 1 сл. смес от чист зех­тин (300г), пчелен мед (500г)и жълт кантарион, стрит на прах (4 сл,). Освен това помага и изпиването на малки глътки на сока от една глава суров червен кромид лук, току-що изстискан и подсладен с една чаена лъжичка пчелен мед.

Препоръчваме ви да на­блюдавате след кои храни получавате диспепсия и да ги избягвате, но на първо време трябва да проверите (при гас­троентеролог) дали всичко с храносмилателната ви систе­ма е наред и тогава да потър­сите невролог за намаляване на чувствителността, която предизвиква оплакванията ви, свързани със стомаха.

Материалът е от в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *