Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Сушени кайсии за сърцето, стафиди за нервите: 6 сушени плода вместо хапчета

Сушените плодове ще помогнат за укрепване на имунитета и ще предотвратят различни заболявания

сушени
Сушени кайсии за здраво сърце, сини сливи – против запек

Повече информация за лечебните свойства на 6 популярни сушени плодове дава специалистката по хранене Юлия Манчук.

Сушени смокини

Сухата кашлица най-често е остатъчна след настинка и е много трудна за лечение. Експертът препоръчва да я избегнете със сушени смокини. „Сушените смокини помагат да се отървете от изтощаващата кашлица след прекарана настинка или грип, а също така придават здравословна червенина на бузите. Това се случва заради повишаване нивото на желязо в кръвта. В смокините, например, има повече желязо, отколкото в ябълките“, обяснява Манчук.

Диуретичните свойства на смокините влияят благоприятно върху бъбреците. А съдържащите се в смокините калций, фосфор, йод, калий, бром, манган, сяра, витамини A, C и B₁ помагат на храносмилателния тракт да работи по-добре. За сърдечно-съдовата система смокините също са важни: при венозна недостатъчност намаляват коагулацията (бързото съсирване) на кръвта, предотвратяват развитието на хипертония и успокояват твърде ускорения сърдечен пулс.

Сушени кайсии

Този сушен плод също има добър ефект върху кръвоносната система. Веществата, на които са богати сушените кайсии, разширяват и прочистват кръвоносните съдове. Съдържащият се в сушените кайсии магнезий облекчава спазмите на стените на кръвоносните съдове. Укрепва се състоянието на целия организъм – добрият приток на кръв върши чудеса. Състоянието на бъбреците и сърцето, храненето на мозъка и паметта също се подобряват. „Възрастните хора, актьорите, студентите, както и всички, които имат нужда да запомнят голямо количество информация, трябва да ядат поне по 50 грама сушени кайсии всеки ден“, добавя специалистката.

Поради голямото количество магнезий, сушените кайсии са в състояние да заменят скъпите лекарства със съдържанието му, които често се предписват на бременните жени. Не по-лошо от лекарствата, помагат за преодоляване на стреса и повишават нивото на хемоглобина в кръвта.

Стафиди

Сушеното грозде, заради наличието на някои полезни вещества в състава му, ще ви помогне да успокоите нервите и да подобрите съня. Специалистката по хранене Юлия Манчук го препоръчва като отлично средство при раздразнителност, но предупреждава, че хората със склонност към наддаване на тегло трябва да приемат стафиди умерено, поради високото съдържание на захар в него. В стафидите обаче има много полезни вещества. Например, калий, който е в състояние да удължи младостта на тялото. „Високото съдържание на калий активира регенерацията на тъканите и укрепва сърдечно-съдовата система“, обяснява експертът. За хората с анемия стафидите също ще бъдат спасение.

Сушени сини сливи

В този плод има много фибри, органични киселини и минерали. Това помага на сините сливи да подобрят метаболизма, чревната функция и да нормализират кръвното налягане. Добре е да се приемат сушени сини сливи и като профилактика на сърдечно-съдовите заболявания. Перисталтиката на червата, както и състоянието при хроничен запек чувствително ще се подобри. По този начин организмът ще се освободи от много натрупани шлаки и други отпадъци, които пречат на нормалното му функциониране.

Сушен ананас

Разбира се, пресните сочни плодове имат много по-хубав и богат вкус от сухия си вариант. Но сушеният ананас запазва полезните си свойства и помага за поддържане на тонуса, преодоляване на излишното тегло и дори удължаване на младостта, заради високото съдържание на калий и мед в състава му. Рядко срещаното в другите храни вещество бромелаин, съдържащо се в ананаса, представлява цял комплекс от растителни ензими. Благодарение на него се подобрява храносмилането. Дори и само заради това си струва да наблегнете на приема на сушен ананас. Този вкусен и достъпен вариант на ананаса помага на организма да се бори с възпалението.

Сушена череша

Черешата, в своя сушен вариант, ще донесе най-много ползи за жителите на мегаполисите и по-големите градове, защото перфектно премахва химикалите от тялото. Всичко това се дължи на голямото количество пектин, който помага за свързването на вредните химични съединения и извеждането им от организма, без да попадне в кръвта. В допълнение, сушените череши са отличен антисептик и отхрачващо средство. „За хората със спазми е добре редовно да ядат сушени череши. Те представляват добра комбинация от микроелементи като калий, магнезий, витамини А, С, РР и органични киселини “, казва специалистката по хранене Юлия Манчук.

МЕЖДУ ДРУГОТО

Самолечението само със сушени плодове не си заслужава. В случай на заболяване е необходимо да бъдете прегледани от лекар, а плодовете, които бяха изброени по-горе, ще бъдат добро допълнение към лечението и профилактиката на болестите.

Източник: www.chefmarket.ru

НЕВРОХЕЛТ плюс – стимулира мозъчната дейност, при постоянно безпокойство и стрес
НЕВРОХЕЛТ плюс възстановява функциите на мозъка след прекаран инсулт

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *