ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

ХЕЛП синдром и бременност

Какво е ХЕЛП синдром?

ХЕЛП синдром е рядко, но сериозно заболяване по време на бременност. Това заболяване може да започне бързо, най-често през последните 3 месеца на бременността (трети триместър) или в редки случай веднага, след като родите. Абревиатурата  ХЕЛП идва от английските думи Хемолитична анемия (Hemolytiv anemia), високи чернодробни ензими (Elevated Liver enzymes), ниски тромбоцити (Low Platelet count). Това са проблеми, които могат да настъпят при жени, които имат този синдром.

Жените с  ХЕЛП синдром може да имат проблеми с кръвосъсирването, проблеми с черния дроб и проблеми с кръвното налягане, което може да навреди както на майката така и на бебето.

Кой получава ХЕЛП синдром?

Лекарите не знаят  точно каква е причината за ХЕЛП синдром. Те също така не могат да предвидят кой ще го получи. Всяка бременна жена може да получи това заболяване.

Повечето жени, които ще получат ХЕЛП синдром имат проблеми с кръвното налягане, преди да се разболеят. (Но това че нямате проблеми с кръвното не ви предпазва от болеста.)

Вие сте по-склонни да се разболеете, ако сте от европеидната раса и над 25-годишна възраст. Също така ако вече имате деца или ако сте имали проблемна бременност в миналото.

Как да разбера дали имам ХЕЛП синдром?

Ако имате ХЕЛП синдром, може да се чувствате уморени, да имате болки в горната дясна част на корема. Може да се появи лошо главоболие и гадене или повръщане. Може да имате подуване, особено по лицето и ръцете. Рядко може да се забележи кървене от венците или на други места.

Тъй като много здрави бременни жени, също има тези симптоми в края на бременността, може да е трудно да се знае със сигурност дали имате ХЕЛП синдром. Вашият лекар може да назначи изследвания на кръвта, ако имате тези симптоми, или ако кръвното ви налягане е високо.

Как се лекува ХЕЛП синдром?

Основното лечение при ХЕЛП синдрома е раждане. Това може да се направи преди термина. Повечето жени, които имат тази болест започват да се чувстват по-добре няколко дни след като техните бебета се родят.

Ако болестта не е прекалено напреднала, лекарят може да изчака няколко дни преди да изроди вашето бебе.

Може да се наложи да вземате стероиди. Това лекарство ще помогне на вас и вашето бебе.
Ако имате кървене, може да се наложи преливане на кръв или друго лечение в болница.
Някои жени, които имат ХЕЛП синдром се чувстват много зле. В редки случаи тази болест може да бъде смъртоносна.

Как се предотвратява ХЕЛП синдром?

Няма начин да се предотврати това заболяване. Най-доброто, което можете да направите, е да посещавате вашия лекар редовно и да казвате на лекаря си за вашето състояние при всяко посещение.
Ако имате ХЕЛП синдром по време на една бременност, то може да го получите отново по време на следваща бременност. Заболяването обикновено е по-леко втория път.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *