Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Мързелив имунитет и рак: Какъв е рискът от безразборното използване на имуномодулатори?

Да се ​​счита, че съвременният човек има априори намален имунитет е голяма грешка

имуномодулатори
Трябва ли непременно и без никакви конкретни предписания да се използват имуномодулатори?

Да, има условия, които намаляват естествената защита на организма. Тежките заболявания, алкохолизмът, старостта могат да доведат до имунодефицити.

Защо тогава лекарите от почти всички медицински специалности активно предписват имуномодулатори? Първо, при общоприето е, че добрият лекар не може да пусне пациента, без да му предпише лекарство. И препоръката да се пият повече течности, да се проветрява по-често стаята и да не се прекъсва почивката на легло може само да разочарова пациента и да го убеди, че лекарят е некомпетентен.

Какво е имунитет?

Имунитет – това е дума от латински произход, която се превежда като „освобождение“. Както казват лекарите, имунитетът е борба, а не игнориране. Основната задача на защитните сили на тялото е да потискат и унищожават чужди клетки и микроорганизми, които могат да бъдат смъртоносни за организма. В идеалния случай имунитетът трябва да работи независимо – за това има цяла верига от реакции, която включва защита, когато чужди елементи влизат в човешкото тяло. Случва се обаче, тялото да няма достатъчно сили, за да се бори независимо. И в този случай се намесва медицината – предписват се специални лекарства, които стимулират имунната система и така ѝ помагат да се справи с конкретна патология. Днес те се използват все по-често, а самите лекарства се наричат ​​имуномодулатори или имуностимуланти.

Срив на имунитета

Лекарствата и хранителните добавки, които подкрепят имунитета започнаха да се използват масово не чак толкова отдавна. Преди това това те се изписваха само на пациенти с почти нулев имунитет, например хора, заразени с ХИВ. При това положение, разбира се, е трудно да се справи човек без помощта на имуномодулатори, казват лекарите. Въпреки това, с течение на времето всички харесаха толкова много идеята, че защитата на организма може да бъде изкуствено подсилена, че тя се разрасна в глобален мащаб.

Днес по рафтовете на аптеките има огромно количество различни лекарства, които повишават имунитета

В същото време те често се продават без рецепта и всеки може да си ги купи, като пропусне консултацията със специалист (в случая – имунолог). И тук се крие основната опасност.

Имуномодулаторите са лекарства, които влияят на имунната система. Сред най-често срещаните варианти са продукти на базата на алфа-интерферон (интерферонът е протеин, който се освобождава от тялото, когато патогени – вируси или бактерии, навлизат в тялото). Съответно е невъзможно да се използват такива лекарства самостоятелно или като цяло с цел превенция. Използването на имуномодулатори и имуностимуланти е разрешено само при строги показания. И най-добре е да се подложите на преглед при имунолог, а не терапевт или педиатър, да преминете необходимите изследвания и след това, на база резултатите от тях, да се избере лекарство“, казва имунологът Анна Шуляева.

Анна Шуляева, имунолог

И в това има някаква логика. В края на краищата специалист, обучен да разбира такава сложна система, като имунната, знае как да анализира резултатите от специфичните изследвания, и затова ще може да се ориентира в избора на правилно лечение.

Имунологът, имайки предвид данните, които са факт след изследванията, може да разбере доколко имунната система на човека не може да се справи сама. В зависимост от това се избира терапия със специфична връзка в имунния отговор. Така например може да се стимулира имунната система малко. Ако е необходимо, може да ѝ се повлияе и да се засили. Но всичко това е изключително важно да се извърши под наблюдението на лекар с навременна корекция на курса на лечение, ако се налага“, каза имунологът.

Анна Шуляева отбелязва, че трябва ясно да се разбере разликата между това, когато тялото не може да се справи само, и когато има сериозен проблем, който не позволява на организма да изпълнява функциите си изцяло.

Нещо повече, сега имуномодулаторите и стимулантите често се приемат от мнозина като витамини. Като сериозни лекарства, безконтролният прием на които е изпълнен с проблеми и необратими неизправности в организма, те често не се възприемат. И това е абсолютно и напълно погрешно.

Опасности от неконтролиран прием на имуномодулатори

Разбира се, никой не казва, че подобни средства са опасни и е по-добре да ги избягвате. Не, те са доста ефективни и помагат много, ако се подходи разумно към терапията. Но ако започнете употребата им на база „една жена каза“, можете да имате сериозни проблеми.

Онова, което най-безпроблемно може да се случи заради неконтролирания прием на такива лекарства, е неправилната работа на имунната система. Тя решава: защо да работя независимо, след като ми предоставят всичко, просто така и без никакви задължения“, казва имунологът. А това означава, че често организмът дори не осъзнава, че е време да започне битка. По този начин простите вируси лесно могат да станат смъртоносни.

Лекарите отбелязват, че последствията от такъв изкуствен мързел на защитните сили на организма могат да бъдат например развитието на хронични инфекциозни процеси в организма. На фона на употребата на такива лекарства без лекарско предписание може да се развие устойчивост на организма към инфекции. Това е особено опасно при деца, при които собствената им защита тепърва се формира.

Индукторите на интерферон – а именно те най-вече спомагат за активиране на имунитета – имат имунотоксичен ефект. Имунотоксичността е свойството на лекарствата да водят до нарушени функции на тялото, в резултат на което се развиват неадекватни имунни реакции. Последствията от този ефект може да бъде както потискане на имунния отговор, така и развитието на алергии в резултат на свръхчувствителност към антигени, които се появяват в организма, и дори развитието на автоимунни процеси.

Освен това, твърде активната употреба на лекарства, които стимулират имунната система, може да доведе до развитие на смъртоносна болест.

Вече има много проучвания, които предполагат, че употребата на имуномодулатори, без каквото и да е наблюдение от лекар, причинява рак“, казва Анна Шуляева. Това се случва, защото неспецифичните имуномодулиращи агенти могат внезапно да стимулират и активират онези клетки в тялото, които в идеалния случай трябва да спят. По този начин се дава тласък в развитието на онкопрофилните патологии.

Източник:: kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *